L’estrès és el gran mal del S XXI a Occident. La resposta del nostre cos davant l’estrès és l’alliberament de cortisol, que ens prepararà per lluitar o fugir. És un mecanisme perfecte per a temps remots en que les amenaces eren físiques.

Avui dia, els estressors són més aviat psicoemocionals: treball exigent, bregar amb un cap, arribar a final de mes, exàmens, etc. El nostre organisme segueix oferint la mateixa resposta davant amenaces que no requereixen carreres de velocitat, tot el contrari. Mobilitzem un munt d’energia a les cames, però ens quedem asseguts a l’oficina o a la taula d’estudi. Això provoca un estrès crònic de baix grau que produeix desequilibris interns com l’ansietat, depressió o atacs de pànic.

Si esperaves les vacances per desconnectar, però amb la tornada a la feina tornes a estar estressat, amb ansietat o depressió, els adaptògens et poden ajudar.

Els adaptògens són plantes medicinals que comparteixen una funció general d’adaptació al nostre organisme millorant el seu equilibri natural

Com podem intuir, els adaptògens són plantes medicinals que comparteixen una funció general d’adaptació al nostre organisme millorant el seu equilibri natural. La gran basa dels adaptògens és que no serveixen per a una malaltia concreta, sinó que tenen múltiples beneficis. Especialment, actuen en la modulació de l’eix hipotalàmic-Hipofisari-Adrenal, responsable de controlar la resposta i adaptació a l’estrès

Perquè una substància es consideri adaptògena ha de complir amb tres criteris: no ha de causar efectes secundaris ni addicció, ha de millorar la tolerància a qualsevol tipus de estressor (físic, químic o biològic) i la seva acció s’ha d’adaptar a la situació. Per aquest motiu, és capaç de calmar l’estrès o estimular una persona apàtica, encara que a priori semblin situacions antagòniques.

Són molt més interessants que els estimulants, ja que els podem consumir per temporades sense que esgotin les nostres reserves d’energia o sobreexciten el sistema nerviós.

Suplements* | Anem a conèixer els principals adaptògens i les seves propietats:

  • Rodiola: millora els símptomes de l’estrès i la depressió i disminueix l’ansietat gràcies a l’estimulació de l’activitat de la serotonina. És eficaç per a combatre la fatiga i la debilitat.
  • Ginseng: el més conegut i usat és el coreà amb propietats tòniques per reduir la fatiga i millorar el rendiment mental.
  • Ashwaganda: usada tradicionalment en la medicina ayurvèdica. Té propietats estimulants i alhora sedants del sistema nerviós. També ajuda a modular el sistema hormonal i immunològic.
  • Maca: originària dels Andes. Els inques ja la utilitzaven per millorar la resistència i vitalitat. 
  • Fong Reishi: és conegut com el fong de la immortalitat per les seves propietats beneficioses sobre el sistema immune. A més, contribueix a millorar l’ànim i té efecte antiinflamatori i antihistamínic. 
  • Astragalus: és una planta molt usada en la MTC com vigoritzant i energitzant. També ajuda a modular els desequilibris dels sistemes nerviós, hormonal i immunològic. 
  • Eleuterococo: estimula el sistema immunològic i millora el rendiment físic i mental.

És important no descuidar l’alimentació, que ha d’estar basada en vegetals

A més, l’exercici físic ajuda a rebaixar l’estrès, perquè donem una resposta fisiològica al  cortisol que alliberem. També és molt important aprendre a gestionar les nostres emocions i això passa per una re-avaluació de les nostres prioritats.

* La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2018