Meat-Calculator. Calcula el impacto del consumo de carne

Quants animals podrien continuar vivint si canviessis a una dieta vegetariana? Com es beneficiaria el medi ambient si deixéssim de menjar carn? Aquestes són les dues preguntes -certament provocadores- amb què es presenta l’aplicació informàtica Meat-Calculator desenvolupada pel portal a internet blitzresults.com.

Aquesta curiosa calculadora permet tenir una percepció global de l’impacte del consum de carn. En una primera versió disponible on line, el Meat-Calculator està adaptat per als consumidors dels Estats Units, el major consumidor de carn del món (i el segon en consum de carn per càpita) i mostra dades sobre els tipus de carn més consumits ( boví, pollastre i porc) i la relació d’aquesta ramaderia amb el consum d’aigua, les emissions de gasos d’efecte hivernacle (causants del canvi climàtic) i l’administració d’antibiòtics als animals de granja. Esperem que en breu puguem disposar d’aquest sistema de càlcul també en el nostre idioma i adaptat als consums de carn a casa nostra.

Per tenir una idea dels resultats que s’obtenen amb aquesta calculadora, utilitzant la mitjana de consum de carn als Estats Units, cada persona es menja en deu anys l’equivalent a 288 pollastres, 2 porcs i 0,7 vaques. Si un ciutadà mitjà dels Estats Units decideix reduir a la meitat el seu consum de carn pot aconseguir un estalvi  de més de 4,5 milions de litres d’aigua en 10 anys (l’aigua que s’estalviaria en l’engreix dels animals que no es menjaria). A més, amb només reduir a la meitat la seva dieta carnívora, aquesta persona aconseguiria evitar l’emissió a l’atmosfera de 4.088 quilos de CO2 i evitaria menjar-se de forma indirecta uns 200 grams d’antibiòtics que -com a mitjana- haurien estat administrats en aquest període als animals de granja.

Els responsables del Meat-Calculator destaquen que aquesta aplicació pretén millorar la consciència que tenim els ciutadans sobre el consum de carn i les seves diverses implicacions en la salut de les persones, el benestar animal i l’impacte ambiental.

En el cas dels vegetarians, el procés de la calculadora només requereix que es respongui una pregunta: quant temps porta seguint aquesta dieta lliure de carn? Amb aquesta xifra, es calcula l’estalvi d’aigua, emissions de CO2 i antibiòtics, basant-se també en aquest cas a la mitjana de consum de carn de la població dels Estats Units.

La proposta divulgadora que els responsables de Meat-Calculator fan servir en aquest tipus de càlculs és l’estalvi que es pot aconseguir reemplaçant part dels àpats de carn amb una alternativa vegetariana com el tofu; “Probablement el substitut de carn més conegut i estès”, indiquen els autors d’aquesta proposta.

“No obstant això, el tofu només es va usar com un exemple per a la nutrició vegetariana. Serveix com una simbolització i com un vehicle per a un “experiment mental”, indiquen els responsables de Meat Calculator. En lloc de tofu, també podrien haver estat utilitzats per a un càlcul altres aliments comuns com els cereals, els llegums i altres vegetals.

Els autors també adverteixen de la important quantitat de “carn amagada” en molts dels aliments processats o elaborats que podem trobar en botigues i supermercats. No cal recordar que trobem carn en una gran quantitat de pizzes, salses, amanides preparades, sopes i purés; per no esmentar la gelatina d’origen animal que cada vegada és més freqüent en desenes de productes de gran consum.

Com indicàvem anteriorment, bona part del sistema Meat-Calculator es basa en dades de consum d’Estats Units; i seria desitjable la seva adaptació a la nostra realitat més propera. Mentre aquesta adaptació es produeix, recordem algunes dades oficials d’Espanya i la seva comparació amb els consums de carn en altres països.

El consum mitjà de carn a Espanya és de 50,13 quilos per persona i any

El consum mitjà de carn a Espanya és de 50,13 quilos per persona i any, segons l’Informe del consum d’alimentació a Espanya 2016, publicat pel Ministerio  de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (97 kg/persona per any, segons Meat-Calculator). El 74% correspon a carn fresca, amb una ingesta mitjana de 37,11 quilos/persona/any, seguit de carn transformada (11,77 quilos/persona/any) i carn congelada (1,25 k/p/a). Per tipus de carn, les xifres oficials indiquen que, de mitjana, a Espanya es consumeix 5,61 quilos de boví per persona i any; 13,87 quilos de carn de pollastre; i 10,68 quilos de carn de porc per persona i any. Les dades del ministeri indiquen que el consum total de carn a les llars espanyoles registra un lleu descens en els últims anys però el nostre país encara es troba entre els més carnívors del món.

El consum de boví (carn fresca, sense comptar embotits i carn preparada) té en les comunitats autònomes amb major consum relatiu a Galícia, Castella i Lleó, País Basc i Cantàbria; mentre que les menys consumidores són la Regió de Múrcia, Extremadura i Andalusia.

En quant a la carn de pollastre, les comunitats amb major consum per càpita són Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Aragó; i les de menor consum són Canàries, Cantàbria, Extremadura i País Basc.

La carn de porc -en carn fresca- té els seus majors consums relatius a Castella i Lleó, Galícia, Castella-la Manxa i Aragó. Per contra, Canàries, Madrid, País Basc i Balears se situen entre les de menor consum.

Segons les dades de la FAO-OCDE esmentats per la revista Forbes, Austràlia encapçala la llista de major consum de carn per càpita del món (93 quilograms/persona/any, és a dir, més de 250 grams de carn per persona al dia). A continuació se situen els ciutadans d’Estats Units (91,1 kg/persona/any), Israel (86,1) i l’Argentina (84,7). En aquest rànquing de carnívors, Espanya ocuparia la desena posició mundial.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Bio Eco Actual Abril 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here