La Càndida és un fong que viu habitualment en el nostre cos. Forma part del conjunt de microorganismes que habiten el nostre intestí, boca i vagina. En condicions normals la càndida no és perjudicial. Només quan creix més del compte pot donar lloc a infeccions (candidiasi).

Cómo prevenir la candidiasis de forma natural

La candidiasi apareix en persones predisposades quan el seu sistema immune no està funcionant a ple rendiment. També pot ocórrer quan s’altera l’equilibri que hi ha normalment entre la càndida i altres bacteris que conviuen amb ella, com els lactobacillus. Si baixa el nombre d’aquests bacteris beneficiosos, les càndides poden proliferar i produir infeccions.

Quins factors de risc predisposen a la candidiasi?

  • Totes les circumstàncies que disminueixin la immunitat, com una mala alimentació, l’abús d’antibiòtics, l’ús prolongat de corticoides, i certes malalties com la diabetis o la insuficiència renal.
  • Durant l’embaràs la candidiasi vaginal és més freqüent, a causa dels canvis hormonals i metabòlics. També els nadons són més propensos a patir candidiasi a l’àrea del bolquer, encara que tampoc és estrany que pateixin algun episodi de candidiasi oral (muguet) en els primers mesos de vida.
  • En les persones amb alteracions importants de la immunitat (per exemple immunodeficiència o càncer), la candidiasi pot ser molt greu, estendre’s per tot el cos i posar en perill la vida.

La millor manera de protegir-nos davant d’una infecció per càndides és mantenir un estil de vida saludable, que inclou una bona alimentació i una higiene adequada. Menjar abundants fruites i verdures ens aportarà vitamina C, essencial per mantenir el sistema immune actiu, a més de multitud d’antioxidants. Els aliments amb propietats probiòtiques, com el iogurt i el quefir (també els elaborats amb llets vegetals), el miso, el tempeh, o el xucrut, alimenten als bacteris intestinals beneficiosos, que mantenen a ratlla a les càndides.

És essencial limitar el consum de sucre i de cereals refinats

Les càndides creixen millor en llocs humits com els plecs. Per això les persones predisposades han d’assecar bé aquestes zones després de la dutxa. En els nadons l’àrea del bolquer s’ha de mantenir el més seca possible; les cremes de calèndula poden ajudar a calmar les irritacions lleus abans que vagin a més. Per prevenir la vulvovaginitis hem d’evitar fer servir sabons agressius que alterin la flora vaginal normal, així com les dutxes vaginals, el contacte amb teixits que no siguin naturals i l’ús de roba ajustada.

Quins suplements ens poden ajudar a prevenir-la?

  • Els nabius vermells tenen una llarga tradició en la prevenció de les infeccions urinàries i es creu que podrien jugar també un paper en la prevenció de la candidiasi vaginal.
  • Alguns probiòtics, principalment Lactobacillus, s’han mostrat eficaços en la prevenció i el tractament de la candidiasi vaginal, tant quan es prenen per via oral, com quan s’utilitzen de forma local (òvuls vaginals).
  • El sistema immune necessita zinc; deficiències lleus d’aquest mineral semblen incrementar el risc de recurrència de candidiasi. Tot i que encara no està clar si els suplements de zinc són eficaços, en casos de candidiasi repetides pot ser bo fer un tractament de prova.
  • Si ja tens una infecció activa per Càndida és important que consultis amb el teu metge perquè descarti altres problemes i et prescrigui un tractament adequat.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual