Del 7 al 10 de novembre, en els pavellons 8 i 10 de Feria de Madrid – IFEMA torna un any més BioCultura a la capital de l’estat, i ja són 35 les edicions en què mitjançant la sensibilització i informació, la fira de productes ecològics i consum responsable treballa per la salut de les persones i del planeta; per la del camp i la dels productors; i també per la de la nostra societat com a conjunt.

BioCultura Madrid: la producción ecológica es una gran realidad

Més de 74.000 visitants van passar en els quatre dies de celebració de la fira del canvi a Madrid en l’edició de l’any passat, que, exercici rere exercici, segueix ampliant el seu públic i l’abast del seu missatge. Un missatge que, després de més de tres dècades de lluita, ha passat -precisament en gran part gràcies a aquest activisme- de ser una mica hippie i marginal a ser quelcom totalment mainstream. Almenys en part.

La filosofia BIO i els pilars de comerç local, ètic, responsable, sobirania alimentària; el respecte a totes les persones que formen part de la cadena de producció d’un aliment fins que arriba a les nostres taules; l’aposta pel cooperativisme; i el pensament que un món diferent és possible, un món on regni el respecte i la connexió entre el nostre menjar i la terra, han passat de ser menyspreats a ser entesos com una cosa imprescindible per afrontar els reptes futurs i presents. També han començat a captar des de fa temps l’atenció d’institucions i grans empreses, que ja s’estan implicant de ple en el sector ecològic. Normal, entenent que, per exemple, per afrontar la situació d’emergència climàtica, apostar per productes ecològics i, en la major mesura possible, locals, és una de les accions més importants que com a consumidors podem fer en el nostre dia a dia. Almenys en part. A més, per la cada vegada més important implicació per part d’aquests actors, ha de ser important com està creixent el mercat, un mercat que neix de la necessitat a nivell social i de la informació, una formació que BioCultura, juntament amb molts productors, persones i entitats, ha aportat al nostre país en les últimes dècades.

BioCultura va ser pionera a Espanya, i després de 35 anys podem dir que va aconseguir el seu objectiu principal

La veritat és que la producció ecològica fa anys que és ja una realitat com a solució a molts problemes i també com a oportunitat de mercat, i, que el que van començar sent reivindicacions ecologistes plenes d’activisme i pocs mitjans són avui realitats molt ben articulades professionalment, que estan aconseguint que cada vegada sigui més gran la quota de terres agrícoles a Espanya cultivades en ecològic. Segons l’últim Avanç de Dades del Ministerio d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la superfície d’agricultura ecològica a Espanya va augmentar un 8% el 2018 i es va situar en 2.246.474 hectàrees.

També està creixent de manera rellevant el consum -tot i que encara queda molta feina per fer-, i és que segons aquest últim avanç de dades, tot i que la despesa per càpita a Espanya és encara baixa, es manté una tendència alcista i se situa ja en 46,5 euros per habitant i any. Aquesta despesa s’ha duplicat en els últims quatre anys. Així, Espanya consumeix ja cinc milions d’euros diaris en productes ecològics, i dos de cada cent euros de la nostra cistella de la compra es dediquen a producció ecològica. Però queda molt camí per recórrer.

De moment, segons les últimes dades a què ha pogut accedir Bio Eco Actual, aquest augment de consum intern s’està vivint i canalitzant especialment al canal convencional i en les grans superfícies, mentre el canal especialitzat i els comerços petits i mitjans, que tenen el 100% de la seva oferta en BIO, creix més lent i veu com els seus actors -productors, empreses i botigues- es concentren i professionalitzen cada dia més.

BioCultura va ser pionera a Espanya, i després de 35 anys podem dir que va aconseguir el seu objectiu principal. El “segell” ecològic (l’Euro Fulla de color verd que indica que un producte és BIO) ocupa cada vegada part més important del camp i els lineals dels supermercats, i el planeta i la salut dels consumidors se’n beneficien. Queda moltíssim per fer, però el camí està clar.

El que van començar sent reivindicacions són avui realitats

Altres objectius d’aquest moviment que reclamava la producció responsable i el respecte pel medi ambient tenen encara molta feina per davant. L’ètica, el comerç responsable i just i la promoció de la producció local, no necessàriament estan dins de la “Euro Fulla”, fet que brinda dues oportunitats que no hem de desaprofitar:

1) Les botigues especialitzades han d’afegir valor al producte: és la millor manera en què poden ajudar el planeta i a la ‘revolució del respecte’, alhora que podran diferenciar-se de les grans superfícies, seguir creixent i assegurar-se un bon futur.

2) Una nova lluita amb l’emergència climàtica i social com a motor.

BioCultura Madrid: la producción ecológica es una gran realidad

 • El que no et pots perdre de BioCultura Madrid 2019:
  • Pavelló 10: Alimentació ecològica; higiene; i cosmètica ecològica certificada.
   • Pavelló 8: Moda sostenible; ecomaterials, mobles i decoració; energies renovables; benestar; estalvi i reciclatge; ecologia; medi ambient; turisme rural i cases de repòs; joguines; artesanies; etc.
   • ShowCookings amb Xefs en directe (amb 2 sales!)
   • Activitats Planeta Moda (Moda sostenible)
   • Activitats EcoEstètica (Cosmètica Ecològica)
   • Festival Infantil MamaTerra
   • Jornada Professional Bio2B (Inscripció prèvia)
   • Jornada Professional EcoEstètica (Inscripció prèvia)
   • Més de 400 activitats paral·leles!

Més informació a www.biocultura.org

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Descompte per BioCultura Madrid 2019

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here