Sense aire no hi ha vida. El nostre primer aliment en arribar a aquest món el prenem a través de la respiració. És el primer que fem per nosaltres mateixos en néixer: respirar, la nostra primera font d’energia. I exhalar és l’últim que fem just abans de morir. L’aire és el nostre aliment gasós i la respiració, una de les millors eines que podem utilitzar per equilibrar el nostre cos, la nostra ment i la nostra salut en general.

Respirar bien, respirar limpio: Alimento y medicina

No obstant això, rarament ens parem a pensar en la importància que té la respiració en la nostra vida. Si atenem a l’aspecte purament físic, la manera en què respirem és de gran importància per a l’estat dels nostres òrgans interns, que depenen de l’oxigen de la sang. Amb la inhalació, oxigenem cada cèl·lula del nostre cos, i amb l’exhalació, contribuïm a desintoxicar l’organisme (això entre moltes altres coses). D’aquí l’enorme importància de la qualitat de l’aire que respirem.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació de l’aire suposa actualment el major risc ambiental per a la salut i és responsable de la mort prematura d’uns 7 milions de persones cada any a causa de malalties com el càncer, accidents cerebrovasculars, cardiopaties i pneumopaties. L’any passat es va celebrar la “Primera Conferència Mundial sobre Contaminació de l’Aire i Salut” i en ella, els països i organitzacions van adquirir més de 70 compromisos per millorar la qualitat de l’aire. La crema de combustibles fòssils (petroli, carbó, gas) és una de les principals causes de la contaminació. A nivell d’administracions, queda molta feina per davant, però individualment no podem mirar a una altra banda i cal prendre consciència de la nostra responsabilitat com a consumidors i de la importància de la qualitat de l’aire que respirem per a la nostra salut.

Amb la inhalació, oxigenem cada cèl·lula del nostre cos, i amb l’exhalació, contribuïm a desintoxicar l’organisme

Atendre a com és la nostra respiració és un pas molt necessari per observar com afecta la nostra salut. A més del que és purament físic, la respiració també afecta la nostra part mental i espiritual.

La respiració ens connecta amb nosaltres mateixos però també amb els altres i amb el planeta. Per tal de conscienciar sobre això, des de 2004 se celebra el “Dia Mundial de la Respiració”, que l’any passat va canviar la seva cita anual a l’ 11 d’abril i el seu nom a “Dia Mundial de la respiració conscient”. La celebració d’aquest dia va ser promoguda per la “International Breathwork Foundation“, xarxa internacional creada el 1994, que agrupa professionals, organitzacions, escoles i totes aquelles persones interessades en el treball amb la respiració. El seu objectiu és difondre entre individus, professionals i institucions, el que és la respiració òptima i conscient i recordar-nos la importància bàsica i vital per a les generacions futures, d’un aire i entorn nets i saludables.

La respiració conscient com a eina terapèutica

Al llarg de la història, les diferents cultures han tingut escoles amb tècniques de respiració conscient: Índia, Xina, Egipte, Pèrsia, Grècia, Roma … i moltes d’elles van incloure formes de respiració conscient com a part integral del seu sistema de medicina . La tibetana, la xinesa i la hindú són les que més s’han estès per tot el món i les que més es practiquen a dia d’avui.

Hi ha una íntima relació entre els estats d’ànim i el tipus de respiració, alhora que cada tipus de respiració ens permet recrear un estat d’ànim. Quan la nostra ment està en calma, la respiració és lenta. De la mateixa manera, si atenem a la nostra respiració i la fem lenta, la nostra ment es relaxarà. Per això és important prestar atenció a com respirem. És l’anomenada respiració conscient, que no només ens ajuda a que l’energia flueixi equilibradament pel nostre cos sinó que relaxa la ment, redueix l’ansietat, millora l’humor, augmenta la vitalitat, fins i tot ens ajuda a una bona digestió i millor assimilació dels nutrients.

Respirar bien, respirar limpio: Alimento y medicina

En el seu llibre “7 vies per alimentar la teva vida”, Nieves Millán, naturòpata, divulgadora d’alimentació saludable i conscient i autora del web www.alimentatuvida.net, incideix en la importància terapèutica de la respiració conscient. “Avui dia, l’estrès ens acompanya  permanentment” comenta Nieves Millán, “de manera que una de les millors recomanacions que podem fer és aturar i atendre a la nostra respiració per permetre relaxar els nostres músculs i el nostre sistema nerviós”.

Dins de la pràctica de ioga, el conjunt de tècniques per a la respiració conscient es coneix com “pranayama”. Com explica Nieves Millán, també professora de Hatha Ioga i Ioga Nidra, “pranayama ve del sànscrit i fa referència al “prana”, l’energia o força vital. “Amb els exercicis de respiració augmentem d’una banda el nostre cabal de vitalitat permetent que millori la nostra salut física, i de l’altra, activem certes energies latents en el nostre interior que ens poden connectar amb una altra dimensió més profunda, amb una altra forma de “veure” la realitat”.

Hi ha una íntima relació entre els estats d’ànim i el tipus de respiració

Respirar pel nas

La respiració nasal és molt important. El nas escalfa, humiteja i neteja l’aire abans que penetri en els pulmons. A més disposa d’uns filtres naturals que impedeixen l’entrada de partícules de brutícia i de virus i bacteris patògens. D’altra banda, quan l’aire passa pels sinus paranasals, s’enriqueix amb òxid de nitrogen, que afavoreix la regulació de la pressió arterial. A més intervé en la transmissió nerviosa i la resposta del sistema immunitari. Per això és important respirar pel nas sempre que sigui possible així com mantenir una bona higiene de les nostres fosses nasals. En propers articles parlarem d’alguns exercicis de respiració conscient.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here