En aquesta ocasió estudiarem un dels ingredients més utilitzats en el xampú i en els condicionadors convencionals, és a dir aquells que no compten amb cap certificació de cosmètica natural. Ens referim al polyquaternium, un ingredient àmpliament utilitzat pels grans laboratoris en aquest tipus de productes.

Què és el polyquaternium?

És un condicionador per al cabell, concretament un líquid blanc i inodor, format per un amoni quaternari, i per acrilamida, que és un compost orgànic de tipus amida, catalogat segons l’Agència Internacional d’Investigació del Càncer, com un “probable carcinogen“.

S’empra en el xampú i en els condicionadors per donar suavitat al cabell i facilitar el seu pentinat, deixant el cabell més solt i amb més brillantor, però de forma artificial i potencialment perillosa per a la salut.

Problemes

Un bon motiu per passar-se a la cosmètica natural, és que aquest ingredient sintètic, en ser un compost quaternari, és bioacumulable en el cos humà, i a més destrueix els àcids grassos que es produeixen en les glàndules sebàcies per protegir el cabell. No hi ha estudis concloents que demostrin la seva toxicitat, encara que cada vegada està més qüestionat, de manera que hauríem d’aplicar el principi de precaució i no utilitzar-lo.

Alternatives

Sempre recomanem “donar la volta al pot” per llegir els ingredients. Hem d’evitar xampús i condicionadors amb ingredients sintètics com el polyquaternium. La millor opció és utilitzar productes amb un certificat natural (BioVidasana, Soil Association, BDIH, Ecocert, Natrue, etc.).

Els productes Econaturals certificats no contenen polyquaternium, ja que aquest es substitueix per altres ingredients naturals

Hem de saber que el poder netejador del xampú i els condicionadors naturals ha millorat molt, però és cert que encara no aconsegueixen facilitar el pentinat tan ràpid com els sintètics, encara que cada dia es millora en la seva formulació. Per això aconseguir un cabell brillant i suau amb productes naturals, és un procés més llarg, però que val la pena.

D’altra banda, com més gran sigui el percentatge d’ingredients ecològics en els teus productes certificats, millor resultat tindrà, i a més ajudarem encara més a preservar el medi ambient i la nostra salut.

Finalment cal destacar que el polyquaternium sol anar acompanyat de silicones sintètiques, un altre ingredient perjudicial que té diversos noms, però que pot identificar-se fàcilment, ja que solen acabar en siloxane.

Autor: Fernando Sánchez, Soci i co-fundador de Såper, cosmètica ecològica

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Bio Eco Actual Abril 2018