Horticultura Bio: Trucos y Consejos Horticultura Bio: Trucs i Consells

Els trucs o truquets en biohorticultura, tenen una ressonància a la Mare terra, d’equilibri i encaix sostenible pels materials que fem servir, com els fem servir i per a quin fi.

El fi és que siguin divertits, que ens permetin reutilitzar materials rebutjats no contaminants com són cartró, fusta, minerals, vidre, també les plantes que curen, plantes que prevenen plagues o malalties, i que les tasques siguin alguna cosa més que un treball a realitzar per quan arribi la collita a la nostra taula, i que percebem que amb els nostres truquets bio en el nostre hort jardí transitem per un camí amb cor.

Escarabat de la patata. Com neutralitzar-lo

Per neutralitzar-lo sembrem camamilla entre les patates. La substància que segreguen les arrels de la camamilla no són gens agradables als escarabats de les patates, els repel·leix impedint la posada dels seus ous sota les fulles de les plantes.

Pastanagues. Mètode per estalviar-nos l’aclarida

A l’hora de sembrar pastanagues barrejarem juntament amb les seves llavors un 25% de llavors de raves. Els raves creixen abans que les pastanagues, i conforme els anem consumint es va produint l’aclarida natural i queda espai vital de creixement per al desenvolupament de les arrels de les pastanagues.

Les formigues i el pugó. Com evitar que perjudiquin les plantes

Les formigues pasturen el pugó en el seu propi benefici, traslladant els pugons a les fulles de les plantes, aquests mosseguen els extrems de les fulles segregant un líquid riquíssim en sucres de les fulles molt nutritives per a les formigues, que després de cada jornada recullen i emmagatzemen en els seus formiguers per a l’hivern.

Aquest tràfec de milers de formigues i milers de pugons traient vitalitat de les plantes, cal neutralitzar-lo amb un sistema no agressiu ja que les formigues són un aliat molt beneficiós per l’hortolà-na, per el seu gran treball emmagatzemant milers de llavors de futures males herbes.

Per neutralitzar les formigues res tan simple com plantar caputxines al voltant del formiguer, les substàncies que desprenen les seves arrels i l’aroma de les seves flors repel·leixen les formigues radicalment, d’aquesta manera desplacen els llocs on construeixen els seus formiguers.

Cargols. Beneficiosos per l’Hort Jardí

Utilitzar com a barrera encenalls de fusta, que impedeixen al caragol moure’s per les arestes de l’encenall, al voltant del lloc que volem protegir. Un bon encoixinat de palla evita bastants problemes d’aquest tipus. La bava del caragol és rica en potassa, que és molt beneficiosa per a la terra.

Horticultura Bio Trucos y Consejos

Tomaqueres sanes. Utilitzant plantes que embelleixen el nostre hort i bones a la cuina

Les tomaqueres són molt sensibles a l’aparició de malalties per fongs (royal, míldiu), en les parts de les seves fulles o part del tronc o guia principal, des gairebé al començament del trasplantament del planter a l’hort. És molt important per a la prevenció d’aquestes malalties:

  1. Que les llavors siguin bio, ja que d’aquesta manera en tenir un codi genètic potent i no modificat resistiran millor al començament del seu desenvolupament les possibles aparicions de malalties.
  2. Mantenir el sòl fort i nutritiu bio, amb encoixinat de palla aconseguim un humus molt nutritiu. Amb fulles de consolda trossejades al voltant de les tomaqueres en forma d’encoixinat. La consolda aporta al sòl tota la potència de més de 22 substàncies en forma de nitrogen, minerals i vitamines que enforteixen el sistema immunològic de la tomaquera.
  3. Un dels trucs més divertits i molt eficaç és plantar Alfàbrega de fulla petita i de pesto, entre les tomaqueres.

L’alfàbrega neutralitza amb molta eficàcia, la mosca blanca, el pugó verd i la papallona del cuc barrinador

Cada vegada que realitzem una tasca en les tomaqueres i freguem l’alfàbrega és un gran gust l’aroma que desprenen, amb l’afegit que l’alfàbrega podem utilitzar-la a la cuina durant tot el cicle de producció de les tomaqueres.

Tagetes o Clavell indi. El fitocida bio més potent del horticultor-a

Sembrant tagetes al costat de les plantes que volem protegir dels nematodes, devastadors depredadors de les arrels de tot tipus i en especial dels bulbs i arrels (porros, pastanagues, remolatxes, xirivies, naps, cebes).

Els Tagetes actuen en cada planta en un radi d’uns 60 cm, i son molt resistents a les temperatures de calor, amb el fred dormen igual que les plagues de nematodes i amb les primeres calors ressorgeixen. És molt bo deixar-les al seu aire, no debilita el sòl, contra més quantitat estigui present a l’hort millor, només tenen un depredador, els llimacs i cargols, però com el seu desenvolupament és molt ràpid, beneficia les plantes hortícoles, ja que els llimacs i cargols prefereixen els tagetes als enciams.

Com evitar la papallona de la col. Com neutralitzem la posta d’ous de la papallona

  1. Quan detectem les papallones grogues i blanques voleiant al voltant de les cols és el moment de fer el truc, per evitar les postes d’ous a peu de tronc de les cols. És molt important evitar aquesta primera posta, i per a això col·locarem un collaret al voltant del tronc de cada col.
  2. Un collarí consisteix en un tros de cartró de la mida de mig foli i d’1 cm de gruix (les caixes de cartró per embalar són ideals per reciclar i fer els collars). Realitzem un tall en un extrem del cartró fins al centre del quadrat, en aquest punt del tall realitzem un cercle de la mida d’un llapis.
  3. Tot seguit passem el cartró pel tall fins al límit del tall en el mateix tronc ran de terra, d’aquesta manera aconseguim una zona on la papallona de la col no podrà realitzar la seva primera posta que sempre és al voltant del tronc.Si aquesta primera posta d’ous és neutralitzada la segona que en teoria és ja directament en les fulles, ja no es produeix i neutralitzem definitivament la papallona de la col.

Autor: Quico Barranco. Avi Home-Llavor en el camí Roig. Productor i recuperador de llavors ecològiques – www.semillasmadretierra.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2018