Quan parlem de productes ecològics ens referim a aquells que s’han obtingut a través de cultius basats en els mètodes i tècniques agrícoles tradicionals, sense utilitzar agroquímics, ja que alguns dels més freqüents són altament contaminants i de dubtosa seguretat per al consum humà. Les finalitats de l’agricultura ecològica són múltiples, no només aconseguir un producte més natural, més sa i de més qualitat. Encara que en ocasions l’aparença de les fruites i verdures ecològiques no sigui ni tan acolorida, ni tan llustrosa, solen ser més saboroses i nutritives.

Productos ecológicos y controversias

El consum de productes ecològics està en auge perquè el mercat ha començat a madurar. El consumidor cada dia és més conscient dels efectes no desitjats sobre la salut que comporta l’ús d’agroquímics i d’additius alimentaris permesos per les autoritats sanitàries i afegits molt sovint al menjar processat. No obstant això, el consumidor també sap que els motius per tornar als orígens en la forma de conrear no només són raons “egoistes” per a qui es pugui permetre menjar millor. Ens sobren motius, alguns d’ells molt compromesos amb el respecte al nostre Planeta i, per descomptat, per al bé comú de tota la humanitat.

Durant dècades ens han dit que la macroagricultura industrial era el millor model de producció, ja que ens permetia aconseguir una major productivitat i un major rendiment econòmic, així com un producte d’aspecte més agradable i més voluminós. No obstant, el sense fre de l’avanç de la tecnologia agroquímica, els monocultius industrials, els transgènics, etc. comprometen la seguretat alimentària de les generacions futures. Cultivar de forma ecològica significa planificar de forma més sostenible i respectuosa amb l’entorn per diverses raons. L’agricultura és una activitat antropogènica que implica modificar els ecosistemes i transformar els paisatges, per això, hem de procurar que la nostra acció com humans sigui el menys lasciva possible, perquè tot dany que fem al nostre Planeta, ens el fem a nosaltres mateixos.

L’agricultura és una activitat antropogènica que implica modificar els ecosistemes i transformar els paisatges

Els camps són diàriament fumigats amb agrotòxics i aquests són escampats pel vent al mateix temps que contaminen els recursos hídrics, perjudicant seriosament la salut de les persones que viuen més a prop. Els treballadors agraris estan encara més exposats a aquestes substàncies tòxiques i la seva salut en més risc.

El model d’agricultura industrial a base de grans extensions de monocultius suposa una gran amenaça per a la biodiversitat mundial, ja que ha causat un important desequilibri natural, comprometent la seguretat alimentària del futur. Un cas que ha esdevingut tristament famós el trobem en la província de Santa Fe, en les regions agràries de l’Argentina, el tercer productor mundial de gra de soja, on l’ús de les substàncies químiques que van potenciar el gran desenvolupament agrari, va més enllà dels camps de soja, tabac, cotó o blat de moro. Des que l’ús de l’agroquímica va començar a aplicar-se fa 20 anys, s’han documentat milers de casos en els quals s’empren agroquímics en un context de pocs controls estatals i això ha coincidit amb l’augment de les taxes de càncer, les quals són entre dues i quatre vegades més altes que la mitjana de la resta del país. Els defectes i malformacions en nadons es van quadruplicar.

Segons el Dr. Medardo Àvila Vásquez, pediatre i cofundador de Metges de Pobles Fumigats: “El canvi en la forma de produir, francament ha canviat el perfil de malalties. Ens va fer perdre una població bastant sana. Ara veiem una població amb altes taxes de càncer, nens que neixen amb malformacions i malalties que eren molt infreqüents”.

El model d’agricultura industrial a base de grans extensions de monocultius suposa una gran amenaça per a la biodiversitat mundial

No ens falten raons per tornar a l’agricultura tradicional, a més molts dels agroquímics utilitzats són derivats del petroli i en menys d’un segle ja no es podran fabricar… No obstant això, el gran creixement del mercat bio ha generat controvèrsies i s’ha convertit en objecte de desacreditacions i crítiques. S’ha dit que els productes ecològics són més cars i que són elitistes, ja que l’agricultura a petita escala encara avui no resulta tan rendible, per aquesta raó hauríem de donar-li suport, perquè pugui créixer.

Els preus generalment més elevats dels productes han estat el seu principal blanc de crítiques i és cert que no tots ens podem permetre tenir un hort propi o fer tota la compra bio, en aquests casos, recomanem que aquells productes bàsics més susceptibles als agroquímics (soja, blat de moro, tomàquets) els comprem sempre procedents d’agricultura ecològica, i anar incorpora allò que es pugui. Quan creixem més, tot serà més assequible. No obstant això, per facilitar l’accessibilitat als productes ecològics, una part de la societat ja ha sabut organitzar-se, la creació de cooperatives de consum permet comprar a millor preu.

Productos ecológicos y controversias

I, sobretot, recordar que no sempre bio és sinònim de sostenible. Aprenem de les crítiques constructives i no ens deixem condicionar per les crítiques destructives. És molt important que el producte ecològic sigui de proximitat, ja que poc favor fem al  Planeta comprant productes que han estat transportats des de milers de quilòmetres, el seu viatge ha contaminat tant que descompensa les virtuts de la seva tècnica agrícola. Ser responsables i no comprar productes que portin embalatges innecessaris, especialment, aquells fets de plàstic. Fixem-nos en la quantitat d’envasos que generem cada dia a casa, la majoria contenien algun tipus d’aliment. Utilitzar bosses reutilitzables i intentar comprar productes bàsics, sense envasar. Per la nostra salut, evitar sempre que puguem els productes processats, estalviarem diners i reduirem els plàstics.

Autora: Helena Escoda Casas, Llicenciada en Història (UAB)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019