Crecimiento de la superfície dedicada a agricultura ecológica crecimiento sector ecológico imparable sector ecològic imparable A booming organic sector: more farmers, more land and a growing market organic sector
Growing of the organic agricultural land 199-2016 / Crecimiento de la superfície dedicada a agricultura ecológica

El mercat ecològic europeu el 2016 va créixer dos dígits i va arribar als 13,5 milions d’hectàrees. El mercat ecològic a Europa continua creixent. En 2016, va augmentar en un 11,4% i gairebé va arribar als 33.500 milions de €. La major part dels principals mercats van tenir taxes de creixement de dos dígits.

FIBL (Frick/Nuremberg), Traducció SEAE 16/02/18. De nou el 2016, el sector ecològic europeu va experimentar un fort creixement en termes de superfície, productors i mercat. Gairebé 14 milions d’hectàrees (ha) de terres de cultiu a Europa són ecològiques. Espanya té la superfície més gran en Agricultura Ecològica (AE).

A Europa, 13,5 milions d’ha eren ecològiques a 2016: 12,1 milions d’ha. Amb més de 2 milions d’ha, Espanya continua sent el país amb la superfície AE més gran d’Europa, seguit d’Itàlia (1,8 milions d’ha) i França (1,5 milions d’ha).

Les terres de cultiu ecològic van augmentar en gairebé un milió d’ha

Les terres ecològiques van augmentar en gairebé un milió d’ha, el que representa un augment del 6,7% a Europa i del 8,2% a la UE. El creixement va ser més alt que el 2015 i substancialment més gran que en els primers anys de la dècada actual. En 2016, Itàlia va reportar més de 300.000 ha més que el 2015 i França més de 200.000 ha més. Liechtenstein és el país amb la major porció ecològica de terres en AE de cultiu al món.

Les terres agrícoles ecològiques a Europa constitueixen el 2,7% de la terra agrícola total i el 6.7% a la Unió Europea (UE). A Europa (i arreu del món), Liechtenstein té la major proporció ecològica de totes les terres de conreu (37,7%), seguit d’Àustria, el país de la Unió Europea amb la major proporció ecològica de terres agrícoles (21, 9%). Nou països europeus tenen almenys el 10% de les seves terres de cultiu ecològic.

El mundo ecológico - Resumen
El Món Ecològic – Resum 2016

Productors ecològics en augment

El 2016 hi havia més de 370.000 productors ecològics a Europa (UE: gairebé 300.000), i el major nombre es va registrar a Turquia (gairebé 68.000) i Itàlia (més de 64.000). El nombre de productors va créixer un 7% a Europa (10% a la Unió Europea) en 2016.

Fort creixement d’elaboradors i importadors ecològics

Hi havia gairebé 66.000 elaboradors a Europa i gairebé 63.000 a la Unió Europea. Gairebé 4.700 importadors es van explicar a Europa i gairebé 4,000 a la UE. Es va observar un creixement particularment fort per als importadors, que va augmentar en dos dígits tant a Europa com a la UE. El país amb el major nombre d’elaboradors era Itàlia (gairebé 17.000), mentre que Alemanya tenia la majoria dels importadors (gairebé 1.600).

Les vendes al detall superen els 30 mil milions d’euros a la UE

Les vendes al detall a Europa es van valorar en 33.500 milions d’€ (30.700 milions d’ € a la UE). La UE representa el segon mercat individual més gran per a productes ecològics al món després dels Estats Units.

Taxes de creixement de dos dígits de les vendes al detall al 2016

El mercat europeu va registrar una taxa de creixement del 11% (UE: 12%), que és la segona vegada que les vendes al detall han tingut una taxa de creixement de dos dígits des de la crisi financera. Entre els mercats clau, el major creixement es va observar a França (22%). En la dècada 2007-2016, el valor dels mercats europeus i de la Uese ha més que duplicat.

Top 10 productores Bio
Els 10 països amb més àrees dedicades a l’agricultura ecològica (2016)

Els consumidors europeus gasten més en aliments ecològics

A Europa, els consumidors van gastar 41 € en aliments ecològics per persona (UE: 61 €). La despesa de consum per càpita en aliments ecològics s’ha duplicat en l’última dècada. Els suïssos van gastar la major quantitat de diners en aliments ecològics (274 € per habitant).

Les quotes de mercat ecològic ara s’acosten a la marca del 10% en alguns països

A nivell mundial, els països europeus tenen el major% relatiu de les vendes d’aliments ecològics dels seus respectius mercats d’aliments. Dinamarca té la major porció ecològica (9,7%) a tot el món. Els productes individuals i grups de productes tenen quotes encara més grans. Els ous ecològics, per exemple, constitueixen més del 20% del valor de tots els ous venuts en diversos països.

L’enquesta sobre agricultura ecològica a Europa va ser realitzada per FiBL i AMI. Les activitats de recopilació de dades FiBL es van dur a terme en el marc de l’enquesta mundial sobre agricultura ecològica recolzada per la Secretaria d’Estat Suïssa per a Assumptes Econòmics (SEC), el Centre de Comerç Internacional (ITC), NürnbergMesse i IFOAM – Organics International . A Espanya aquesta enquesta va ser realitzada en col·laboració amb la Sociedad Española de Agricultura Ecológica (SEAE).

Informe “El món de l’agricultura ecològica”

L’edició 2018 de l’estudi “The World of Organic Agriculture” (“El món de l’agricultura ecològica” (dades per a finals de 2016) publicat per FiBL i IFOAM – Organics International mostra que la tendència positiva observada en els darrers anys continua: la demanda de productes ecològics està augmentant, més agricultors conreen en ecològic, hi ha més terra certificada en ecològic, i 178 països informen sobre les seves activitats d’agricultura ecològica. l’enquesta compta amb el suport de la Secretaria d’Estat Suïssa per a Assumptes Econòmics (SEC), el centre de Comerç Internacional (ITC) i NürnbergMesse, i els organitzadors de la fira BIOFACH.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2018