En l’actualitat l’ús de productes químics sintètics per al control dels insectes planteja interrogants relacionats amb el medi ambient i la salut dels éssers humans. L’ús d’olis essencials ha demostrat tenir una bona eficàcia, sent a més respectuosos amb el medi ambient.

Los aceites esenciales alternativa natural a los insecticidas

Les plantes del gènere Cymbopogon (Citronela de Ceilán i de Java, palma-rosa i lemon-grass) s’han fet servir tradicionalment per repel·lir els mosquits a les regions selvàtiques de l ‘Amazònia boliviana, De fet, són les espècies més utilitzades com repel·lents naturals a tot el món.

Alguns olis essencials han estat àmpliament avaluats per les seves propietats repel·lents i insecticides. Propietats basades principalment en els efectes sinèrgics dels seus components.

L’activitat repel·lent i insecticida dels olis essencials s’ha relacionat amb la presència de monoterpens i sesquiterpens en la composició.

Entre les famílies de plantes amb olis essencials prometedors com repel·lents, podem esmentar: Cymbopogon spp., Melaleuca spp., Geranium ssp. i Eucalyptus spp. Els compostos individuals o molècules aromàtiques presents en aquestes plantes aromàtiques, que posseeixen una elevada activitat repel·lent, inclouen: el α-pinè, el limonè, 1,8-cineol, terpinolè, el citronelol, el citronelal, la càmfora i el timol, β – cariofilè.

Exemples d’aquests olis essencials són: la Citronella de Java i de Ceilan, el Lemon-grass, el Palma-rosa, el Gerani, l’Eucaliptus citriodora, l’Arbre de te, el Gingebre, etc.

El uso de aceites esenciales ha demostrado tener una buena eficacia, siendo además respetuosos con el medio ambiente

Com podem utilitzar els olis essencials per a repel·lir els mosquits?

És convenient saber que no s’han d’usar directament sobre la pell, ja que poden irritar-la. Preferentment s’utilitzen formulats, en forma de locions, cremes, en esprai per vaporitzar, i sempre a una dilució normal o feble, això serà suficient per mantenir a ratlla els mosquits aquest estiu.

Finalment, tot i que des d’un punt de vista econòmic, com repel·lents, s’utilitzin amb més freqüència productes químics sintètics, hem de pensar que els olis essencials són productes naturals que actuen com repel·lents eficients i, ben utilitzats, són més segurs per als éssers humans i el medi ambient.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2018

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu