Per tenir una bona salut bucodental és clau raspallar-se les dents després de cada menjar, evitant menjar entre hores. Cal dedicar-li almenys tres minuts, raspallant tots els racons de la boca. També es recomana completar la higiene amb l’ús del fil dental o raspalls interdentals, per arribar a aquells llocs de més difícil accés i finalitzar amb una esbandida bucal. Cada 3 mesos s’aconsella canviar el raspall dental i cada 6 mesos es recomana visitar al dentista per fer una neteja i un examen bucal.

Higiene bucal natural y eco-friendly

També és important seguir una dieta adequada. La ingesta de molts sucres i d’aliments amb un pH àcid (inferior a 6) perjudica la nostra salut dental, augmentant la possibilitat de tenir càries i danyant l’esmalt.

Els factors hereditaris com la duresa i porositat de l’esmalt i la composició o el pH de la saliva també afecten a ser més o menys propens a tenir problemes bucals, com càries.

Triar bé la pasta de dents i el raspall de dents també és clau

Pel que fa a raspalls hi ha multitud d’opcions i també alternatives ecològiques i respectuoses amb el medi ambient. Una opció eco-friendly és utilitzar un raspall amb capçal reemplaçable utilitzant el mànec durant més temps o utilitzar raspalls fets a  base de materials d’origen vegetal, com el bambú moso.

És rellevant triar un dentifrici sense microplàstics i si és natural/bio millor. Els microplàstics són partícules petites de plàstic, de menys de 5mm, que no es dissolen ni es degraden en l’aigua i que a través dels desguassos acaben als rius i als oceans. Són usats per la seva abrassivitat, ja que ajuden a netejar per fricció. La Unió Europea està preparant una proposta de llei per prohibir els microplàstics, ja que la ECHA (Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques) calcula que entre 10.000 i 60.000 tones de microplàstics acaben malmetent el medi ambient cada any.

Els dentifricis naturals/bio certificats amb avals com COSMOS, mai contenen microplàstics ni altres ingredients sintètics. Un dentifrici neteja i té cura de dents i genives deixant la boca amb una sensació refrescant. Els dentifricis naturals/bio certificats són rics en principis actius d’origen vegetal, com l’extracte de equinàcia Bio que enforteix les genives gràcies a les seves propietats calmants i antimicrobianes o la menta Bio que proporciona un efecte refrescant deixant un alè fresc i durador. Un altre actiu natural molt apreciat és el pròpolis que elimina els bacteris de la placa o el carbó actiu, que té un gran poder d’absorció i evita que la brutícia i impureses s’acumulin entre les dents, ajudant a blanquejar-les.

Els dentifricis naturals/bio aporten un sabor dolç i agradable gràcies a edulcorants naturals com la stevia. A més un dentifrici sense sucres ajuda a que els bacteris que formen les càries no creixin.

A diferència dels dentifricis convencionals, els dentifricis naturals/bio certificats només fan servir aromes i fragàncies naturals i tensioactius suaus, evitant els tensioactius amb sulfats.

Mantenir una bona higiene bucal i utilitzar productes naturals, raspalls dentals, fil dental, col·lutoris i dentifricis naturals/bio certificats i respectuosos amb el medi ambient està a l’abast de tots.

Autora: Clara Bosch, – Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia | www.naturcosmetika.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2019