IFOAM EUBrusel·les, 22 de Novembre de 2017. Traducció per CCPAE

L’acord tripartit per a un nou reglament d’agricultura ecològica assolit el passat juny va ser adoptat pel Comitè Especial d’Agricultura aquest passat dimarts 21 de novembre i per la Comissió Parlamentària d’Agricultura dimecres 22.

El següent pas és tancar la sessió en el plenari del Parlament i el Consell de Ministres d’Agricultura.

Christopher Stopes, President d’IFOAM EU va reconèixer “l’enorme esforç realitzat per les institucions per millorar el text”. De la mateixa manera afirma que “s’han tingut en compte diverses preocupacions destacades per IFOAM UE i que s’han realitzat algunes millores. També s’han resolt algunes de les debilitats prèviament ressaltades en anteriors propostes”.

No obstant això, segons Stopes, “la falta d’una majoria qualificada tant en el SCA com en el Comitè AGRI ha demostrat la fragilitat d’aquest text. Països com Àustria amb la major proporció de terres en agricultura ecològica- i Alemanya -el major mercat de la UE- no van donar suport el text, ja que encara inclou una sèrie d’inconsistències i errors que dificultaran la seva aplicació pràctica”.

Eduardo Cuoco, Director d’IFOAM EU afirma que “el sector de l’alimentació ecológica continua creixent, – actualment amb 800,000 ha any en els últims 2 i un creixement anual del mercat de 12,6%, amb un valor de de € 27 mil milions en 2015. El moviment bio té una visió ambiciosa i exigeix una regulació que pugui donar suport al seu desenvolupament mentre manté la confiança dels consumidors en els productes ecològics”.

Cuoco afegeix: “Tot i que s’han realitzat millores en comparació amb la proposta inicial de 2014 i moltes de les recomanacions d’IFOAM EU han estat recollides en el text final, encara està lluny de ser un text ideal.

Per tant, demanem un ferm compromís de les institucions de la UE i els Estats membre per treballar junts abordant immediatament les importants deficiències que encara existeixen. Altrament, el desenvolupament de la producció ecològica i la prestació de serveis públics als ciutadans de la UE es veuran seriosament obstaculitzats”.

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017