Javier Maté Caballero (Madrid, 1962), és llicenciat en Veterinària i porta tota una vida dedicada al treball en les administracions públiques. Actualment dirigeix ​​la Subdirecció General de Qualitat i Promoció Agroalimentària, una de les cinc que integren la Direcció general d’Indústries Agroalimentàries i Alimentació del Ministerio d’Agricultura, Pesca i Alimentació, MAPA, la funció del qual és principalment la de marcar el camí a seguir en la política de qualitat dels aliments, incloent també la promoció.

Entrevista a D. Fco. Javier Maté Caballero

Segons el seu últim avanç de dades sobre el sector ecològic a Espanya, l’agricultura ecològica supera a Espanya els 2,2 milions d’hectàrees. Quina és la clau de l’èxit del nostre camp?

Sens dubte, la clau d’aquest creixement es troba en el gran esforç realitzat pels operadors ecològics espanyols, que han treballat molt dur per a produir d’acord amb un mètode reglamentat molt exigent. També hi ha contribuït l’aposta de l’Administració per aquest mètode de producció, com demostra el fet que Espanya va ser el tercer Estat membre de la UE que va legislar sobre la producció ecològica, ja als anys 80, abans fins i tot de publicar-se el primer reglament marc europeu de 1991.

Quins objectius persegueix la campanya # alimentosdespaña i com inclou a la producció ecològica?

La producció ecològica, juntament amb els aliments i begudes amb segells de qualitat diferenciada (DOP / IGP) són pilars fonamentals de la campanya “Alimentos de España”. Es tracta d’elements singulars i diferenciadors que formen part de la imatge d’Espanya com a productora de productes agroalimentaris d’alta qualitat.

Alemanya, Dinamarca o Austràlia són alguns dels països que estan apostant fort des de les institucions per la producció bio, podem esperar el mateix d’Espanya?

Aquesta aposta forta ja s’està produint a Espanya. Es pot comprovar, a més de per les ajudes que les comunitats autònomes implementen en els seus programes de desenvolupament rural, en l’existència d’una Estratègia nacional per a la Producció Ecològica per al període 2018-2022.

Aquesta estratègia recull actuacions compatibles amb el repartiment competencial, en una matèria en la que la implementació i desenvolupament està transferida a les CCAA, i amb l’existència d’Estratègies autonòmiques per impulsar la producció ecològica. Això queda palès en el fet que Espanya és el primer productor per superfície de la UE, molt per davant d’Alemanya o de Dinamarca i el quart mundial.

Austràlia és el primer productor del món, però no podem establir un paral·lelisme si tenim en compte la seva grandària en comparació amb la d’un Estat de la UE.

A més, en el món s’està produint un increment molt important de la demanda d’aquests aliments i begudes, el que al cap i a la fi orienta les produccions i elaboracions.

Espanya és líder en producció i exportació, tot i així, estem despertant encara en consum intern: per què?

El consum intern ja fa uns anys que ha despertat. De fet, segons dades estimades d’estudis de caracterització encarregats pel MAPA, des del 2014 a 2017 hi ha hagut quatre anys consecutius de creixements de dos dígits en la despesa en productes ecològics. I les previsions apunten que es repetiran en 2018.

És cert que estem lluny dels nivells de consum dels països més avançats de la UE, que en alguns casos estan al voltant dels 200 euros / persona / any. Però l’important és la tendència, i a Espanya en 2007 s’estimava un consum per càpita d’uns 2 euros / persona / any, i les previsions per 2018 apunten que supera els 46 euros / persona / any. Tot apunta que ja estem ben desperts.

Creu que la via impositiva -per exemple un IVA reduït als productes BIO- podria ajudar al mercat i als consumidors a conèixer els costos reals dels productes (canvi climàtic, aigües subterrànies …)?

El coneixement per part del consumidor dels esforços que han de dur a terme els productors ecològics es construeix a força d’informació i difusió, tasca en la qual l’Administració ha estat molt activa. Els ajuts fiscals podrien influir sobre el consum, però no per augmentar el coneixement del consumidor sobre els costos reals dels productes ecològics.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here