L’ésser humà té tan sols 7 milions d’anys d’història i més del 99% d’aquesta, l’hem passat en entorns naturals. Per això estem adaptats a la Natura.

Shinrin Yoku (II): El bosque como medicina para el ser humano y para el planeta

Llegeix la primera part de l’article: Shinrin Yoku (I): Respirant salut al bosc

El nostre cos ve d’una evolució biològica de la terra i, com aquesta, estem constituïts d’una part sòlida, una altra líquida, una altra gasosa i una altra electromagnètica. Per viure, necessitem no només aliment sòlid, sinó també aigua, aire i energia. Per això els aliments que ingerim, l’aigua que bevem, l’aire que respirem i les radiacions i ecosistemes en els quals vivim incideixen directament en la nostra salut.

Quan parlem d’una medicina que contempla l’ésser humà de manera integral, és fonamental tenir en compte tots aquests factors i contemplar la malaltia com una part de la salut que està expressant una adaptació als canvis de l’entorn per tal de sobreviure. El nostre cos ens està parlant. No es tracta per tant d’eliminar símptomes, que per descomptat caldrà atendre i pal·liar, sinó també d’atendre què està originant aquesta manifestació de l’adaptació, que és la malaltia. Escoltar el nostre cos i el nostre medi ambient és un pas indispensable per començar-se a curar. És al mateix temps indispensable practicar la prevenció prenent consciència de la importància d’uns hàbits de vida saludable i d’un respecte a la nostra mare Terra que és la que ens alimenta i ens dóna aixopluc.

Ja hem parlat de la respiració i de la importància d’aquesta en, la que s’ha denominat, la “medicina del bosc“. Al Japó “la” medicina forestal “és una subespecialitat de salut pública que s’encarrega d’estudiar els beneficis en la salut del” Shinrin yoku “(banys de bosc) i l’exposició a la natura. Com comentàvem, el Japó és un dels països que més estudis ha realitzat en aquest camp, però aquí a Espanya, segon país del món i pioner a Europa en introduir els “banys de bosc”, també s’han dut a terme nombroses investigacions de la mà del conegut com a Mestre Samurai Spain, que és un referent a nivell internacional, per ser l’única persona en aquest camp que resideix de manera permanent en un bosc (situat a la regió muntanyenca de Ronda, a Màlaga). Allà porta realitzant estudis d’investigació des de fa més de 10 anys.

Les persones que viuen en àrees forestals són molt menys susceptibles a les malalties del tracte respiratori superior que els residents urbans

És fundador de (ASEUSY) Associació Europea Shinrin-Yoku (associació sense ànim de lucre que defensa la Medicina de Bosc com a teràpia preventiva natural i tradicional) i president de (IFM) “International Forest Medicine”, que compta amb un departament d’investigació amb col·laboradors reconeguts a nivell nacional i internacional. El IFM treballa per “sensibilitzar i responsabilitzar les persones en que promoguin i participin en iniciatives de desenvolupament per a la conservació i l’amor per la natura”.

Segons Samurai Spain, “la creació d’IFM International Forest Medicine ©, va ser clau per a les estratègies de potenciació dels recursos naturals, mantenint diferents programes que, des de l’àmbit regional, nacional i internacional, han permès intercanviar experiències, idees i projectes entre institucions i professionals com biòlegs, científics, etc. amb l’objectiu d’ampliar dades sobre els temes relacionats amb la Naturalesa, sempre a través de bases científiques, centres de documentació i organismes internacionals”.

Entre les investigacions recents més importants hi ha l’estudi de les fitoncides (també denominades fitoncidios i phytoncides) i la seva influència en el sistema immunitari. Aquests compostos volàtils (dels quals es coneixen més de 5000) són emesos pels arbres i són els principals responsables d’aquest efecte beneficiós sobre el sistema immunitari, ja que impedeixen el desenvolupament de microorganismes patògens. “Són els antibiòtics naturals”, explica Samurai Spain, “s’han realitzat experiments amb diversos compostos aromàtics naturals, com els pinens, limonens, el cedrol o els isoprens; alguns d’ells són coneguts pel seu efecte antimicrobià i supressor de tumors.

Shinrin Yoku (II): El bosque como medicina para el ser humano y para el planeta

En general, aquests compostos volàtils que emanen les espècies de boscos primaris i madurs (d’arbres més grans i antics) defensen a les plantes dels voltants dels bacteris, els fongs i els insectes. S’ha comprovat que penetren en el cos humà a través dels pulmons i la pell, maten i inhibeixen el desenvolupament de microbis patògens, el protegeixen de malalties infeccioses i embalsamen els teixits. A més, normalitzen el ritme cardíac i la pressió arterial, participen activament en el metabolisme i tenen un efecte positiu en el cervell humà. Les persones que viuen en àrees forestals són molt menys susceptibles a les malalties del tracte respiratori superior en comparació amb els residents urbans”.

Altres de les investigacions han detectat que les fulles de les plantes, amb l’acció de la llum solar emeten electrons que ionitzen l’aire circumdant, la qual cosa és molt beneficiósa per a la salut de l’ésser humà. “S’ha vist”, diu Samurai Spain “que en un centímetre cúbic d’aire de bosc hi ha 20 mil ions negatius mentre que a les ciutats industrials, en locals abarrotats, la seva concentració varia entre 100 i 500 només”. Properament està previst que es faci públic el resultat d’un estudi realitzat durant tres anys, sobre tot el procés en dones gestants i la seva influència directa.

Segons la UNESCO i l’OMS, els arbres, entre altres funcions, produeixen matèria orgànica, augmenten la permeabilitat del terreny, contribueixen a conservar les conques hídriques, milloren la qualitat de l’aigua i del sòl, preserven la biodiversitat i eviten l’erosió i les inundacions.

Tenir cura dels nostres boscos i el medi ambient és una obligació, un deure i una necessitat, si volem tenir cura del planeta i de la nostra salut.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2019