La fruita i la verdura, que habitualment es consumeixen en cru, s’han de netejar a fons, encara que siguin ecològiques. Poden haver-se embrutat amb terra, restes d’animals com cargols o insectes, per aigua de reg que contingui bacteris, o durant la seva manipulació i transport. Si no són ecològiques tindran, a més, restes de pesticides i químics.

Cómo limpiar la fruta y la verdura

En primer lloc, seleccionarem les fruites i verdures. No convé que tinguin rascades a la pell per les quals pugui entrar la porqueria. La mida o les formes irregulars no signifiquen cap amenaça. S’han de netejar les fruites, fins i tot les que es mengen pelades, com els melons i síndries. Cal rentar-se les mans i mantenir els estris, com ganivets i taules de tall, ben nets, per evitar contaminacions creuades.

Les fruites i verdures s’han de rentar amb la seva pela o pell i sense tallar, per evitar que al pelar-les els elements tòxics puguin contaminar la polpa. Es retiren les fulles externes de les verdures de fulla com enciams o cols, perquè són les més exposades a tot tipus de tòxics.

Mullar els productes sota l’aixeta pot anar bé per treure matèries gruixudes, com terra, però no és suficient. Un raspall suau o una esponja no ensabonada ajuda en aquesta fase.

Per desinfectar més a fons i netejar plaguicides s’ha de submergir en aigua les fruites i hortalisses uns 10 minuts. Es separen una a una les fulles de les verdures, però no es tallen ni es perllonga el temps de remull, per no perdre vitamines hidrosolubles.

Mai s’ha de desinfectar amb detergent o amb lleixiu, perquè les seves restes també són tòxiques

Per cada litre d’aigua s’afegeix una cullerada de vinagre, suc de llimona, bicarbonat o els tres productes de forma combinada. Una altra opció és afegir una cullerada d’aigua oxigenada. Mai s’ha de desinfectar amb detergent o amb lleixiu, perquè les seves restes també són tòxiques.

Després del rentat, s’esbandeixen de nou amb aigua corrent. És preferible fer servir les fruites i verdures de forma immediata, especialment si són molt tendres com les baies, el raïm i les cireres, per evitar la proliferació de fongs. Els tubercles i les arrels com les patates o pastanagues s’esbandeixen de nou després de pelades.

Si no es fan servir de seguida, és convenient assecar-les per evitar la proliferació de bacteris, amb una centrifugadora d’amanida o un drap ben net. I a continuació refrigerar.

Aquest hàbit d’higiene pot evitar molts trastorns i la ingesta regular de plaguicides amb la dieta. Les contaminacions alimentàries poden causar intoxicacions gastrointestinals de certa gravetat.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa | bonavida099.blogspot.com | Facebook: Sonrisa vegetariana

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019