Les fruites, verdures i hortalisses sense cuinar són molt importants en la nostra alimentació. Algunes vitamines i antioxidants es perden parcialment amb la cocció, de manera que menjar un percentatge dels aliments crus ens assegura un bon subministrament d’aquests nutrients.

Alimentos crudos en la alimentación infantil

A partir dels 6 mesos els nadons poden començar a prendre fruites crues, ben rentades i tallades en porcions petites, ratllades o formant part d’unes farinetes o un batut. També poden menjar tomàquet i alvocat – dues fruites que solen menjar-se juntament amb hortalisses.

Algunes verdures que no s’han de menjar mai crues són: les patates, les albergínies, les cols de Brussel·les, les carxofes i els espàrrecs

Als 8-9 mesos poden començar a provar petites quantitats de fulles d’amanida, cogombre, pastanaga ratllada, col llombarda ratllada, carbassó ratllat, ceba … A mesura que creixen hem d’augmentar el percentatge d’aliments crus en la seva dieta. Dues peces de fruita fresca més una petita amanida amb hortalisses crues és el mínim que nens grans i adults hauríem de prendre diàriament. Les persones a les que no els agradin les hortalisses crues han de substituir-les per més fruita.

Quines precaucions hem de prendre?

– La textura: els menors de 3 anys no han de menjar hortalisses dures amb les que es puguin ennuegar, com ara pastanaga o api. Aquestes i altres hortalisses s’han de ratllar abans d’oferir-les crues.

– La higiene: en cuinar eliminem bacteris potencialment perillosos. Les fruites i hortalisses crues s’han de rentar molt bé amb aigua corrent, i hem d’assegurar-nos  d’eliminar totes les restes de terra. Les fruites i verdures ecològiques ens asseguren un menor nivell de pesticides que les convencionals; així i tot es poden rentar amb aigua salada (100 g de sal marina en un litre d’aigua) i esbaldir molt bé a continuació per eliminar la sal. Cal extremar la precaució amb els germinats, ja que es contaminen fàcilment. Han d’estar sempre refrigerats, i hem de rentar-los bé abans de consumir-los, siguin comprats o conreats a casa. Si els germinem a casa cal gestionar tot el procés amb molta higiene.

A mesura que creixen hem d’augmentar el percentatge d’aliments crus en la seva dieta.

– Els menors d’un any no han de menjar grans quantitats d’espinacs, bledes o altres fulles verdes (crues o cuites) pel seu alt contingut en nitrats. Si que poden menjar una fulla o dues que formin part d’una amanida.

– Algunes verdures que no s’han de menjar mai crues són: les patates, les albergínies, les cols de Brussel·les, les carxofes i els espàrrecs. I per descomptat els ous i la llet mai s’han de prendre sense cuinar ja que el perill d’adquirir una infecció bacteriana greu és molt alt.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre | www.mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019