Los micro-plásticos en cosmética y productos de higiene personal micro-plàstics cosmètica
Plastic recycling identification code – ecology concept

Aboquem cada any a l’oceà, mars, rius i llacs, tones de micro-plàstics, és a dir, de minúscules partícules (menors de 5 mm) de plàstic, procedents de les nostres llars en consumir alguns productes cosmètics i d’higiene personal que els tenen en la seva formulació. 

La petita fauna marina ingereix aquestes microesferes i altres animals més grans s’alimenten d’aquesta. És així com entren en la cadena alimentària, acumulant-se en el cos humà, que no és capaç d’eliminar-los. A més, els impactes en el medi ambient són molts, principalment la intoxicació o mort de la fauna marina.

Origen

Els micro-plàstics es fabriquen amb un procés de refinat de petroli. Es troben principalment en exfoliants, gels de bany, pastes de dents i detergents. Els seus noms són principalment:

  • Polypropyleno (PPG)
  • Polyethylene (PE)
  • Polycarbonate (PC)
  • Polypropylene (PP)
  • Nylon (PA)
  • Polyvinylidene chloride (PVDC)
  • Polyethylene terephthalate (PET)
  • Polyester (PES)
  • Polyestireno

La situació actual

Institucions com Nacions Unides, estan instant a governs de tot el món a la seva prohibició. La Comissió Europea està estudiant el seu veto, i tot apunta a això en un futur pròxim. Alguns països ja han legislat per eliminar el seu ús: Regne Unit, França i Nova Zelanda han aplicat la seva prohibició en aquest any 2018. Estats Units va ser pioner, impedint el seu ús gradualment des de 2017 a 2019.

Altres països com Canadà, Àustria, Suècia, Luxemburg i Holanda, entre d’altres, estan també estudiant la seva exclusió.

La seva prohibició seria la millor opció, però el Govern d’Espanya encara no ha començat un procés per a això

La solució

A nivell legislatiu, la seva prohibició seria la millor opció, però el Govern d’Espanya encara no ha començat un procés per fer-ho. Per tant ens queda actuar com a consumidors conscients i informats.

A nivell de consumidors podem col·laborar evitant comprar en general productes de plàstic (mobles, roba amb fibres sintètiques com el polièster, envasos, etc.). Pel que fa a cosmètica i productes per a la cura de la pell i higiene, la millor opció és utilitzar productes amb un certificat natural (BioVidasana, Soil Association, BDIH, Ecocert, Natrue, etc.). Els productes naturals i certificats no contenen micro-plàstics, ja que es substitueixen per micronitzats naturals de llavors i fruits. A més, com més gran sigui el tant per cent d’ingredients ecològics en els productes certificats, més ajudarem a preservar el medi ambient i la nostra salut.

Els productes naturals i certificats no contenen micro-plàstics, ja que es substitueixen per micronitzats naturals de llavors i fruits

Autor: Fernando Sánchez, Soci i co-fundador de Såper, cosmètica ecològica

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here