Amb l’arribada de l’estiu augmenta l’exposició al sol i per això és molt important protegir-nos amb un fotoprotector solar, tot i que els dermatòlegs recomanen utilitzar-ne durant tot l’any.

Protección Solar Natural

Amb la llum del dia estem exposats als raigs ultraviolats (UV), raigs invisibles que provenen de l’energia del sol. Una exposició solar moderada és beneficiosa per a la salut, ajuda a produir vitamina D (imprescindible per mantenir els ossos sans), espanta la depressió, enforteix les nostres defenses i fins i tot millora l’aspecte de la pell.

Els raigs UV més nocius per a la pell són els UVA i els UVB. La radiació UVB és la causant de les cremades o eritemes solars superficials i no arriba a les capes més profundes de la pell. La radiació UVA, per contra, té una longitud d’ona més llarga i penetra en les capes interiors de la pell accelerant el seu envelliment i augmentant l’aparició d’arrugues. Tots dos raigs poden contribuir a desenvolupar càncer de pell.

Els protectors solars amb certificació natural / Bio usen filtres físics o també anomenats filtres minerals

Per aquest motiu és molt important protegir-nos del sol. Un protector solar és un producte que conté filtres UV i que s’utilitza per a protegir-nos dels possibles danys dels raigs UV. Els protectors solars convencionals contenen filtres químics, substàncies sintètiques complexes, que penetren en la pell. Un cop a la pell, en presència de radiació UV, es produeix una reacció fotoquímica amb l’objectiu d’absorbir la seva energia, minimitzant el seu impacte. Els filtres químics necessiten de 20 a 30 minuts per començar a actuar.

Per altra banda, els protectors solars amb certificació natural / Bio usen filtres físics o també anomenats filtres minerals (òxid de zinc i diòxid de titani). El seu mecanisme de protecció consisteix a crear una barrera física sobre la pell, sense arribar a penetrar-hi. Aquesta barrera actua immediatament, com un mirall, reflectint i dispersant els raigs sense deixar que arribin a la pell. Els minerals que es fan servir com a filtres són estables a altes temperatures a diferència dels químics, que perden la seva efectivitat.

Cada any s’aboquen en els mars i oceans tones de crema solar, sent la seva gran majoria tòxica per a la fauna i la flora marina. Molts dels filtres químics són considerats nocius per al fons marí, fins i tot s’han arribat a prohibir en algunes platges com Hawaii, per destruir el seu ecosistema marí. La majoria de protectors naturals / Bio amb filtres físics són biodegradables i els únics permesos a totes les platges i zones protegides.

Cada any s’aboquen en els mars i oceans tones de crema solar, sent la seva gran majoria tòxica per a la fauna i la flora marina

Els protectors solars naturals / Bio poden contenir ingredients naturals, com l’oli de Karanja. Aquest és un oli originari de l’arbre de Karanja, de l’Índia, d’efecte antiinflamatori i antisèptic, que absorbeix els raigs UV. Molts solars naturals / bio també solen incloure actius antioxidants, com els extractes d’algues, que ajuden a combatre l’envelliment prematur causat per l’exposició al sol. A més no contenen ni perfums ni conservants sintètics, minimitzant el seu risc a produir reaccions al·lèrgiques.

Per escollir un protector solar és important tenir en compte tota aquesta informació i triar el factor de protecció solar (SPF) més adequat per al tipus de pell. La protecció solar es classifica en: baixa (SPF 6 -10), mitja (SPF 15-25), alta (SPF 30-50) i molt alta (SPF 50 +). El SPF més adequat dependrà del tipus de pell, de la quantitat de temps d’exposició al sol i de la quantitat de crema que s’apliqui.

Amb un protector solar natural / Bio certificat pots gaudir del sol, tenint cura no només de la teva pell sinó també del medi ambient.

Autora: Clara Bosch, Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia comunicacion@naturcosmetika.com | www.naturcosmetika.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019