Des dels inicis, la principal diferència entre la cosmètica natural i ecològica respecte a la convencional és que en les fórmules de les primeres només s’usen ingredients naturals i si pot ser procedents de l’agricultura ecològica. No obstant això, en els últims anys això ha canviat, els consumidors Bio donen tanta importància al contingut (als ingredients) com al continent (al packaging dels productes cosmètics): l’ús principal del plàstic en cosmètica el trobem en els envasos.

La revolución del plástico sostenible llega a la cosmética

Es calcula que la indústria cosmètica produeix 120 mil milions d’unitats d’envasos cada any i una gran part d’ells són de plàstic. És per això que les empreses de cosmètica natural s’estan replantejant la seva estratègia de packaging, perquè els seus envasos siguin més sostenibles. Una de les accions més senzilles d’aplicar és la de reduir la quantitat de plàstic usat, per exemple eliminant caixes exteriors i altres elements prescindibles o reduint el pes del plàstic al mínim.

Els microplàstics són diminuts fragments de plàstic de menys de 5 mm que es troben principalment en exfoliants i dentifricis

El següent pas és buscar materials alternatius més sostenibles. Actualment, moltes marques estan començant a fer servir plàstic d’origen vegetal. Aquest s’obté a partir de materials vegetals, com la canya de sucre o la remolatxa, transformant la cel·lulosa fins arribar a plàstic. Amb aquest procés s’obté un plàstic 100% reciclable sense usar petroli com a material d’origen i reduint les emissions de CO2.

Una altra alternativa més sostenible és utilitzar plàstic reciclat. Dels 22,8 milions de tones de plàstic de residus que es generen a Europa cada any, només es recull per reciclar un 30%. Usant aquest tipus de plàstic fomentem l’economia circular evitant la creació de nous plàstics i donem una nova vida als existents. Actualment només un 3% del plàstic per a la fabricació d’ampolles i bidons és reciclat, encara que aquest percentatge s’anirà incrementant en el futur gràcies a la consciència dels consumidors.

En cosmètica natural i Bio certificada està prohibit utilitzar aquests microplàstics com a ingredients

Els cosmètics convencionals, a més d’usar plàstics en els envasos, també el poden utilitzar en les seves formulacions en forma de microplàstics. Els microplàstics són diminuts fragments de plàstic de menys de 5 mm que es troben principalment en exfoliants i dentifricis, com abrasius. Aquests petits plàstics acaben al mar, on poden ser ingerits per la fauna marina. Així entren en la nostra cadena alimentària. Aquests microplàstics surten al inci (llistat d’ingredients) com polipropilè (PP), polietilè (PE), PMMA i / o niló. En cosmètica natural i Bio certificada està prohibit utilitzar aquests microplàstics com a ingredients i es fan servir abrasius alternatius, com el pinyol d’albercoc.

La situació mundial de l’ús del plàstic és dramàtica. Es calcula que per al 2020 la producció de plàstic sigui de 350 milions de tones, un 900% més que en el 1980. La seva crítica situació està convencent a molta gent a canviar el seu estil de vida, i moviments com el zero waste (Residu zero) o viure amb zero plàstics estan triomfant. És una bona notícia que cada vegada siguem més conscients de l’impacte del plàstic sobre el planeta i que més marques se sumin al canvi.

Fonts:

Autora: Clara Bosch, Enginyera i Màster en cosmètica i dermofarmàcia | www.naturcosmetika.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here