La tensió arterial és la pressió necessària en els vasos sanguinis per portar la sang cap als òrgans. Es considera normal una tensió que oscil·li entre 13-15 mm de Hg de màxima (a la qual es denomina sistòlica) i 7-8 de mínima (anomenada diastòlica).

hipertensión arterialQuan la pressió màxima supera els 15 i / o la diastòlica els 8,5, llavors parlem d’una Hipertensió Arterial

La Hipertensió pot constituir una patologia en si mateixa sense conèixer el mecanisme que la provoca, es denomina hipertensió essencial o primària; no obstant s’ha demostrat que diversos factors genètics, nutricionals i ambientals són els seus màxims responsables. D’altra banda, la Hipertensió anomenada secundària és la que apareix com un símptoma d’altres malalties.

Atès que la hipertensió s’associa amb un augment de la malaltia cardiovascular, el control de la pressió arterial és un mètode de diagnòstic preventiu i no invasiu de gran valor.

Factors associats amb un resultat desfavorable de la HTA:

 • Raça negra
 • Genètic
 • Sexe masculí
 • Pressió arterial diastòlica persistent superior a 11,5 mm Hg
 • Tabaquisme
 • Diabetis mellitus
 • Nivells elevats de colesterol en sang
 • Obesitat

Nota important: la pressió sistòlica també és important sobretot a partir dels 50 anys d’edat. Els homes amb una pressió diastòlica normal (inferior a 8 mm Hg) però amb la pressió sistòlica elevada (superior a 15,8 mm Hg) presenten una taxa doble de mortalitat per causa cardiovascular que els homes que tenen la pressió sistòlica normal.

 

Causes dietètiques, ambientals i de comportament

 • Desnutrició, no per quantitat sinó per qualitat dels nutrients en la dieta. Com més processats, més números tenim d’estar consumint elements poc naturals i desfavoridors de la nostra salut
 • Sobrepès, provocant un augment de la despesa cardíaca, del sodi corporal i alteracions dels sistemes hormonals i nerviosos. La pèrdua de pes normalitza la pressió arterial tant en els hipertensos com en els hipotensos.
 • Alcohol (augmenta la secreció d’adrenalina)
 • Begudes carbonatades riques en cola
 • Sodi
 • Excés de greixos saturats
 • Tabaquisme pel seu contingut en nicotina, sodi, plom i cadmi. Inclou els fumadors passius
 • Estrès crònic
 • Sedentarisme
 • Metalls pesants especialment en l’aigua i tabac
 • Caràcter nerviós, es tensa amb facilitat, irritable, impacient
 • L’entorn social, cultural i laboral desfavorable
 • L’edat, ja que el nombre de fibres de col·lagen a les parets arterials augmenta, fent que els vasos sanguinis es tornin més rígids. En reduir-se així l’elasticitat, l’àrea seccional del vas es redueix, creant resistència al flux sanguini i com a conseqüència compensadora, s’augmenta la pressió arterial
 • Apnea durant el son en exigir un esforç afegit als pulmons i cor

Símptomes associats

 • Mals de cap
 • Insomni
 • Marejos
 • Disminució del rendiment
 • Sufocacions
 • Trastorn en la visió
 • Palpitacions
 • Acúfens

La hipertensió és una malaltia en si mateixa però a més és un factor de risc perquè els òrgans es poden veure afectats si no els arriba bé la sang i, per tant, provocar diferents patologies; especialment les de caràcter cardiovascular.

Per tant, es fa indispensable dur a terme un seguiment regular dels seus nivells i controlar qualsevol desviació amb rapidesa. No obstant això, el millor -com sempre- és la prevenció, apartat que tractarem en el següent número al desembre, respecte a quines pautes alimentàries i tractament natural es poden adoptar.

PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020