Si tenim les digestions lentes, ens ha sortit algun èczema a la pell, tenim els nivells alts de colesterol, la llengua groguenca/blanquinosa o manca d’energia vital, pot ser degut a que no eliminem bé els tòxics que haguem ingerit durant l’hivern. I, si no eliminem bé els tòxics la causa més probable és que el nostre fetge no funcioni en òptimes condicions.

El fetge és un dels òrgans més grans del nostre cos que pesa quasi bé 2 kg. Les seves cèl·lules, els hepatòcits, poden arribar a realitzar fins a 500 funcions diferents. És com un laboratori químic amb funcions molt complexes i indispensables per a la vida.

Elabora la bilis, que serveix per neutralitzar el quim àcid que prové de l’estómac, transformant-lo en el quil de caràcter bàsic, ja que la digestió a l’intestí s’ha de fer en un medi bàsic; emulsiona els greixos, facilitant-ne l’absorció; sintetitza la majoria de les proteïnes del plasma sanguini; també serveix com a dipòsit sanguini; s’encarrega de la destrucció dels hematies envellits i de l’emmagatzematge d’hemoglobina i intervé en la coagulació de la sang.

És un magatzem de glucosa (en forma de glucogen) i vitamines liposolubles, A, E, D i K, també emmagatzema àcids grassos, hidrats de carboni en forma de lípids i aminoàcids.

Actua com a òrgan depurador de totes les substàncies procedents de la digestió, així s’evita que els tòxics potencials s’emmagatzemin a la resta d’òrgans vitals. El fetge disposa d’un autèntic arsenal d’enzims que transformen les molècules tòxiques en derivats fàcilment eliminables per la sang, l’orina, la bilis o altres vies.

Menjar en excés productes ensucrats, carns, alcohol, alguns medicaments, la manca d’exercici o l’estrès sostingut en el temps, poden saturar el nostre fetge. Quan el fetge es satura no pot fer les seves funcions correctament i les toxines s’acumulen a la resta del cos generant trastorns i afeccions a la resta dels òrgans; com l’augment del colesterol, les alteracions a la pell, la mala regulació dels intestins o la falta d’energia vital, entre d’altres.

A nivell energètic, el meridià del fetge es relaciona amb la planificació i la presa de decisions. Per tant, la indecisió, la frustració, l’excés d’activitat mental o la incapacitat per concentrar-se poden ser també indicadors de que el fetge no funciona correctament.

Mantenir el nostre fetge en bon estat, és fonamental per tenir un estat òptim de salut. Portar una dieta adequada, fer exercici regular i controlar els nivells d’estrès ajuda a no sobrecarregar el fetge, però quan no podem mantenir aquest equilibri s’aconsella fer una depuració. Les èpoques més adients per fer una depuració de fetge són la primavera i la tardor, però moltes vegades cal netejar el cos de toxines quan hem passat per un període d’excessos o hem estat en tractaments farmacològics.

Consells i pautes per depurar el fetge

Per depurar el fetge s’aconsella seguir una alimentació rica en caldos vegetals, verdures de fulla verda, cereals integrals, proteïna vegetal i/o peix. Cal evitar el consum d’aliments com la carn, els làctics, els embotits, els sucres i els aliments processats.

És també molt important beure molt líquid, ja sigui en forma d’aigua, caldos o infusions. També ens podem ajudar d’algunes plantes com el Dent de lleó ja que augmenta la secreció de la bilis de manera que afavoreix les bones digestions, alhora que ajuda a eliminar toxines acumulades al cos. També tenim el Card marià que conté silimarina i ajuda a protegir el fetge a més de regenerar els hepatòcits disfuncionals.

A nivell d’oligoteràpia també és molt útil el sofre ja que és un excel·lent depuratiu del fetge, de la vesícula biliar i del cos en general.

Així doncs, si no patim cap patologia destacable, amb una dieta ben planificada i amb l’ajuda d’algun complement fitoterapèutic i/o ortomolecular, com el que hem esmentat, podem renovar i netejar el nostre fetge, cosa que ens permetrà ajudar a desintoxicar el nostre organisme i començar la temporada amb l’energia que es requereix per iniciar les noves etapes.

Recomanacions per a una dieta depurativa:

  • Beure molta aigua, millor entre àpats.
  • Eliminar els sucres afegits, els embotits, la brioxeria, i els plats precuinats (porten extres de sucre/sal), l’alcohol i els refrescs.
  • Disminuir la ingesta de làctics (llet, formatges i iogurts).
  • Augmentar la ingesta de fruita i verdura.
  • Augmentar la ingesta de cereals semi integrals o integrals.
  • Substituir el cafè per el te verd o d’altres infusions depuratives.
  • Evitar la carn vermella a favor del peix o la proteïna vegetal en cas de dieta vegetariana.

Cal preparar els aliments de forma senzilla i gustosa, utilitzar com a condiments les herbes aromàtiques i la llimona i, per tant, eliminar les salses pesades, els fregits, els arrebossats i les empanades.

Gremi d'Herbolaris de Catalunya herbolarios cataluñaAutora: Sandra Torrades Oliva, Llicenciada en Biologia i Terapeuta Floral

Properes Activitats del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catalunya
Properes Activitats del Gremi d’Herbolaris i Dietètica de Catalunya

Bio Eco Actual, mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Desembre 2017