Fa sis anys que el sector de la cosmètica econatural està en auge. Però, recentment l’ecologisme s’ha introduït amb força en el món de les perruqueries. Uns espais caracteritzats per la seva estreta relació amb tractaments nocius, com són la decoloració, les manicures o la pigmentació del cabell.

Peluquerías BIO: des-exponiendo a tóxicos a profesionales y consumidores/as

 “És un dels sectors amb més alt nivell de toxicitat del mercat pel seu contacte directe i diari amb productes químics”, comenta Elena Busto, comercial de marques de cosmètica ecològica per a perruqueries.

Busto fa anys que intenta acostar els productes econaturals a aquest mercat en transformació i donar respostes a les necessitats dels perruquers: “Estan molt concernits i volen crear espais no perjudicials per als seus clients i ells mateixos”, afegeix. Però, “les multinacionals han recollit aquesta demanda i han començat a fer un green washing de les seves línies. S’estan aprofitant de l’interès que mostren els salons de bellesa i les seves ganes d’oferir tractaments menys agressius i més naturals”, explica.

A Espanya la producció cosmètica no es troba inclosa en el Reglament (CE) 834/2007 del Consell Europeu, de 28 de juny de 2007, que serveix per a regular i protegir els aliments ecològics. Els propis elaboradors de cosmètica poden “acte-certificar-se” sense tenir l’aval d’una empresa externa que determini si realment el seu producte és bio, eco, natural o ecològic.

Avui, l’única garantia que té el consumidor per a identificar la veritable cosmètica econatural és comprant productes certificats per BioVidaSana/bio.inspecta, Ecocert, BDIH, NATRUE, Soil Association, ICEA i Cosmebio -les últimes tres només certifiquen la norma Cosmos-. El segell BioVidaSana/bio .Inspecta és el sistema de certificació del territori espanyol, encarregat de reconèixer a les petites i mitjanes empreses comercialitzadores de productes de bellesa que treballen ecològicament.

El 2019 existeixen al voltant d’un centenar de marques de cosmètica certificades al nostre país

Perruquerries ecològiques

Natural Room és un saló de bellesa de Màlaga, nascut fa cinc anys. “Som una perruqueria que treballa sense cap tòxic”, ens explica la propietària del local Noemí Jiménez. Ella s’assegura que tots els tractaments es realitzin amb productes naturals. Per això, recorre a marques certificades i alhora no per a d’informar-se: “Sóc autodidacta, vaig començar a experimentar amb mi els resultats que em donaven els productes naturals”, comenta. Es mostra sorpresa amb el boom de perruqueries verdes que ha experimentat el mercat aquest any: “Em té molt preocupada perquè veig en Instagram publicitat de perruqueries que diuen ser naturals però promocionen descoloracions de pèl. Això és impossible ja que les plantes no té el poder de destenyir”.

La seva mirada és crítica i li decep la transformació o green washing que estan vivint els centres de bellesa convencionals: “Quan va començar aquest moviment estava molt il·lusionada. Ara m’adono que les marques tòxiques s’han “reinventat” i la gent continua consumint químics nocius sense saber-ho. Aquests centres treuen els drets als consumidors”, lamenta.

A més, Jiménez destaca que la seva perruqueria és ecològica per la forma de treballar i ideologia. Utilitzem motlles fets a mà, assecadors i llums de baix consum, els detergents per a netejar el material també són ecològics, els mobles reciclats i treballen sense estrès laboral: “Només agafem a tres clients per hora perquè volem oferir un espai familiar i relaxat”.

A Vitòria (País Basc) es troba El Secreto de Su, la petita perruqueria on Susana Rodríguez pot gaudir de la seva professió. Ella va treballar durant molts anys en salons convencionals, però la seva inquietud pel consum ecològic li va fer replantejar-se com volia viure: “Havia d’aconseguir treballar en una perruqueria 100% ecològica. I ho vaig aconseguir. No faig res amb químics”, comenta.

Per desgràcia com Jiménez també ha vist créixer al seu voltant diverses perruqueries amb una imatge molt ecològica que no es correspon a la realitat: “M’han vingut clientes amb reaccions al·lèrgiques queixant-se que havien anat a aquests llocs buscant una cosa artesanal i que el resultat havia estat químic”. Ella atribueix aquest problema a la falta de formació dels perruquers i a uns venedors molt intel·ligents: “Et trobes amb diversos treballadors convençuts que ofereixen un producte lliure de tòxics i que en canvi està ple de sals metàl·liques i PPD”. Es lamenta que no es formi al seu gremi i que el coneixement s’hagi d’adquirir per pròpia inquietud: “No s’ha d’atacar a la perruqueria convencional. S’ha d’educar i recordar-li als professionals que ells són els principals perjudicats: càncers o malalties respiratòries, són alguns dels resultats d’una exposició contínua a tòxics”, puntualitza.

A Barcelona trobem tres centres de perruqueria sota el nom de Alone, que es caracteritzen per la seva identitat ecològica. Amelia Ortego, una de les sòcies del saló, ens comenta que tots els productes són ecològics i la majoria són vegans i certificats, menys una petita línia que utilitza proteïna de llet. “Intentem ser conseqüents amb l’ecologisme en tot el que fem. Per això, utilitzem assecadors de baix consum amb soroll reduït, mobles eco, tenim l’aigua filtrada i els aparadors els construïm amb material reciclat”. A més, Ortego destaca que han creat una línia de productes pròpia eco certificada que els permet estalviar-se l’envasament i oferir un preu més adequat a la clientela: “Per mi ser ecològic no és només tenir una filosofia si no complir-la. Crec que els nostres petits salons són ecològics en producte, preu, material, mobiliari i no volem aparentar, com uns altres”, sentència.

Com ha crescut la cosmètica ecològica per a perruqueries en BioCultura Barcelona?

El creixement de la cosmètica ecològica s’ha vist reflectida en els expositors participants en la fira. Des del 2011 s’ha triplicat el nombre d’estands que assisteixen en BioCultura. S’ha passat de 16 llocs d’exposició a 51 previstos per a aquesta edició. En metres quadrats el creixement ha estat d’un 131%. Entre ells es troben grans marques com Terpenic Labs, però també marques artesanals petites: “Com no existeix un control legal sobre les etiquetes en estètica natural podem trobar “segells de qualitat” després dels quals no hi ha un veritable control independent i professional. A BioCultura només tenim marques eco certificades i així ens assegurem que no passin bou per bèstia”, explica Montse Escutia, la Secretària General de l’Associació Vida Sana.

Per a més informació sobre BioCultura visiti www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019