Són innombrables les publicacions sobre els mètodes per ajudar als nostres fills a desfer-se dels maleïts bolquers. En canvi, no es parla gairebé mai de la possibilitat de simplement no posar-ne. La pràctica sense bolquers omple aquest buit amb una idea ben simple: escoltar al nostre fill, permetent-li fer les seves necessitats a un lloc higiènic, és a dir, en un orinal o a qualsevol altre lloc oportú. L’objectiu d’aquesta pràctica no és un control d’esfínters precoç, sinó prendre consciència de les necessitats del nostre fill des del naixement.

La práctica sin pañales: una alternativa sostenible y respetuosa

Tots els mamífers procuren fer les seves necessitats “fora de casa”, fins i tot quan encara no tenen un control d’esfínters plenament desenvolupat. En aquest sentit, els nostres bebès acabats de néixer també mostren signes d’inquietud i produeixen sons característics per avisar de la necessitat d’alleugerir-se. Així poden evitar embrutar-se a ells mateixos o al seu cuidador, fet que al món animal podria atreure als depredadors. La pràctica sense bolquers proposa una comunicació sobre l’eliminació basada en l’observació d’aquests senyals.

Encara que ho pugui semblar a primera vista, no es tracta d’una tendència nova. Ben al contrari, estem davant del model d’higiene infantil més popular a gran part d’Àfrica i d’Àsia. Autores com Ingrid Bauer, Laurie Boucke i Jean Liedloff han escrit sobre les seves experiències amb aquesta pràctica què també anomenen higiene natural infantil. Totes elles han observat una facilitat per comunicar-se sobre les seves necessitats en bebès a diversos llocs del món i la capacitat de les mares respectives d’escoltar-los. Personalment, conec el cas d’una persona que treballa al Senegal que em va confirmar que les mares amb poc poder adquisitiu només els posen una tela absorbent els primers tres mesos per protegir el cordó umbilical. Passat aquest període de temps, ja comencen a fer servir un orinal.

Però no cal anar tan lluny. Les nostres àvies o besàvies encara se’n recorden d’un temps en què -per pura necessitat- els bebès no arribaven a l’any portant bolquers (de tela). Simplement no era sostenible rentar bolquers durant un temps prolongat de la vida de cada fill. La meva àvia, a l’Alemanya dels anys 60, va criar els seus quatre fills així: quan ja sabien estar asseguts, els començava a posar a l’orinal. D’aquesta manera, la meva mare va arribar a controlar els esfínters amb seguretat al voltant dels 14 mesos de vida.

Fa menys de 100 anys de la invenció dels famosos bolquers d’un sol ús

Si ens mirem el desenvolupament històric del bolquer, no ens hauria de sorprendre res de tot això: fa menys de 100 anys de la invenció dels famosos bolquers d’un sol ús. Actualment, estimacions de fonts diferents xifren entre 1000 i 2500 € les despeses en bolquers infantils d’un sol ús per cada fill, depenent del temps i freqüència d’ús. Pitjor encara, els bolquers d’un sol ús generalment no són biodegradables i fins i tot els bolquers de tela, que són reutilitzables, generen una despesa important d’energia i recursos. Sobre aquesta base es pot dir que la pràctica sense bolquers és l’alternativa sostenible a tot tipus de bolquer infantil, perquè d’entrada no genera més residu que el propi excrement.

La práctica sin pañales: una alternativa sostenible y respetuosa

Hi ha molts més avantatges relacionats amb la pràctica del “sense bolquers” que afecten tant als nadons com als seus cuidadors. L’estalvi econòmic és una conseqüència evident per als pares, però hi ha d’altres efectes positius com per exemple l’establiment d’una bona comunicació i la creació d’un vincle i complicitat entre nadó i cuidador. Particularment, es tracta d’una manera agraïda per implicar als cuidadors secundaris a la criança, perquè no requereix la presència de la mare i es pot establir una comunicació amb qualsevol persona disposada a escoltar i observar atentament. A més a més, fomenta la connexió amb la part més intuïtiva, sobretot en la persona cuidadora principal.

Altres efectes positius dels quals gaudirà el nadó sense bolquer són una millor digestió i l’eliminació de dermatitis dels bolquers. Concretament, el fet d’oferir al nadó una lliure evacuació amb regularitat ajuda a evitar problemes amb gasos intestinals. Així mateix, un nadó educat sense bolquers tindrà una percepció corporal sana i positiva, perquè no hi ha cap frontera física amb dos dels punts centrals de plaer: el recte i l’òrgan sexual. També hi influirà positivament que el nadó no hagi de percebre emocions o cares negatives dels cuidadors a l’hora de canviar el bolquer brut.

La pràctica sense bolquers és l’alternativa sostenible a tot tipus de bolquer infantil.

Per últim, però per això no menys important, queda mencionar la millora de la llibertat de moviment si deixem al nadó sense bolquer. L’efecte positiu és especialment fàcil de veure en dues etapes evolutives importants: la primera, quan el nadó es comença a girar de l’esquena a la panxa i la segona, quan comença a caminar. Aparentment, el fet de tenir un paquet del bolquer entre les cames frena aquests moviments, mentre un nadó sense bolquer els realitza amb més facilitat.

Tenint en compte tots aquests avantatges, es podria dir que no només estem davant d’una alternativa sostenible als bolquers, sinó també davant d’una alternativa més respectuosa cap a les necessitats del nostre fill. Això sí, sempre que la pràctica no es confongui amb una nova exigència educativa i es respecti el ritme propi de cada nadó. Per experiència pròpia puc dir que l’adaptació a aquests canvis individuals és la part més difícil de la pràctica sense bolquers, però alhora complementa molt bé el que avui es defineix com a criança amb aferrament, a més a més de formar part d’una criança respectuosa dins el marc de la qual el concepte de “a demanda” es pot estendre, per què no, també a les eliminacions.

Autora: Alina Moser, lingüísta i mare investigant sobre criança alternativa | sensebolquers.cat

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here