El Consell de la Unió Europea ha sol·licitat un nou estudi i una proposta legal sobre noves tècniques d’enginyeria genètica a la Comissió Europea. IFOAM EU exigeix una acció immediata per part de la Comissió Europea i les autoritats nacionals per garantir la traçabilitat dels nous OMG.

IFOAM demands immediate action to ensure the traceability of new GMOs

Eric Gall, gerent de polítiques de la UE d’IFOAM explica per què: “L’estat legal de les noves tècniques d’enginyeria genètica està clar com el vidre des de la sentència de 2018 de el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees. El Tribunal considera que el marc legal europeu sobre els OGM està en condicions de regular les noves tècniques. El que necessitem ara és una acció de la Comissió per garantir una aplicació adequada de la llei per part dels Estats membres i desenvolupar mètodes de detecció, no un retard en l’aplicació de la legislació “.

Al sector ecològic el preocupa que l’estudi proposat pugui aturar la implementació
en conjunt, deixant els agricultors europeus, la indústria alimentària i els consumidors exposats als OGM no aprovats. IFOAM EU està en contra d’una proposta legal que eximiria a les noves tècniques d’enginyeria genètica de l’avaluació de riscos, la traçabilitat i l’etiquetatge que s’apliquen als OGM.

Com diu Eric Gall, “qualsevol intent d’eludir la decisió del Tribunal de Justícia amb una nova proposta legal equivaldria a treure el dret dels consumidors a saber com es produeixen els seus aliments i privar els operadors de la cadena de producció d’aliments dels mitjans per identificar els OGM “.

Segons IFOAM EU, ha de ser una prioritat per a la Comissió de la UE i les autoritats nacionals:

  • Sotmetre noves tècniques d’enginyeria genètica a avaluació de riscos, traçabilitat i etiquetar als OMG;
  • Prioritzar que la xarxa de laboratoris d’OMG de la UE desenvolupi mètodes i estratègies per a identificar productes editats amb genoma desconegut, en base a un mandat i finançament clars de la UE;
  • Exigir que les importacions de colza i soja d’EE. UU. i Canadà estiguin certificades com
    lliures de nous OMG que no estan autoritzats a la UE;
  • Instruir les autoritats alimentàries nacionals per dur a terme els controls necessaris.

Antecedents

En el Consell ECOFIN del 8 de novembre, s’espera que els ministres aprovin una Decisió de Consell. Aquesta decisió sol·licita a la Comissió “que presenti un estudi sobre les opcions de la Unió per abordar la situació legal de les “noves tècniques genòmiques”. Aquest estudi serà “seguit per una proposta [legislativa] si és apropiat en vista dels resultats de l’ estudi”.

La decisió de Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees de juliol de 2018 va aclarir que tots els OMG, antics i nous, estan subjectes a les obligacions de la UE per a l’avaluació de riscos, l’autorització, la traçabilitat i l’etiquetatge. Segons IFOAM EU, això és essencial ja que el procés d’enginyeria genètica pot conduir a resultats inesperats que no són detectats pels controls interns de la indústria de la biotecnologia, com ho ha demostrat un exemple recent de bestiar “editat amb genoma”.

Sotmetre les noves tècniques d’enginyeria genètica a les mateixes regles que els OGM també és l’única manera de salvaguardar la traçabilitat i la transparència pels ramaders, agricultors, productors d’aliments i pinsos, comerciants, minoristes i consumidors, tant de la producció ecològica com convencional.

Més informació a www.ifoam-eu.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019