A l’auxili dels consumidors arriben les aplicacions per a mòbils que analitzen els ingredients dels productes d’alimentació i cosmètica, i qualifiquen la seva composició a nivell de qualitat i de perillositat.

 Aplicaciones para identificar alimentos y cosméticos sanos

Al comprar observo persones que amb un producte a la mà miren amb interès l’etiqueta durant molt de temps. La llegeixen i la rellegeixen, l’analitzen intentant entendre el que en ella posa, això sí, ben proveïts d’ulleres a causa de la minúscula lletra en la qual està escrita. La seva cara sempre reflecteix una sensació de perplexitat, de no entendre res. Jo mateix perdo temps en intentar desxifrar aquestes etiquetes plenes de noms químics impossibles, abreviatures diverses de diferents components, codis alfanumèrics d’additius, dels quals, amb una mica de sort, en coneixes algun. Però sempre ens assalta el mateix dubte i ens fem la mateixa pregunta, els components d’aquest producte seran sans?

La química està present en tot el que comprem i consumim, en els aliments, en els productes de cosmètica i higiene, res escapa a la seva acció. És difícil trobar productes lliures de compostos químics, però encara més difícil és saber quins d’aquests compostos químics són sans. Saber quins productes contenen substàncies nocives permet no comprar-los. I més quan tots ells porten la paraula “natural”, recurs dels fabricants per vendre’ns productes que sovint amaguen ingredients potencialment perjudicials per a la salut.

Existeixen nombroses apps per a mòbil que fan que la tasca de recerca sigui més ràpida i fàcil. Cobreixen diferents aspectes i grups de productes. El funcionament de totes elles és similar. El primer pas és escanejar el codi del producte i instantàniament aporten la informació que sobre el mateix tenen a la base de dades. La qualitat de la base de dades marca la diferència entre les apps. Es visualitza a la pantalla del mòbil les característiques del producte, llista d’ingredients, i una valoració derivada de la informació nutricional. Aquesta informació ens permet tenir criteri per seleccionar l’alternativa més sana. Són fàcils i senzilles de manejar pel fet que no requereixen cap coneixement previ, el que permet que el nombre de potencials usuaris sigui molt ampli.

Yuka és l’aplicació per a mòbil gratuïta més utilitzada per analitzar la composició d’aliments, begudes i cosmètics

Només cal entrar a la botiga d’iPhone o Google Play Store i podem trobar una gran varietat d’apps. No totes són gratis, ja que moltes d’elles tenen una opció premium de pagament, però gairebé totes elles permeten usar-les sense cap cost. Per conèixer les característiques d’aliments i begudes en tenim algunes molt interessants. Fooducate i MyRealFood són aplicacions que exploren la seva base de dades per conèixer la qualitat nutricional del producte i ens aporten informació com és la llista d’ingredients, calories, greixos saturats, sucres o sal, informant-nos sobre si el producte és menjar real o ultraprocessat.

Si el que ens interessa és informació de productes de bellesa, hem de recórrer a apps especialitzades en aquest sector, i l’oferta és variada. Think Dirty, permet mitjançant escaneig de codi de barres o per la introducció del nom d’un producte, conèixer qualsevol ingredient potencialment tòxic en els cosmètics i productes de cura personal. Funciona amb una base de dades americana i no conté tots els productes UE, de manera que es queda una mica coixa. Si busquem conèixer l’origen dels ingredients i el seu potencial nivell al·lergogen, Clean Beauty és l’app que necessitem. Funciona amb una base de dades que inclou totes les substàncies al·lergògenes sotmeses a restricció per la UE, i ens permet buscar informació sobre ingredients concrets. 1Source és l’app que cobreix un major espectre de categories de productes, ja que a més d’analitzar cosmètics, permet també saber les característiques de productes d’alimentació, nutrició i salut, infantils, de neteja, i mascotes.

Aplicacions per a identificar aliments i cosmètics sans

Ara parlarem de Yuka, l’aplicació per a mòbil gratuïta més utilitzada per analitzar la composició d’aliments, begudes i cosmètics. Segueix criteris de puntuació en què valora la qualitat nutricional, 60%, la presència d’additius, 30%, i dóna un 10% si el producte és ecològic. La qualitat nutricional pren com a referència el sistema Nutriscore, model d’etiquetatge nutricional pel qual han apostat la majoria dels països europeus i també Espanya. Puntua de l’1 al 100, valorant com a excel·lent, bo, dolent o mediocre. Ens mostra una fitxa amb els components del producte, aportant les seves característiques per tal de facilitar-ne l’avaluació. Valora positivament que continguin fruites, verdures, fruits secs, fibra i proteïnes, i penalitza els additius, excessos de greixos saturats, sucre i sal. I sempre ens ofereix alternatives més saludables al  producte que inclou versions eco si n’hi ha.

He valorat la seva utilitat amb diferents productes alimentaris i de cosmètica. En aliments, els productes de marques blanques tenen baixa qualitat enfront dels seus homòlegs de primera marca. Però és en cosmètica on la sorpresa és majúscula. Examinant la composició de productes d’higiene masculina d’ús quotidià, n’he trobat dos d’una prestigiosa marca francesa que m’han alarmat. L’anàlisi els qualifica com dolents, donant-los una puntuació de 0/100. Al revisar la composició del producte he vist el perquè d’aquesta puntuació negativa i m’ha semblat coherent. En la seva llista d’ingredients conté BHT, butilhidroxitoluè, que ha mostrat efectes d’interrupció endocrina sobre la funció tiroïdal i les hormones sexuals, afectant fertilitat i desenvolupament. Fonamenten l’afirmació mostrant les fonts científiques en què es basen. L’aplicació m’informa que existeixen 10 alternatives a aquests productes qualificades com a excel·lents amb puntuació 93/100. És molt útil.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here