RECOMANAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

Per què prendre llavors mòltes? És realment millor? Cal? Quins beneficis obtenim a diferència de consumir-les senceres? Són preguntes molt freqüents i que no podrem contestar amb un simple sí o no, vegem perquè…

Abans de res explicar que les llavors, tot i estar ara molt “de moda”, porten consumint-se des de fa més de 8000 anys en territoris com Turquia i Síria, i que malgrat la seva diminuta grandària, contenen una gran riquesa de nutrients vitals per nosaltres, i més ara amb l’estil de vida tan desnaturalitzat que portem … i és justament per la seva mida (i estructura cel·lular) que ens veiem davant l’obligació de plantejar-nos quina és la millor manera d’apropiar-nos els seus beneficis.

¿Por qué tomar semillas molidas?

Quan consumim llavors de lli o chia senceres sense més, solen sortir tal qual han entrat en el nostre cos, gairebé intactes. I és que la seva completa masticació es fa difícil en ser tan petites i estar embolicades per la seva closca, que exerceix també com a protecció. Poc haurem absorbit i aprofitat dels seus fantàstics poders antioxidants i antiinflamatoris entre d’altres, però … Sí que podem aprofitar-nos de la seva fibra i poder mucilaginós (en altres paraules, del seu poder de “gelificació”) al deixar-les senzillament en remull en aigua, suc o beguda vegetal, durant un mínim de 3-4 hores o fins i tot millor tota una nit, i aconseguir així un efecte netejador del nostre trànsit intestinal.

Es tracta d’un antic però eficaç remei, que ajuda a combatre el restrenyiment i que també regula els nivells de colesterol i sucre en sang. Un clar exemple de “gelificació” és quan elaborarem un púding de chia, en què s’inflen les llavors després d’estar unes hores en remull, i acaba per formar-se aquesta textura gomosa, de gran poder d’arrossegament en els nostres intestins. Val a dir que la seva riquesa en fibra exerceix un alt efecte saciant (ideal per a dietes d’aprimament), i que en ser en part soluble (igual que les de lli), es comporten com a font prebiòtica, una cosa necessària i indispensable a l’hora de promoure i voler gaudir d’una bona salut i microbiota intestinal.

I llavors, per què prendre llavors mòltes?

Doncs bé, la resposta és que al moldre-les, convertim el difícil d’absorbir en assimilable i fàcil de digerir. Diguem que, gràcies a l’acció de moldre-les, les desprotegim de la seva clofolla protectora, i aconseguim fer més accessibles les virtuts que s’amaguen al seu interior. D’una banda, aprofitem millor la seva riquesa en antioxidants i en Omega 3, un àcid gras que exerceix una acció antiinflamatòria, molt beneficiós per a la nostra salut cardiovascular i per combatre processos d’origen artròsics i / o reumàtics.

També el seu calci, juntament amb el bor i magnesi, queden més disponibles de cara al bon manteniment de la nostra massa òssia, així com sistema nerviós.

Un altre avantatge és que aconseguim aprofitar millor la seva gran riquesa en proteïna vegetal, aconseguint així una bona ajuda a l’hora de regenerar els nostres teixits i músculs.

L’avantatge és que es poden escampar per sobre de qualsevol plat! I per als que no disposen de molt temps o d’un molinet, es poden comprar les llavors ja mòltes i guardar-les en un pot de vidre, a la nevera o fins i tot al congelador, i així perllongar la seva vida útil. En aquest cas, és important assegurar-se que tota la humitat quedi eliminada en l’envàs, per tal d’evitar la seva oxidació.

Llavors mòltes o senceres, queda a escollir segons les necessitats

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2018