PATROCINAT PER
Naturality. Cosmètica BIO Certificada

naturality desodorantes ecológicos

El procés de sudoració o transpiració és el mètode a través del qual l’organisme segrega líquid. El cos sua cada vegada que realitza un esforç físic com practicar esport, per estrès o durant les altes temperatures de l’estiu. La suor apareix per equilibrar la temperatura corporal, quan aquesta supera la mitjana de 37 graus.

Quan l’organisme detecta un augment dràstic de la temperatura comença a suar per refrescar-se amb la transpiració. La suor per si sol no fa olor, però és en contacte amb els bacteris que es troben sobre l’epidermis on apareix la mala olor.

La suor s’allibera del cos a través de les glàndules sudorípares. Aquestes es troben per tot el cos, encara que no totes són iguals. En les aixelles la suor es presenta amb una composició, color i olor diferent. Les glàndules sudorípares són més actives en els homes, per això ells suen més.

La sudoració és un procés biològic natural del cos pel qual a més s’eliminen toxines. Tot i que és un procés normal i necessari, la suor no és benvingut i crea una sensació de malestar quan es presenta.

Desodorantes ecológicos

La publicitat de determinats productes cosmètics i marques ens han fet creure que la suor apareix per falta d’higiene.

Sota aquesta idea de no suar, les grans marques han tractat de crear desodorants capaços de bloquejar al sistema de sudoració corporal. Aquest bloqueig no només afecta la funció de les glàndules sudorípares sinó que, a més pot afectar el funcionament normal de l’organisme.

Aquests són els ingredients tòxics i químics que trobem en molts desodorants convencionals i que hem d’evitar:

Alumini (Chlorohydrate d’Alumini)

L’Alumini és un neurotòxic. Pot afectar el teixit nerviós adult i en desenvolupament. Les sals d’alumini són àmpliament utilitzades en les formulacions dels desodorants antitranspirants. La seva funció és la de bloquejar els extrems de les glàndules sudorípares per evitar que la suor surti.

Així, el cos no transpira. S’evita que reguli la temperatura i elimini toxines. L’alumini és soluble, per tant s’absorbeix per la pell. Les seves molècules s’ionitzen formant els radicals lliures que poden arribar fins òrgans vitals com el ronyó o fetge.

Encara que no existeixen estudis que certifiquin la seva relació directa amb el càncer de mama, tant des de la OCU com des de certes comunitats mèdiques asseguren que hi ha sospites de la relació entre l’Alumini i el Càncer de mama i fins i tot amb l’Alzheimer.

La nomenclatura d’aquest ingredient en l’INCI: Aluminium Chlorohydrate, alumini hydroxychloride, Aluminium Zirconium pentachlorohudrate…

Perfums

La fragància o aroma procedeix d’una composició de molècules que pot tenir origen natural o sintètic. Les fragàncies són àmpliament utilitzades en la indústria cosmètica, de fet la majoria de productes contenen algun aroma.

Aquests aromes necessiten grans quantitats de matèries primeres per obtenir de manera natural així que, per abaratir costos a les empreses formulen els seus productes amb fragàncies sintètiques, rèpliques de les molècules aromàtiques creades artificialment.

La particularitat a destacar de les aromes i les fragàncies sintètiques és, que són grans al·lèrgens i només una petita part d’ells ha estat analitzada.

En el llistat d’ingredients d’un cosmètic trobem les paraules ‘parfum’, ‘aroma’ o ‘fragance’. Dins d’aquestes denominacions poden englobar-més de 3.000 substàncies diferents. La legislació permet que no s’especifiqui clarament la composició de cadascuna de les substàncies per protegir el ‘secret professional’ de les aromes.

Però camuflats com aromes es poden trobar a més ingredients com Ftalats o Toluè, compostos químics considerats cancerígens.

Parabens

Són substàncies químiques utilitzades en la indústria alimentària i cosmètica per les seves qualitats antibacterianes i fungicides.

Aquests conservants sintètics són més barats que els de procedència natural.
Van saltar a la fama després que un estudi al Regne Unit els relacionés amb càncer de mama. L’estudi demostrava que en la majoria de mostres de teixit cancerigen s’havia trobat presència de parabens.

A més els parabens són considerats disruptors endocrins, una característica que se’ls atorga a aquelles substàncies o ingredients capaços d’alterar el funcionament normal de les hormones.

Les hormones són substàncies que es produeixen en les glàndules, teixits i neurones que influeixen en el metabolisme, creixement i sexualitat entre altres òrgans.
Els disruptors endocrins són més perillosos en nens, dones embarassades i lactants per la seva vulnerabilitat davant els tòxics.

En el llistat d’ingredients localitzem als parabens com: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyparaben, isopropylparaben, isobutylparaben.

Triclosan

És un ingredient químic utilitzat en cosmètica per les seves qualitats antibacterianes i fungicides.

En els desodorants s’utilitza per la seva gran capacitat per atacar els bacteris dipositades en l’epidermis causants de la mala olor.

S’acumula en els teixits arribant fins i tot a la llet materna. Se’l considera a més, disruptor endocrí.

Des de la OCU adverteixen sobre els seus efectes negatius tant per a la salut humana com per al medi ambient i aconsellen limitar el seu ús.

Com a alternativa més natural i sobretot saludable cal decantar-se per desodorants que no continguin aquests ingredients químics.

Els desodorants ecològics estan formulats amb ingredients vegetals que tenen cura i protegeixen la pell. La seva composició natural garanteix l’absència de tòxics, químics i ingredients procedents del petroli. No contenen fragàncies ni perfums sintètics, sense olis minerals.

Un producte higiènic que ha anat guanyant cada vegada més adeptes és la Pedra d’Alum.

La Pedra d’Alum és un desodorant compost per Alum de potassi. Aquesta pedra es manté neutra, només en contacte amb l’aigua es dissol l’alum alliberant ions d’alumini. Els ions redueixen la transpiració en menor proporció que un antitranspirant, el que permet que les glàndules sudorípares segreguin suor, però en menor quantitat.

Cal tenir en compte que els desodorants amb Pedra d’Alum poden tenir dues versions. La versió natural i la que hem d’escollir s’indica a l’INCI: potassium alum, en canvi en la versió sintètica l’INCI indica: ammonium alum.

Per evitar estar en contacte amb ingredients poc desitjats, cal aprendre a llegir les etiquetes i reconèixer els ingredients tòxics en el INCI (Llistat d’ingredients) d’un producte. Només així serem capaços d’escollir el producte higiènic natural correcte.

Per a més informació visiti www.naturality.es

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2018