Els olis essencials són substàncies orgàniques completes que s’extreuen de plantes aromàtiques medicinals mitjançant una destil·lació al vapor d’aigua. Són, com el seu nom indica, l’essència de la planta, i en ells es concentren les seves propietats.

Aromaterapia y Psico-aromaterapia: equilibrar el cuerpo, la mente y las emociones

Cal tenir una garantia que els olis essencials que utilitzem siguin 100% purs, és a dir, que provinguin de la destil·lació al vapor d’aigua i que no s’hagin utilitzat productes químics durant el procés, a més d’haver tingut una destil·lació completa perquè continguin tots els principis actius. Per obtenir una màxima efectivitat i evitar efectes no desitjats, hauran de complir la nomenclatura d’Olis Essencials Botànicament i Bioquímicament Definits (A.E.B.B.D.).

La part de la fitoteràpia que utilitza els olis essencials és l’aromateràpia, tècnica ancestral usada avui dia a tot el món en diferents especialitats a nivell fisiològic, psicològic, massatge, esport, estètica, etc.

Els olis essencials veritables constitueixen un mitjà únic i natural per equilibrar el cos, la ment i les emocions

L’aromateràpia científica treballa a dos nivells:

  • Fisiològic: directe sobre l’organisme per la ràpida penetració a través del fol·licle pilosebaci.
  • Psicològic: a través de l’olfacte actua sobre les emocions i la ment i es tradueix en efecte fisiològic.

Diferents estudis han determinat l’abast que posseeixen els olis essencials i essències com a substàncies que compleixen accions antimicrobianes, antiinfeccioses, immuno-estimulants i antioxidants, capaços d’actuar en les infeccions, el sistema immunològic i la inflamació dels teixits. Però també se’ls atribueix propietats que actuen sobre el sistema nerviós central, a través de la inhalació.

Les molècules aromàtiques són capaces d’estimular les cèl·lules del bulb olfactori, que al seu torn envia senyals a determinades regions del sistema nerviós central, com l’hipotàlem i el sistema límbic.

Aquests senyals estimulen l’alliberament de neurotransmissors, com la serotonina, les endorfines, etc. proporcionant efectes calmants, euforitzants, que faciliten la concentració, que buiden la ment i equilibren les emocions, per destacar alguns dels seus beneficis psico-emocionals, i és per això, pel que els olis essencials veritables constitueixen un mitjà únic i natural per equilibrar el cos, la ment i les emocions. Segons l’acció que volem aconseguir, serà més adequat usar-los en massatge, inhalacions o en banys aromàtics.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Setembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here