La pell seca o molt seca es caracteritza per una falta d’aigua i greix, provocant una sensació de tibantor. Aquest tipus de pell presenta vermellors, la seva aparença és aspra i amb tendència a escamar-se. Sol ser més fina i la seva primesa afavoreix la penetració d’agents irritants o al·lergògens. A més la sequedat és el factor principal de l’envelliment prematur. A la llarga una pell seca pot esdevenir una pell sensible i reactiva si no la cuidem adequadament.

Cuidado para la piel seca

Amb l’edat, la pell es torna més seca i fina ja que la renovació cel·lular és cada vegada més lenta. A més disminueix la secreció de sèu i això afecta la regeneració de la seva barrera protectora. Factors com la dieta, l’alcohol, el tabac o alguns medicaments també poden contribuir a incrementar la sequedat a la pell. L’exposició a factors ambientals, com el vent, el fred, el sol, ambients amb poca humitat, la calefacció o fins i tot el clor de les piscines fan que la pell seca pateixi més, fent-la més vulnerable a l’envelliment.

Moltes vegades una pell seca es pot confondre amb una pell deshidratada. Aquesta anomalia no només afecta les persones amb la pell seca sinó també pot donar-se en altres tipus, com la mixta o grassa. Malgrat el mite, beure molta aigua no és suficient per mantenir una pell hidratada, ja que aquesta és l’últim òrgan del cos en absorbir-la. Per aquest motiu és molt recomanable tenir-ne cura amb un tractament cosmètic adequat per mantenir els seus nivells òptims d’hidratació.

Una bona rutina d’higiene i cura facial diària millora l’aspecte de la pell seca, reforça la seva barrera protectora i evita la pèrdua d’aigua, disminuint així la seva sensació de tibantor. Utilitzar productes de neteja i cura és fonamental, i per descomptat, si són naturals molt millor.

Els olis vegetals no obstrueixen els porus i són altament beneficiosos per a la pell seca

La neteja és un pas imprescindible en tota rutina facial. Una llet netejadora a base d’olis vegetals és una bona alternativa als sabons o gels netejadors amb detergents forts com els sulfats, que netegen de forma més agressiva però que poden arribar a ressecar. Després de la llet podem aplicar un tònic facial natural sense alcohol, que no resseca la pell sinó que la hidrata i la prepara per al tractament posterior.

És recomanable també aplicar diàriament una crema facial hidratant que hidrata intensament, ajudant a mantenir la pell elàstica. I per a un tractament més complet es pot utilitzar un sèrum hidratant, ja que és “el complement extra al tractament facial diari” o també podem aplicar una màscara hidratant, un o dos cops per setmana.

Els ingredients naturals, com són els olis vegetals, a diferència de les silicones o parafines, no obstrueixen els porus i són altament beneficiosos per a la pell seca. A més aquests productes poden contenir altres principis actius naturals com ara la rosa damascena, que hidrata i regenera la pell, o extractes d’alga, que aporten fermesa i elasticitat.

La diferència entre un producte a base d’olis minerals derivats del petroli o una crema natural certificada amb una base d’olis vegetals és que aquesta última sempre tractarà la pell de forma respectuosa i saludable. No obstant això una crema amb una base d’olis minerals, encara que tingui un bon principi actiu, crearà un film a la pell (similar al film de cuina) que inicialment aportarà una sensació llisa i uniforme però que a la llarga impedirà la seva transpiració i oxigenació.

Un bon tractament amb productes a base d’ingredients naturals mantindrà la pell amb una bona hidratació, millorant la seva elasticitat i fermesa, i a la llarga frenarà el seu envelliment prematur.

Autora: Clara Bosch, Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia | www.naturcosmetika.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019