Cada any a Fairtrade per aquestes dates tenim una cita imprescindible amb totes les persones que treballen per aconseguir una societat més justa i sostenible, i celebrar junts que el Comerç Just és un moviment assentat en la justícia i el respecte, que busca una major igualtat i contribueix al desenvolupament sostenible oferint millors condicions i garantint els drets dels productors i treballadors. Un sistema que posa a les persones i al planeta com la seva màxima prioritat i que té com a objecte principal aconseguir posar fi a la pobresa i promoure la solidaritat sostenible a tot el món.

Octubre mes Faitrade, la cultura y su origen

L’edició d’aquest any de la nostra característica celebració anual Mes Fairtrade se centrarà en el concepte de la Cultura en la seva més àmplia extensió: La Cultura constitueix i fa referència a tot el que implica transformació i seguir un model de vida, per això volem incidir en l’origen de la mateixa i en la seva relació directa amb l’agricultura ja que en la seva concepció més antiga, el terme Cultura fa al·lusió al cultiu de la terra per a la producció; encara a dia d’avui es conserva d’aquesta manera quan es parla de la cultura del cafè, la cultura de l’arròs, la cultura del cacau, i per a nosaltres l’origen de la cadena de producció i els productors i productores són l’eix fonamental del nostre treball diari i són els protagonistes de la nostra història i filosofia.

A més de ressenyar la relació directa dels nostres aliments amb la diversitat natural i cultural del planeta i com influeixen aquests en la nostra salut, els mitjans de vida, el medi ambient, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’economia.

La cultura constitueix i fa referència a tot el que implica transformació i seguir un model de vida

D’acord amb la Declaració Universal sobre la Diversitat Cultural de la UNESCO, “La Cultura ha de ser considerada com el conjunt dels trets distintius espirituals i materials, intel·lectuals i afectius que caracteritzen una societat o un grup social i que abasta, a més de les arts i les lletres, les formes de vida, les maneres de viure junts, els sistemes de valors, les tradicions i les creences”. La tasca de Fairtrade camina en aquesta direcció i contribueix a que els productors i treballadors de països del Sud puguin viure dignament del seu treball i prendre les regnes del seu futur en les seves pròpies mans. Més d’un milió de petits productors i treballadors en gairebé un centenar de països es beneficien del sistema de certificació Fairtrade, de manera que ens sentim molt feliços de poder contribuir a un món més sostenible i una societat més justa.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible en els quals treballa Fairtrade són:

  • 1 Fi de la pobresa
  • 2 Fam Zero
  • 5 Igualtat
    8 Treball Decent
  • 12 Producció i consum responsable
  • 13 Acció pel clima
  • 16 Pau
  • 17 Aliances

El nostre propòsit és generar i difondre un estil de vida Fairtrade #FairtradeLifestyle i com poder fer-ho a través d’un Comerç Just, un Consum Responsable, a més d’aliances amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i d’una filosofia que es caracteritza per tenir present una responsabilitat social, foment de la igualtat i de la sostenibilitat, en definitiva un estil de vida saludable, responsable i sostenible.

Pel que durant tot el mes d’octubre tindrem diverses activitats, accions i esdeveniments seguint aquesta estela, sent els nostres protagonistes principals: la celebració d’un esmorzar ODS; per tal de primar l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 relacionat amb la producció i consum responsable i sota el títol “Gestió responsable de la cadena de valor” oferim una triple visió de la feina del Comerç Just i la seva contribució a aquest ODS per tal de garantir modalitats de consum i producció sostenibles. Cada vegada més la societat necessita més seguretat sobre l’origen del producte i les condicions de producció, de manera que a través de diverses intervencions es presentarà com la Certificació de Comerç Just Fairtrade atén aquest augment d’exigències qualitatives i de valor afegit.

Octubre, mes Fairtrade, la cultura y su origen

Relacionat amb el nostre concepte principal d’aquest Mes Fairtrade, “La Cultura i el seu Origen” serem expositors en una de les fires Internacionals més destacades del sector de fruites i hortalisses; Fruit Attraction. La nostra xarxa de productors Llatinoamericana i del Carib de petits productors i treballadors de Comerç Just serà present amb un estand per donar a conèixer les fruites tropicals i els necessaris i grans beneficis del Comerç Just tant en el sector de l’alimentació com en la societat en la seva màxima extensió.

De la mateixa manera des de Fairtrade considerem molt necessari el suport a la Cultura i a les diverses manifestacions culturals i totes les importants sinergies que podem crear relacionant la nostra filosofia d’organització  amb el món cultural. Pel que apostem per realitzar un patrocini amb Another Way, el primer festival de cinema sobre progrés sostenible a Madrid que celebra la seva cinquena edició i el lema s’identifica plenament amb els nostres ideals; Planta llavors, re-connecta amb les teves arrels i celebra el canvi que generes cada dia”. Volem incidir en la nostra dedicació i esforç per aconseguir unes millors condicions de treball basades en la dignitat i en la justícia, i estem molt implicats amb la tasca de generar coneixement i transmissió de valors al mateix temps que a crear contingut de qualitat i valor, a més de fomentar una societat més justa, ètica i responsable a través d’un estil de vida sostenible i just.

Així que el millor és que estiguis molt atent a la nostra web i xarxes socials, i no oblidis portar un #FairtradeLifestyle. Fairtrade és Comerç Just per a les persones i per al planeta.

Autora: Paula Mª Pérez Blanco/ Responsable Comunicació Fairtrade Ibèrica Periodista Especialitzada en Periodisme Cultural  | www.sellocomerciojusto.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019