Els tatuatges van arribar per quedar-se. Lluny de ser una moda passatgera cada vegada hi ha més persones que decideixen tatuar el seu cos. Espanya ocupa el sisè lloc a nivell mundial en persones tatuades. Es calcula que un 20% dels adults ho està. I la majoria no es conformen amb un, aproximadament tres quartes parts de les persones tatuades en tenen dos o més.

¿Seguro que quieres tatuarte?

Més enllà dels gustos estètics de cadascú, les tintes que s’utilitzen per tatuar presenten certs riscos que cal tenir en compte. En 2017 la Comissió Europea va publicar un informe en què s’alertava dels seus perills i els dermatòlegs adverteixen que no hi ha estudis que demostrin la seva innocuïtat. A més de reaccions al·lèrgiques i infeccions, s’apunta fins i tot la possibilitat de desenvolupar tumors cutanis malignes. La tinta no es queda per sempre en el lloc on es va fer el tatuatge, algunes de les seves nanopartícules viatgen pel torrent sanguini i acaben en altres òrgans del cos.

Més del 60% de les tintes són pigments azoics, alguns dels quals poden alliberar aminoàcids aromàtics cancerígens. També contenen metalls pesants, ja sigui en la seva composició o en forma d’impureses. I conservants com el formaldehid. De fet, només un 30% de les usades estan autoritzades com a productes cosmètics. La tinta vermella, la menys recomanada, pot contenir compostos de cadmi i de mercuri.

No existeixen tintes per a tatuatges ecològiques. L’alternativa és optar per aquelles el més naturals possibles i lliures de metalls pesats

En l’actualitat no hi ha una legislació específica europea sobre els tatuatges. En breu la Comissió Europea haurà de pronunciar-se sobre una proposta de l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) que suggereix vetar 4.000 substàncies contingudes en les tintes per a tatuatges. Espanya té una de les legislacions més estrictes però només hi ha una marca en el mercat que actualment la compleix. Molts tatuadors, argumentant que són de mala qualitat, utilitzen tintes comprades en altres països de la UE o als Estats Units.

No existeixen tintes per a tatuatges ecològiques. L’alternativa és optar per aquelles el més naturals possibles i lliures de metalls pesats. Últimament podem trobar opcions veganes ja que les tintes poden contenir os carbonitzat (que s’utilitza per potenciar el color de la tinta negra), glicerina de greix animal, gelatina de peülles de cavall i goma laca d’escarabats entre altres ingredients d’origen animal. Però ser veganes no les fa menys tòxiques.

Una alternativa als tatuatges són les propostes més efímeres per decorar-nos el cos. Les realitzades amb el fruit de l’huito o Genipa, un petit arbre que creix en les selves americanes, o la tradicional henna, duren un parell de setmanes però no tenen contraindicacions a no ser que tinguem una al·lèrgia específica a la planta. Convé sempre informar-nos bé perquè alguns productes com la henna negra inclouen components químics.

Així que si decidim decorar el nostre cos de manera permanent no hem d’oblidar que comporta uns riscos i que és molt important informar-se bé abans.

LOGOECOESTETICAAutora: Montse Escutia, Co-fundadora del Projecte Xarxa Ecoestètica Associació Vida Sana| www.ecoestetica.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019