Un dels canvis més difícils per a la majoria de consumidors Bio és el pas del xampú convencional al natural/Bio, ja que normalment després del primer rentat amb un xampú natural/Bio els resultats no són els esperats. Per entendre això cal saber com actua el xampú convencional en el cabell i les seves principals diferències entre aquest i un de natural/Bio.

La alternativa al champú convencional

Els xampús i condicionadors convencionals estan formulats a base de silicones (INCI: Dimiticone, Dimethyl silicone, Polysiloxane …) i altres greixos derivats del petroli com parafines o olis minerals (INCI: Paraffin, Carbomer, Mineral Oil …). Aquests ingredients no estan permesos en cosmètica natural Bio certificada. Aquestes silicones i greixos recobreixen cada cabell amb una capa de plàstic i proporcionen així un tacte sedós artificial ja que alhora impedeixen que el cabell respiri i que rebi la hidratació i nutrició adequada. La realitat és que sota el segellat hi ha un cabell sec i deshidratat. Com a conseqüència, al cap de poques hores notem que els cabells s’embruten.

La constant aplicació de silicones i greixos procedents del petroli, alienes al cuir cabellut, altera la producció de sèu natural i el cabell es debilita. Aquest desequilibri pot originar un cuir cabellut gras i unes puntes seques i obertes.

Quan un decideix donar el pas i canviar el xampú convencional per un de natural/Bio, amb un sol rentat no és suficient per eliminar les restes de silicones o similars que s’han anat acumulat durant anys en el cabell. Es necessita més temps per a què el cuir cabellut comenci a regular la producció sebàcia i aconseguir l’equilibri, que a la llarga evitarà un excés de sequedat o de greix. No és un procés immediat. La constància és essencial per recuperar el cabell i el seu equilibri natural.

La constant aplicació de silicones i greixos procedents del petroli altera la producció de sèu natural i el cabell es debilita

Els xampús naturals i Bio certificats utilitzen tensioactius suaus i d’origen vegetal (detergents responsables de netejar la brutícia i produir escuma). En canvi, la majoria de xampús convencionals usen tensioactius amb sulfats (els més usats són el SLES i SLS (INCI: Sodium Laureth Sulfate o Sodium lauryl Sulfate)) que fan molta escuma però que poden arribar a ser irritants. Alguns dels xampús naturals i Bio certificats ja són sense sulfats, així eviten tensioactius agressius.

A més, els xampús naturals/Bio certificats contenen principis actius naturals amb propietats diverses per a diferents tipus de cabell. Per exemple, per al cabell fi i delicat es recomana utilitzar un xampú amb mel Bio que aporta brillantor natural i extracte de cervesa que enforteix i dóna volum. Per al cabell sec es podria utilitzar un xampú amb àloe vera Bio hidratant i amb betaïna natural que ajuda a reduir la sensació de sequedat. Altres ingredients utilitzats per a tot tipus de cabell són l’extracte d’ortiga Bio que proporciona brillantor al cabell i reforça la seva estructura o les proteïnes de la seda que milloren la seva elasticitat.

A part de xampús naturals/Bio certificats, hi ha altres productes que també ho són, com a productes de tractament (per exemple: esprai condicionador sense esbandida o condicionadors que faciliten el pentinat) i productes de fixació capil·lar (cera, escuma, gomina …).

Combinar productes d’higiene, de tractament i de fixació, tots ells naturals/Bio, garanteix tenir un cabell saludable i recuperar el seu equilibri natural.

Autora: Clara Bosch, Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia | www.naturcosmetika.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here