No és ni futbolista, ni cantant, ni empresària i, a més, és molt jove -el passat mes de gener va fer 16 anys-, però s’ha convertit en una de les persones més famoses del món. Greta Thunberg és des de fa uns mesos la portaveu d’una generació preocupada pel futur del planeta en general i per la crisi o emergència climàtica en particular. La seva veu, en ocasions entretallada, i la seva figura més aviat fràgil, contrasten amb el seu discurs de denúncia radical dels problemes que estan portant a la humanitat a un camí sense sortida.

Greta Thunberg: el compromiso con el clima es vegano

La lluita contra el canvi climàtic inclou per Greta no només una llarga llista de decisions polítiques i econòmiques d’abast global sinó que també passa per un compromís personal, de cada un dels habitants del planeta, per reduir els seus impactes negatius.
Entre els compromisos que Greta ha decidit portar a la pràctica es troben la coneguda renúncia a viatjar en avió -per no contribuir a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, i la menys difosa dieta vegana.

El passat mes d’agost, per exemple, quan Greta Thunberg va viatjar des del Regne Unit fins als Estats Units a bord d’un veler, molts mitjans de comunicació van destacar la decisió de renunciar als avions però molt pocs han detallat que es pot creuar l’Atlàntic en una travessia de 14 dies sense necessitat de menjar carn, com ella mateixa va explicar abans de salpar des del port de Plymouth. Sense que això suposés cap problema de logística, tot el menjar embarcat en aquest viatge per la Greta era d’origen vegetal, de manera que no hi va haver cap problema per seguir amb la dieta vegana que forma part de la vida d’aquesta jove sueca des que va complir els 13 anys i va aconseguir convèncer els seus pares que la seva salut no estaria en perill per deixar d’alimentar-se de productes animals.

Greta Thunberg és des de fa uns mesos la portaveu d’una generació preocupada pel futur del planeta en general i per la crisi o emergència climàtica en particular

El passat 10 de setembre, poc després d’arribar als Estats Units, Greta Thunberg va ser entrevistada per Amy Goodman per al portal a internet Democracy Now, i va explicar alguns detalls de la seva dieta.

La jove activista es va reafirmar en la seva visió contundent dels problemes ambientals que afecten el planeta i va explicar que, per ser coherent amb les seves denúncies, havia decidit deixar de volar en avió i s’havia fet vegana; a més de posar en pràctica una norma de consum menys coneguda que ella anomena ‘shop-stop’ i que comporta que no compra coses noves si no és absolutament necessari.

En l’entrevista, la periodista es mostra sorpresa especialment pel seu compromís vegà i Greta es limita a dir que, simplement, fa uns tres anys va decidir no menjar carn ni consumir altres productes procedents d’animals per contribuir a la defensa del planeta, i que va explicar els seus motius als seus pares, Svante Thunberg i Malena Ernman, que en principi es van mostrar preocupats per la seva salut.

La joven activista explicó que, para ser coherente con sus denuncias, había decidido dejar de volar en avión y se había hecho vegana

Uns mesos abans del famós viatge en vaixell a Nova York, en una altra entrevista àmpliament difosa a través de Facebook, Greta va explicar que havia deixat de menjar carn i productes lactis, tant per motius ètics com per raons ecològiques. «No estem vivint dins dels límits planetaris i si seguim per aquest camí estem posant en perill la vida de les generacions futures. Necessitem canviar nosaltres mateixos ara, perquè demà potser serà massa tard», va respondre Greta a preguntes sobre el seu model de vida.

En aquesta ocasió, Greta -que llavors encara no havia complert els 16 anys- estava acompanyada davant les càmeres pel seu pare i l’entrevistadora no va poder evitar preguntar-li si ell també havia deixat de menjar carn. Després d’escoltar a Greta i entendre les seves raons, «havia de tornar-me vegà, primer vegetarià», va comentar el pare de la jove activista ambiental.

La jove activista va explicar que, per ser coherent amb les seves denúncies, havia decidit deixar de volar en avió i s’havia fet vegana

«Llavors, què va significar per a vostè renunciar a la carn i després al formatge i els lactis?», li va preguntar la periodista a Svante Thunberg en un to d’evident desconeixement. «Res, no va significar res. He deixat de menjar carn per la crisi climàtica que vivim. Només tenim un parell d’anys, o potser menys d’un parell d’anys per invertir la tendència, de girar la corba -del escalfament global- com si estiguéssim en una muntanya russa. Vull dir, al final saps que estem enfrontant una terrible catàstrofe i una decisió personal com deixar de menjar carn és gairebé insignificant», va respondre amb tranquil·litat Svante Thunberg.

La mateixa Greta va explicar, en una entrevista publicada a l’abril pel portal especialitzat Plant Based News, que va tractar de convèncer els seus pares que també ells havien de preocupar-se pel planeta i canviar la seva forma de vida fent que se sentissin culpables. «En gran mesura, al principi, quan els explicava el que pensava sobre els problemes ambientals, els meus pares eren en aquests temes com tots els altres», va explicar Greta. «Deien, ‘no et preocupis, algú inventarà alguna cosa en el futur, al final tot estarà sota control». «Però com més llegia sobre el canvi climàtic més m’adonava que no estava tot sota control, així que vaig començar a preocupar-me i vaig tornar a parlar amb els meus pares. Vaig seguir mostrant-los articles i gràfics; però com tots els altres, sempre tenien excuses». Al final, explica Greta, «els vaig fer sentir tan culpables… Vaig seguir dient-los que estaven robant el nostre futur i que no poden defensar els drets humans mentre viuen aquest estil de vida, així que van decidir fer aquests canvis». Ara, [l’entrevista està datada a l’abril d’aquest any] «el meu pare és vegà, i la meva mare ho intenta, és 90% vegana», afirma Greta Thunberg.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019