La dinàmica de tasques de manteniment a l’hort jardí en aquesta època ve marcada per la recollida de part de la collita. Això és conseqüència de que hi ha parts de l’hort que són encara molt productives. Per això s’ha de seguir mantenint el ritme de l’estiu, com tutorar tomaqueres, alliberar herbes molestes a les zones de producció i fer regs continuats, ja que el clima manté encara una temperatura on les plantes es desenvolupen i donen fruits constantment.

Però cal tenir en compte que és una estació de canvi cap a temperatures de fred. Per això aquesta dinàmica de tasques es barreja amb les de recollida de collita i amb la sembra i plantació de varietats de tardor i hivern. Per a això hem de fer una preparació de les parts de l’hort on teníem varietats de primavera estiu i ara continuarem amb cultius de tardor hivern.

Totes aquestes tasques es donen conforme els dies transcorren, i és molt recomanable una bona planificació de manteniment o calendari de tasques. El ritme anirà disminuint a mesura que els dies passen i el fred fa la seva aparició. Amb l’arribada de les temperatures baixes l’hort jardí agafa un ritme de repòs, el manteniment es fa més lent i les tasques passen al pla de planificació i protecció del sòl i de les varietats que hi queden.

Tasques per setembre-octubre

 • Sembra: Encara estem a temps de fer l’última tanda de sembra d’hivern: cols, coliflors, bròquil, kale, porros, apis, espinacs, escaroles, pastanagues.
 • Tomaqueres: Tutorat continuat. Manteniment de guies, traient els fills o brots entre les guies principals. Manteniment de reg. Seguim amb la collita.
 • Mongetes de enramada: Ajuda a les guies perquè quedin dins dels tutors de collita. Manteniment de reg. Recollida de collita.
 • Mongetes de mata baixa: Recollides continuades de fruits per bon desenvolupament de floració. Reg segons temperatura.
 • Pebrots i albergínies: Lligat continuat de les plantes al seu tutor. Cal, doncs els fruits tenen molt pes i hi ha perill de trencament de la planta. També és molt necessària la recollida de fruits a mesura que madurin, per facilitar el desenvolupament dels fruits. Regs segons temperatures.
 • Carbassó, cogombres, síndries, melons i carbasses: Cal seguir un ritme de recollida de fruits. Una de les tasques bàsiques és el reg, ja que les cucurbitàcies demanen regs continuats, per a una bona collita de fruits de grans dimensions.
 • Enciams i rúculas: Un cop han passat les calors més fortes de l’estiu retornen a un ritme molt bo per al seu desenvolupament i collita. Necessiten reg continuat i manteniment de barreres protectores de llimacs i cargols com encenall de fusta al voltant de les mates. La collita baixarà un cop comencin els freds a fer aparició.
 • Blat de moro: Reg continuat segons temperatura. Recollida de panotxes per al seu consum en fresc. El gra ha d’estar tendre, un cop dur és per guardar com a cereal.
 • Bledes: Bona estació per a una segona collita que rebroten per si soles i són molt més resistents fora de les temperatures elevades de l’estiu. El manteniment és mínim, llevat de la recollida de llavors de les mates de primavera.
 • Okra: Manteniment com pebrot, albergínies. Però aquí ens cal un reg continuat segons temperatura, per al desenvolupament del fruit.
 • Pastanagues, remolatxes, naps, xirivies, raves: El manteniment principal és la recollida continuada de les arrels segons mida per a consum. D’aquesta manera es crea l’espai vital per al desenvolupament de les altres arrels. En treure unes, queden compensades les altres perquè donin una bona mida. Són indispensables regs curts i continuats i treure herbes.

huerto en otoño horticultura en otoño

Tasques per octubre-novembre

A l’octubre-novembre es produeix una acumulació de matèria orgànica, que són les restes de les mates després de la collita. Això vol dir pensar com gestionem aquesta gran quantitat i volum de restes i formes molt variades. Hi ha qui prefereix cremar-les per optimitzar espai. Però una forma molt recomanable d’utilitzar-les és alimentar el compost. Així s’obtindrà mesos més tard una bona quantitat de matèria orgànica transformada en fertilitzant boníssim per a les collites futures. Podem afegir al compost fulles de consolda per enriquir-lo.

A meitat d’octubre ja podem posar les lleguminoses com faves i pèsols mitjançant sembra directa de les llavors a la terra. Per a això farem servir les parcel·les que haurem deixat prèviament preparades després de les collites de tomàquets, pebrots i albergínies. Haurem preparat el sòl deixant-lo esponjós i airejat amb una bona protecció d’encoixinat de palla. El cicle es tornarà a completar un cop acabada la collita de les lleguminoses, que aportaran vitalitat i nutrients a la parcel·la per a les varietats de primavera.

Altres feines clàssiques de la tardor són:

 • Recollida de llavors: Es cullen gairebé tot l’any però entre octubre i novembre hi ha un increment molt important a causa de totes les varietats que es cullen en aquests mesos, és una tasca de continuïtat i de molta atenció ja que cada varietat té els seus tempos i ritmes. Una peça fonamental dins de l’estructura biològica de futures collites és mantenir el cercle de llavor-planta-fruit-llavor.
 • Preparar i planificar el futur planter: És el moment de planificació de la futura sembra. Comencem creant el nostre calendari segons necessitats i gustos, i preparant els materials per a l’espai de desenvolupament del planter, com hivernacle, bio llavorer en calaixeres, o altres espais. Preparem el material on creixeran les llavors, com es compost, humus de cuc o terra molt esponjosa i lliure de pedres o materials que impedeixin la correcta eclosió de les llavors. Preparem i seleccionem les llavors que posarem en el futur planter segons llum, temperatura i humitat correcta.
 • Manteniment d’eines: És molt bo aprofitar la baixada de tasques per repassar i fer una bona neteja de totes les eines que participen en tots els treballs durant els mesos de més activitat a l’hort jardí. Si cal, s’esmolen i se’ls dóna una protecció amb oli perquè no es rovellin.

Autor: Quico Barranco. Avi Home-Llavor en el camí Roig. Productor i recuperador de llavors ecològiques – www.semillasmadretierra.com

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017