Hi ha la creença generalitzada que la cosmètica certificada, amb un segell oficial, és sempre ecològica, però no és correcte. Si, és sorprenent, doncs de tant repetir-se en webs, catàlegs, etc. sembla que és certa, però no és així. La cosmètica certificada pot ser tan sols natural, potser amb cap ingredient procedent de l’agricultura ecològica i fins i tot amb olis refinats.

En alimentació és senzill, si porta el segell europeu, el 100% dels ingredients que procedeixen de l’agricultura i la ramaderia són ecològics, només cal buscar el segell. Això es deu al fet que hi ha una directiva europea alimentària, traslladada a cada país membre, i quan un producte està certificat amb la fulla verda Europea, no hem de llegir més. En cosmètica no és així.

No existeix legislació que reguli la cosmètica ecològica, sinó que hi ha diversos segells / certificadores per a això

Tots els segells són molt similars i garanteixen cosmètica natural, sense ingredients nocius per a la salut, però cap obliga que tots els ingredients siguin procedents de l’agricultura ecològica o siguin de primer premsat.

Vegem les 3 categories de certificació que existeixen:

 • Categoria 1: amb més del 90 o 95% d’ingredients ecològics
 • Categoria 2: entre el 10 i el 90% d’ingredients ecològics
 • Categoria 3: entre 0 y 10% d’ingredients ecològics
  • Per tant si volem ser consumidors conscients, i triar cosmètica ecològica autèntica, certificada en Categoria I, hem de llegir l’etiqueta i cercar:
   • El % d’ingredients ecològics, sol estar detallat, però si no ho està, buscarem
   • Els asteriscs que identifiquin els ingredients ecològics

Ingredients: Prunus amygdalus dulcis (oli d’ametlles dolces) * Rosa canina fruit oil (oli de rosa mosqueta) *: Ingredient procedent de l’agricultura ecològica

“La cosmètica certificada pot ser tan sols natural, fins i tot amb cap ingredient procedent de l’agricultura ecològica”

En aquest cas l’oli d’ametlles procedeix de l’agricultura ecològica, mentre que l’oli de Rosa mosqueta no és ecològic. Aquesta diferenciació és la clau per poder distingir entre cosmètica natural i ecològica, ja que:

Els ingredients ecològics (amb un asterisc), procedeixen d’agricultura ecològica sense pesticides, tenen cura del medi ambient i són gairebé sempre de primer premsat en fred, mantenint totes les seves propietats.

Els ingredients naturals (sense l’asterisc) que totes les certificadores permeten, procedeixen de l’agricultura convencional amb pesticides, i solen ser refinats, perdent gairebé totes les seves propietats.

EcoestéticaAutor: Fernando Sánchez, Soci i co-fundador de Såper, cosmètica ecològica. Membre del Proyecto Red Ecoestética

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017