En una dieta equilibrada els greixos aporten entre un 25 i 30% de les calories diàries. Exerceixen importants funcions corporals, com formar part de les membranes cel·lulars, vehicular vitamines o protegir òrgans. Però no tots els tipus de greixos són iguals.

Segons la seva composició química es divideixen en:

Greixos Insaturats: Romanen líquids a temperatura ambient. La majoria són d’origen vegetal. Exerceixen funcions orgàniques imprescindibles per a l’organisme.

Greixos Saturats: Es reconeixen perquè són sòlids a temperatura ambient. La majoria són d’origen animal com mantega, llard, nata, i en formatges o rovell d’ou. Però també n’hi ha vegetals com el greix de palma.

Els greixos dels aliments processats

Tot i que els olis vegetals són els més saludables per al nostre organisme, solen tenir poca estabilitat, justament per ser insaturats. És a dir, que tendeixen a fer-se malbé  amb facilitat, a causa de la llum, la calor o l’oxigenació. Això és un problema per a la indústria dels aliments manufacturats, que busca productes que durin molt de temps. Per a això, introdueix artificialment molècules d’hidrogen i així aconsegueix una consistència més sòlida i una major perdurabilitat.

Són els preferits dels fabricants de menjar industrial, per la seva textura, estabilitat i cost competitiu. Trobem greixos hidrogenats o greixos trans en multitud de productes. A més molts es fan a partir d’olis de soja i de blat de moro de cultiu transgènic. S’utilitzen amb freqüència en:

  • Pastisseria industrial, galetes, biscotes
  • Aperitius salats, crispetes, patates fregides i snacks.
  • Plats precuinats o fregits com pastissets, croquetes, canelons.
  • Masses de pizza, brisa i pasta de full.
  • Xocolates, cremes i margarines.

És fonamental fer atenció a les etiquetes dels productes. Encara que siguin d’origen vegetal, hem de desconfiar quan posa “greixos vegetals”. Només són saludables els que s’anuncien com olis vegetals.

Encara que siguin d’origen vegetal, hem de desconfiar quan posa “greixos vegetals”

Efectes sobre la salut dels greixos hidrogenats o greixos trans

Són els greixos més perjudicials per a la salut. És convenient evitar-los o reduir al màxim el consum.

Augmenten el risc de patir malalties com:

  • Cardiovasculars i arteriosclerosi: Eleven els nivells de colesterol nociu i triglicèrids, alhora que disminueixen els de colesterol saludable.
  • Càncer: Poden portar a l’organisme a construir hormones i membranes cel·lulars defectuoses.
  • Cerebrals: Inhibeixen l’acció dels àcids grassos essencials, retardant el creixement i la maduració del cervell.
  • Metabòliques i diabetis.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017