Les baies de saüc són molt nutritives, la seva coloració és deguda a la seva elevada concentració en antocianidines, substàncies d’un gran valor antioxidant, a més contenen calci, magnesi, ferro i vitamines C, B1, B2, B3 i B7, així com els oligoelements manganès i zinc. 

Bayas de saúco: conoce sus propiedades anti-gripales

El saüc és una espècie perenne i arbustiva nativa d’Europa, que es troba de forma natural dispersa en vorals de boscos humits, associada en general a cursos d’aigua. Es tracta d’una planta àmpliament conreada per a ús ornamental i també per a la producció dels seus fruits que són baies globuloses de color blau-violaci, comestibles sempre que es recol·lectin madures i s’eliminin les seves llavors, ja que aquestes poden presentar certa toxicitat. Per tant, no és convenient consumir les baies verdes ni les llavors del fruit madur. Quan les baies estan madures es recullen des de finals d’estiu i durant la tardor, donant-los un ús culinari per preparar melmelades i postres; en la medicina tradicional també s’usen per a l’elaboració de xarops per tal d’alleujar la tos i la bronquitis. A partir del suc de les baies, premsades i eliminades les seves llavors, es realitzen concentrats i extractes per a un ús medicinal.

Diferents estudis científics han posat de manifest que el suc de les baies de Saüc, a més d’ajudar a la reparació de la mucosa respiratòria durant el refredat, posseeix també propietats anti-gripals, com ha provat recentment un estudi científic publicat al Journal of Functional Foods, dut a terme a la Universitat de Sydney (School of Chemical & Biomolecular Engineering).

No és convenient consumir les baies verdes ni les llavors del fruit madur

Els efectes s’atribueixen a un dels seus compostos principals: la cianidina 3–glucòsid, que exhibeix múltiples accions contra la infecció pel virus de la grip. Les baies de Saüc han demostrat un lleu efecte inhibidor en les primeres etapes del cicle del virus de la grip, però un impacte considerablement més fort en la fase posterior a la infecció, posseeix a més propietats moduladores dels mediadors de la inflamació i que bloquegen les glicoproteïnes virals, responsables tant de la unió viral, com de l’entrada en la cèl·lula hoste, reduint així la replicació viral.

El consum adequat d’aquest fruit vermell, pertanyent a la flora Europea, a més d’actuar contra el virus de la grip, pot ajudar-nos a enfortir la resposta immune i a afavorir la reparació de la mucosa respiratòria durant el refredat.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2019