Carmen Salgado és la creadora del mètode de fertilitat natural Repronatur, que porta 12 anys funcionant i amb una taxa d’èxit del 87%. Naturòpata, llicenciada en Farmàcia i especialitzada en Bioquímica, Carmen és també diplomada en Medicina Tradicional Xinesa. Fa 14 anys va fundar el centre Herbarum Natura a Madrid, on dirigeix ​​un equip de terapeutes i hi té la seva consulta. Apassionada de la docència, és també des de fa 11 anys professora del departament de Naturopatia del Centre d’estudis superiors Philippus Thuban.

carmen salgado fertilidad

A més d’experta en Nutrició i Alimentació, està especialitzada en Nutrició Ortomolecular i Nutrició Cel·lular Activa per la Societat Francesa de Medicina Ortomolecular. Per Carmen seria fonamental que qualsevol parella, sense necessitat de tenir problemes de fertilitat, es preparés per a la concepció. Netejar-se de tòxics, atendre l’alimentació i la nutrició i tenir cura de la part emocional són aspectes fonamentals a l’hora de preparar-se per a un embaràs.

Es considera malaltia la infertilitat?

No és una malaltia, encara que algunes malalties poden produir esterilitat. Per exemple, les dones amb endometriosi, miomes o ovaris poliquístics solen tenir moltes vegades dificultats per quedar-se embarassades.

La famosa hormona antimulleriana (AMH) que és la que solen mesurar en els casos d’infertilitat, és realment tan decisiva?

L’hormona antimulleriana s’ha utilitzat en medicina reproductiva durant molts anys com a marcador de la reserva ovàrica. És una eina útil per conèixer com funciona l’ovari però, tot i que s’ha considerat com una “bola de vidre” per avaluar la fertilitat, ja hi ha estudis publicats recentment que mostren com dones amb AMH baixes no tenen un pronòstic diferent per concebre que dones amb nivells de AMH normals. SÍ que caldria tenir-la en compte per individualitzar el tractament però no per saber el potencial reproductiu d’aquesta dona.

El fet de tenir la menstruació regularment no vol dir que la dona estigui ovulant, a què es deu això?

Es deu al fet que el nostre cicle el controlen dues hormones. Els estrògens que s’encarreguen de que hi hagi òvul i la progesterona que és de la que es deriva la nostra menstruació. Per això pot ser que si hi ha alteracions en els estrògens la dona tingui cicles anovulatoris (és a dir sense òvul) però sí que tingui menstruació perquè la seva progesterona no té cap problema.

Què és el que diferencia i defineix millor un tractament de fertilitat natural?

Es diferencia en molts punts.

  • Es realitza un estudi del terreny fisiològic d’aquesta persona per veure el seu estat d’alcalinitat, estrès, oxidació.
  • Es té molt en compte l’alimentació que està realitzant la parella ja que és part fonamental de la qualitat dels òvuls i espermatozous.
  • Només es treballa amb vitamines, minerals o plantes, totes d’origen natural i que poden combinar perfectament amb els tractaments de fertilitat, si en aquest moment es porten a terme tractaments en clíniques de fertilitat assistida.
  • Es treballa profundament la part emocional de la dona ja que la fertilitat està directament relacionada amb el nostre estat d’estrès, nerviosisme, tristesa o fins i tot obsessió.

fertilidad yoga fertilidad natural carmen salgado

En la teva experiència, quins són els casos més freqüents en consulta?

Parelles que han intentant molts tractaments en clíniques de fertilitat assistida i o bé no han tingut respostes ovàriques, o mai han tingut implantacions. També les que sí que tenen embaràs però tenen avortaments repetitius entre la 4a i la 7a setmana.

L’angoixa de moltes dones amb el sentiment de “sóc mare o no sóc res” és molt freqüent. Imagino que per la quantitat d’intents i el temps que porten en aquests processos, les dones que arriben a la nostra consulta amb sentiments de desesperança.

Què et va portar a desenvolupar el mètode Repronatur i quins són els seus pilars fonamentals?

El dia a dia. Fa 12 anys una dona va venir a consulta perquè després de 8 fecundacions in vitro (FIV) amb avortaments de repetició, volia preparar-se perquè al mes següent anava a realitzar-ne una altra. Imagina’t el que suposa això tant a nivell emocional com a nivell físic per a una dona. Vam començar a treballar i em va trucar una setmana abans de la següent FIV per dir-me que estava embarassada. Encara ho recordo, va ser molt emocionant. Vàrem seguir treballant i no va avortar. Ara té tres fills.

Repronatur es basa en l’estudi detallat i individualitzat de quins problemes té la parella que consulta per aconseguir l’embaràs i quines són les seves necessitats específiques per millorar la fertilitat. Un cop estudiat on es troba el problema, es dissenya un pla específic d’alimentació i de suplements naturals per donar equilibri als eixos hormonals alterats, desbloquejar sistemes i millorar la qualitat d’òvuls i espermatozous. A més es treballa en la part emocional com a pilar molt important en tot procés d’infertilitat.

Quina transcendència tenen els tòxics en els processos d’infertilitat? I en aquest sentit, què aporten els aliments ecològics?

Tots els tòxics que provenen de l’alimentació poden alterar el PH fent que aquest sigui més àcid del fisiològic. Amb un PH àcid és difícil que s’implanti un embrió. A més molts aliments contenen disruptors endocrins que alteren enormement els eixos hormonals, influint en la fertilitat de forma directa.

Crec que una de les claus de ReproNatur és tenir en compte que tota aquesta toxicitat cal eliminar-la abans d’intentar aconseguir un embaràs. Els aliments ecològics són fonamentals per disminuir tòxics i que tot comenci a desbloquejar-se i a funcionar millor fisiològicament.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològica
Llegir Bio Eco Actual Gener 2019