Diferencias entre el trigo antiguo y el moderno, Foto: Flickr.com

Des d’entrepans fins a pasta i des de pizza fins a galetes, el blat és un aliment bàsic que milions de persones mengen diàriament.

Tradicionalment, els programes de reproducció de blat tenien com a objectiu millorar el rendiment del gra i el contingut de proteïnes, així com característiques com la qualitat del fornejat. No obstant això, es va parar poca atenció als possibles impactes en la salut humana.

Augment de la sensibilitat al gluten: una conseqüència del blat modern?

Cada vegada més persones ja no poden gaudir menjant blat modern amb freqüència a causa de les sensibilitats. De fet, entre el 12% i el 20% de les persones en el món industrialitzat pateixen problemes de salut o digestius quan mengen blat modern.

Alguns experts afirmen que el recent augment de les síndromes d’hipersensibilitat al gluten i blat és una conseqüència dels tipus de blat moderns, que mostren nivells més alts d’epítops al·lergènics de gluten i altres tipus de proteïnes tòxiques que causen la incomoditat digestiva que moltes persones experimenten.

Entre el 12% i el 20% de les persones en el món industrialitzat pateixen problemes de salut o digestius quan mengen blat modern

Beneficis per a la salut del blat antic

Els estudis científics també han demostrat que les varietats de blat antigues exhibeixen un valor nutracèutic més alt que les varietats modernes.

En diversos estudis clínics en humans, la substitució de productes de blat moderns per productes de blat antics va millorar els perfils metabòlics, oxidatius i inflamatoris de voluntaris sans i pacients amb malalties cròniques no infeccioses com la síndrome de l’intestí irritable, malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i la malaltia del fetge gras no alcohòlic.

Per tant, la informació científica disponible planteja preguntes interessants sobre l’efecte beneficiós del blat antic que necessita més estudi per comprendre millor les raons que hi ha darrere d’aquests efectes beneficiosos.

Soluciones antiguas a problemas modernos: los beneficios del trigo antiguo

Unir-nos per abordar els problemes

La ‘1a Conferència Internacional de Varietats de Blat per a Sistemes Alimentaris Saludables’ reunirà als més destacats científics per discutir els temes de varietats locals, incloses les poblacions modernes, el blat antic i el patrimoni amb un enfocament en la salut i la nutrició.

La conferència tindrà lloc del 13 al 15 de juny a Bolonya, Itàlia, i està organitzada per IFOAM – Organics International, Kamut International, Ltd.. i Kamut Enterprises of Europe bvba, i Alma mater Studiorum – Universitat de Bolonya.

  • Per obtenir més informació visiti: www.wheat-landraces.ifoam.bio

Autora: Jennifer Black, Coordinadora de campanyes i comunicacions a IFOAM Organics International

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018