Als pares ens angoixa molt que els nostres fills no mengin el que nosaltres pensem que haurien de menjar. Ens preocupa que no mengin suficient quantitat i ens preocupa que no mengin determinats aliments que sabem que són importants per a ells. Aquesta preocupació s’accentua en el cas de les verdures. Les fruites i verdures són un component fonamental d’una alimentació equilibrada, però no és infreqüent que els nens travessin per èpoques en què les rebutgen amb intensitat.

A molts nens i nenes els agraden les verdures des que són nadons. És més fàcil que això passi si en comptes de prendre-les en forma de purés aprenen a assaborir-les senceres (al principi ben cuites i ofertes a trossets) des que comencen l’alimentació complementària, i és també molt més fàcil que els nens desenvolupin gust per les verdures si veuen que els seus pares les mengen regularment i gaudeixen amb elles. Els nens són generalment immunes a les nostres paraules, però ningú els guanya en la seva capacitat per observar i imitar els nostres actes.

Però fins i tot en aquests casos és possible que a una determinada edat mostrin rebuig temporal a algunes o moltes verdures. Quan passi això no ens hem de preocupar ni espantar, i per descomptat no hem d’obligar al nen o la nena a menjar-les. Obligar no només no resol el problema sinó que accentua el rebuig i genera estrès i ansietat en tota la família.

La millor actitud és esperar. Oferir, però sense forçar

És fonamental que els nens comparteixin el moment del menjar amb els seus pares i germans, almenys una vegada al dia, i que ens vegin menjar fruites, verdures, hortalisses i amanides diàriament. També ajuda si els nostres fills ens acompanyen al mercat i ens veuen triar-les i comprar-les i si després les preparen amb nosaltres. Aquests aliments han de seguir estant presents a la taula. Si el nen o la nena no els vol, podrà menjar més quantitat de qualsevol altre aliment dels que hi hagi en aquell moment, però no hem de canviar el menú familiar.

Dins de l’enorme varietat de verdures i hortalisses existent és segur que en trobarem almenys una que al nostre fill li segueixi agradant. En aquest cas sí que podem oferir-li aquesta verdura amb més freqüència, fins i tot cada dia. No importa que un nen o una nena es passin literalment setmanes menjant la mateixa fruita o les mateixes dues classes de verdures. Aquest moment passarà i veurem com a poc a poc ells es van obrint a nous sabors i textures i els tornen a agradar aquests aliments. I aquesta vegada serà per sempre.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017