El 92% de les persones que viuen en ciutats no respiren aire net i, segons l’informe de la campanya que va fer l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i la Coalició del Clima i Aire Net, al voltant de 7 milions de morts en el món, estan vinculades a l’exposició a la contaminació atmosfèrica. Estudis recents eleven aquesta xifra fins als 9 milions i només a Espanya, la contaminació de l’aire causa 10.000 morts a l’any. En aquest context us volem parlar del Shinrin Yoku.

Shinrin Yoku: Respirando salud en el bosque

Estem davant d’una situació d’urgència planetària. La temperatura de la Terra segueix pujant, les glaceres es segueixen fonent, milions d’espècies animals continuen desapareixent, els mars i oceans estan contaminats i els recursos naturals s’esgoten. Així que parlar de salut i medicina integrativa avui, comporta parlar necessàriament de la salut del planeta i de fer-nos responsables i partícips de la nostra salut individual i també de la col·lectiva, la que ens afecta a tots: el nostre Medi Ambient. És la visió genuïna del que és “holístic”, la visió integrativa: reconèixer que formem part de la Naturalesa, som part d’ella i no podem atendre a una salut integral si no comprenem que la nostra forma de vida, l’aire que respirem, els aliments que ingerim i l’aigua que bevem, les emocions que cultivem, estan interrelacionats i tenen a veure amb la nostra salut.

El problema d’una població mundial cada vegada més envellida, l’augment de les malalties cròniques, les autoimmunes o el càncer, no són sinó un reflex del que li està passant al planeta.

Parlar de salut i medicina integrativa avui comporta parlar necessàriament de la salut del planeta

A tenor de l’aire fresc de la Revolució bio que sempre porta BioCultura i aprofitant el corrent generat el passat mes de setembre amb la Vaga mundial pel Medi Ambient, (en la qual centenars de milers de persones es van manifestar a ciutats de tot el món), anem a reprendre el tema de la respiració que vam tractar en el número 66 de Bio Eco Actual, parlant de respirar en els boscos, autèntics pulmons de la Terra. Entre la seva llarga llista d’aportacions i beneficis (contenen el 70% de la biodiversitat del planeta, absorbeixen diòxid de carboni i produeixen oxigen) els boscos s’han convertit en una eina terapèutica de la qual fan ús cada any més de 2 milions i mig de japonesos que van a algun dels prop de 50 centres oficials designats per l’Agència forestal del Japó com “centres de teràpia forestal”.

El terme Shinrin Yoku, conegut com “bany forestal” i traduït literalment com “exposar-se a l’atmosfera al bosc”, va ser encunyat el 1982 per Akiyama Tomohide, director de l’Agència Forestal de Japó. Es podrien englobar dins del que podríem anomenar estímuls naturals i de la mateixa manera que es recomanen els banys en aigües de mar o en aigües termals, també es recomanen cada vegada més els banys forestals. Es tracta fonamentalment d’una medicina preventiva. Però no es tracta només de passejar per un bosc, es tracta de fer-ho de forma lenta i conscient, respirant profundament, dedicant temps per notar el que veiem, el que sentim, el que escoltem, el que olorem. Les passejades solen durar unes dues hores i estan guiades per monitors. Existeixen formacions amb certificació internacional per ser guia de Shinrin Yoku.

Shirin Yoku: Respirando salud en el bosque

La neurobiologia ha demostrat que passejar pel bosc disminueix l’activitat del còrtex prefrontal, zona del cervell on resideixen les funcions cognitives i executives com la resolució de problemes o la presa de decisions. A més disminueix les concentracions de cortisol, una menor freqüència del pols, pressió arterial més baixa, més activitat del nervi parasimpàtic, i una activitat del nervi simpàtic molt menor que a les ciutats.

Estudis científics avalen els beneficis dels banys forestals

S’han fet  nombrosos estudis científics en diferents universitats sobre els beneficis dels banys forestals i, entre ells, destaca que “enforteix el sistema immunitari i augmenta el vigor, redueix els nivells d’ansietat, depressió, angoixa i fatiga i a més permet millorar el sistema cognitiu”. Japó és un dels països que més estudis ha realitzat al respecte i és que el Shinrin Yoku està inspirat en pràctiques budistes ancestrals i en el sintoisme, religió originària de Japó.

L’antropòleg i fisiòleg japonès, Yoshifumi Miyazaki, ha demostrat que els banys forestals aconseguien baixar en un 12,4% els nivells de cortisol, hormona de l’estrès i en un 1,4% de mitjana, la pressió arterial. També la incidència d’infart es reduïa en un 5,8%.

Les fitoncines són les que atorguen un efecte beneficiós sobre el sistema immune i es converteixen en antibiòtics naturals

Molts dels beneficis d’aquests banys de bosc tenen a veure amb les emanacions de les anomenades fitoncines, substàncies volàtils que produeixen els arbres i altres plantes (n’existeixen més de 5000) per defensar-se de insectes, fongs i bacteris. Són precisament aquestes substàncies les que atorguen un efecte beneficiós sobre el sistema immune i es converteixen en antibiòtics naturals.

Els estudis del immunòleg Qing Li, de l’Escola de Medicina de Tòquio, han demostrat que les passejades per un bosc augmenten considerablement la concentració de cèl·lules NK (natural killer) en sang, els limfòcits que produeix el nostre organisme i que s’ocupen de la seva defensa enfront d’infeccions víriques i de l’eliminació de cèl·lules tumorals.

Espanya és un dels primers països d’Europa en aplicar els banys de bosc. I ho introdueix el conegut com a Mestre Samurai Spain, que és un referent a nivell internacional, ja que és l’única persona en aquest camp que resideix de manera permanent en un bosc d’Andalusia, on porta realitzant estudis d’investigació des de fa més de 10 anys. És president de (IFM) “International Forest Medicine” i fundador (ASEUSY) Associació Europea Shinrin-Yoku. En breu parlarem amb ell perquè ens expliqui més sobre els banys forestals i les seves últimes investigacions.

Llegeix la segona part de l’article: Shinrin Yoku (II): El bosc com a medicina per a l’ésser humà i per al planeta

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here