La presència de productes químics nocius en el nostre cos és cada vegada més evident i preocupant, segons confirmen diverses investigacions dutes a terme en els últims anys a tot el món.

Agricultura ecológica y pesticidas en la orina

Els resultats d’un dels estudis més significatius publicats en els últims mesos en aquest camp han estat difosos a la revista Environmental Research (edició impresa d’abril de 2019, disponible a internet des del 12 de febrer). En aquest article científic, l’equip que encapçala Carly Hyland, del Centre d’Investigacions Ambientals i Salut Infantil de l’Escola de Salut Pública de la Universitat de Califòrnia a Berkeley (Estats Units), conclou que, en base a les anàlisis realitzades, es pot afirmar que una dieta basada en aliments de producció ecològica redueix significativament la presència de diversos pesticides en l’orina de les persones estudiades. “Aquest estudi se suma a la creixent quantitat de bibliografia en la qual s’indica que una dieta orgànica [amb aliments de producció ecològica] pot reduir l’exposició a una notable varietat de pesticides en nens i persones adultes”, indiquen els autors.

L’objectiu de l’estudi era determinar si la introducció d’una dieta orgànica en persones que habitualment s’alimenten de productes d’agricultura convencional pot reduir la presència al seu cos dels insecticides, herbicides i fungicides més comuns.

Per posar a prova aquesta hipòtesi, els autors van analitzar 158 mostres d’orina de 16 persones de quatre zones diferents d’Estats Units. És a dir, es va analitzar l’orina de persones mentre s’alimentaven amb productes d’agricultura convencional i, després, es va tornar a analitzar l’orina d’aquestes persones uns dies després de convertir-se en consumidors de productes ecològics.

El resultat va ser que en l’orina analitzada després del canvi de dieta “observem reduccions significatives” dels nivells de 13 metabòlits (substàncies derivades) o compostos primaris d’insecticides i herbicides, destaquen els autors.

La dieta és una part important de l’exposició de la població general a determinades substàncies químiques

Els descensos més significatius corresponien a la presència de clotianidina, un insecticida de la família dels neonicotinoides (el grup de substàncies involucrades en la mort massiva d’abelles), i dos metabòlits del malation (un insecticida organofosforat sintètic d’ampli ús en agricultura) i del clorpirofós (un insecticida organofosforat que alguns estudis relacionen, en exposició crònica, amb efectes neurològics i trastorns del desenvolupament i autoimmunes en humans).

alimentacion ecologica impacto salud

En la introducció d’aquest nou estudi, els autors recorden que la dieta és una part important de l’exposició de la població general a determinades substàncies químiques. En una investigació prèvia, liderada el 2016 per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA per les seves sigles en anglès) s’indicava que aproximadament el 47% dels aliments elaborats als Estats Units i el 49% dels importats d’altres països contenien residus de pesticides. Les mostres de control realitzades també per organismes oficials dels Estats Units, entre els quals destaca el Departament d’Agricultura, indiquen que els aliments procedents de l’agricultura ecològica “contenen menys residus de plaguicides en comparació amb els d’agricultura convencional”, recorden els autors del estudi publicat ara a Environmental Research.

Després d’aquestes dades bàsiques, l’equip encapçalat per Carly Hyland, esmenta quatre estudis científics previs en els quals es relaciona l’exposició als pesticides amb diversos problemes de salut; especialment, una menor puntuació en capacitats cognitives, asma, càncer i els sistemes reproductiu i endocrí.

Nadie en su sano juicio se puede sentir seguro al ingerir y orinar pesticidas sintéticos

Per acabar d’exposar la relació entre pesticides, agricultura ecològica i salut, els autors recorden la publicació a l’octubre de 2018 a l’European Journal of Nutrition d’un estudi liderat per Julia Baudry (investigadora del Centre d’Epidemiologia i Estadístiques de la Universitat de París a Bobigny) en el qual s’indica que les persones amb dietes basades en aliments de producció ecològica tenen una baixa probabilitat de presentar l’anomenat síndrome metabòlica (grup d’afeccions que augmenten el risc de desenvolupar una malaltia cardíaca i diabetis tipus 2). Els resultats d’aquest últim estudi es basen en l’historial mèdic de gairebé 70.000 persones.

L’estudi publicat ara a Environmental Research està signat per sis investigadors de quatre centres de reconegut prestigi científic i per Kendra Klein, membre de l’equip científic especialitzat en Agroecologia i Salut Ambiental de l’organització Amics de la Terra als Estats Units.

La presència de Klein en l’equip d’autors d’aquest estudi ha estat utilitzat per alguns mitjans de comunicació dels Estats Units i col·lectius de científics per intentar desprestigiar els resultats, tot i que la publicació a la revista científica Environmental Research ja hauria de ser motiu de reconeixement .

Així, en un article periodístic publicat a la pàgina web de la revista Forbes (especialitzada en economia i grans empreses), Jenny Splitter critica durament l’estudi científic difós en Environmental Research. Splitter afirma que els investigadors “només han analitzat la presència dels pesticides permesos en l’agricultura convencional i no [han buscat] els pesticides permesos en l’agricultura de producció ecològica”; en una afirmació que sembla voler comparar la utilització de productes químics en aquestes dues formes tan diferents de practicar l’agricultura.

Més desconcertant resulta el paràgraf en el qual s’afirma textualment que “l’estudi [de la revista Environmental Research] tampoc diu res sobre si hi ha algun risc per a la salut associat amb els residus de pesticides convencionals, ja que la simple presència d’un químic en l’orina no és necessàriament un signe poc saludable o perillós”. En aquest cas, sobren els comentaris perquè sembla obvi que ningú amb enteniment es pot sentir segur a l’ingerir i orinar pesticides sintètics.

Per justificar la seva crítica, Jenny Splitter conclou el seu article afirmant que “no tots els pesticides són iguals” i que usar o no usar pesticides -naturals i sintètics- en agricultura és “una qüestió complexa”, amb factors a favor i en contra.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here