La Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica / Agroecologia (SEAE) recopila una sèrie d’arguments científics, publicats durant els últims 15 anys, que avalen les contribucions ambientals, de salut i socials de la producció ecològica. SEAE convida a l’adhesió pública d’aquest document, que ja donen suport més 40 organitzacions representatives del sector de la producció ecològica així com entitats ambientalistes de tot l’Estat espanyol. El CCPAE ha donat suport a l’elaboració i publicació d’aquest document i convida a associacions i particulars que s’hi sumin a les adhesions.

SEAE presenta un documento exclusivo con evidencias científicas sobre la producción ecológica

És l’agricultura ecològica més respectuosa amb el medi ambient?; és el model actual de producció d’aliments sostenible?; o són els aliments ecològics més saludables? Aquestes són algunes de les qüestions plantejades amb més freqüència quan es parla sobre producció ecològica. Però les respostes, no sempre, són les més encertades o encertades amb la realitat. Per això, la SEAE ha preparat un document recopilatori que recull estudis i investigacions sobre les principals contribucions de la producció ecològica a tres àmbits: al medi ambient, a la salut de les persones i la qualitat dels aliments, ia una societat més justa i equitativa.

Aquest article està basat, principalment, en meta-anàlisi publicats durant els últims 15 anys. Presenta una relació d’arguments científics que poden servir com a eina per contrarestar missatges tendenciosos (o directament falsos) en contra de la producció ecològica, a tots els nivells: des del consumidor, a productors, investigació o, fins i tot, als grans mitjans de comunicació. “Es tracta que qualsevol persona o col·lectiu, relacionat directament o indirectament amb la producció ecològica, disposi d’arguments que evidencien científicament les aportacions ambientals, socials i de la salut de la producció ecològica”, comenten des de la SEAE. O, el que és igual, “es tracta de donar a conèixer amb aquest document algunes de les evidències científiques sobre la producció ecològica”. Des de l’entitat afirmen que només un primer pas perquè seguiran treballant en aquest document amb les principals aportacions que rebem del sector.SEAE presenta un documento exclusivo con evidencias científicas sobre la producción ecológica

Presentació exclusiva a la fira Organic Food Iberia

Aquest document va ser presentat divendres 7 de juny a la fira Organic Food Iberia per la Dra. M. Dolors Raigón, vicepresidenta de SEAE i reconeguda científica en l’àmbit de l’alimentació ecològica.

Divendres 7 de juny, en el marc de la fira Organic Food Iberia, la Dra. M. Dolors Raigón, vicepresidenta de SEAE i reconeguda científica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València, va ser l’encarregada de presentar, per primera vegada al públic, aquest document que recopila evidències científiques i en què la SEAE porta treballant des de fa temps.

“Per evidenciar les bondats de l’agricultura i ramaderia ecològiques com una alternativa sostenible davant el model d’agricultura industrial, hem considerat necessari recollir aportacions científiques d’alt impacte que, d’una banda, generin una base de coneixement tècnic que fa a la millora en la producció i de l’altra, oferir evidències per contrarestar aquells arguments que intenten desprestigiar els mètodes productius ecològics”, va assenyalar Raigón.

Des SEAE saben que “respondre a les grans preguntes sobre el potencial que l’agricultura i ramaderia ecològiques requereix de respostes complexes que abastin el concepte holístic de l’agroecologia sense deixar lloc a simplificacions en els arguments”. Com a exemple, assenyalen: “la pregunta no seria “pot l’agricultura ecològica alimentar el món?”, sinó més aviat, “com alimentar el món de forma sostenible?”.

  • Pots consultar i descarregar l’informe aquí.

Per més informació visita www.agroecologia.net

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019