manteca de karité un tesoro para tu piel - mantega de karité pell

La mantega de karité s’extreu del fruit de l’arbre anomenat Karité, que en llatí s’anomena Butyrospermum parkii. Creix de forma silvestre a la sabana de l’Àfrica occidental i pot arribar a més de 12 metres d’altura.

Els seus fruits carnosos s’assemblen, en forma, a la d’un alvocat i posseeixen una polpa dolça i mantegosa, utilitzada durant segles, per la cultura africana, per les seves propietats terapèutiques i cosmètiques. Forma part de la Farmacopea Senegalesa en la qual es recomana aplicar, en cas d’esquinços i dolors articulars. Es tracta d’un producte autèntic, procedent d’una producció sostenible, artesanal, la recol·lecció es realitza per dones que s’organitzen en cooperatives, que són el motor de l’economia de milers de famílies en aquesta regió d’Àfrica.

La mantega de karité conté en la seva fracció insaponificable, karitene, provitamina-A, E i alcohols terpènics que contribueixen a protegir la pell dels efectes nocius del sol, de manera que s’ha utilitzat tradicionalment per reforçar l’acció dels filtres solars. A més nodreix i hidrata en profunditat, potenciant la funció barrera de la pell, contribuint així, de forma efectiva, a disminuir la pèrdua trans-epidèrmica d’aigua a través d’aquesta.

La presència d’esterols vegetals com els fitosterols alfa i beta amirina, li proporcionen propietats antiinflamatòries que ens ajudaran a calmar la pell i reduir la inflamació.

La seva aplicació freqüent o diària contribueix a regenerar, revitalitzar i mantenir una pell més elàstica i juvenil.

Per tot això es troba indicada per a tot tipus de pell, i en cas de deshidratació, sequedat-descamació, pell irritada-sensible, després de l’afaitat, protecció dels llavis, reparació de les puntes del cabell, regeneració de cutícules, enfortiment d’ungles i talons esquerdats. També per a la cura de les pells exposades al fred i condicions climàtiques extremes (cara, mans, etc.)

Per clamar la pell combina bé amb l’oli de groseller negre, arç groc i calèndula; per elevar el nivell d’hidratació combina amb l’oli de baobab, i per potenciar la regeneració és molt útil utilitzar-la en sinergia amb els olis verges de rosa mosqueta, argan i àrnica montana.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques

Bio Eco Actual, mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Desembre 2017