En aquesta societat de la pressa i de la immediatesa que propicien les noves tecnologies, sovint se’ns oblida d’on venim. La Natura, de la qual formem part, és cíclica, té uns temps. T’expliquem com educar per a la salut.

Educar para la salud

D’aquesta manera, si observem els cicles estacionals veiem com, quan arriba l’hivern, hi ha una prevalença de malalties respiratòries (apareixen els refredats, les grips, les bronquitis…). A l’arribar la primavera augmenten les crisis asmàtiques i juntament amb la tardor, també són més freqüents les úlceres d’estómac, mentre que a l’estiu són els desequilibris de l’aparell digestiu els que es produeixen més habitualment (les diarrees, les colitis…). També els cicles lunars o les hores del dia tenen un reflex en el nostre organisme i la nostra salut. Som part de la Natura i quan aquesta està malalta, tots els seus elements es veuen afectats. La nostra forma de vida, el nostre consum abusiu, la contaminació i els tòxics que generem han emmalaltit al nostre planeta al temps que ens estan emmalaltint a nosaltres. Però a l’igual que la Natura és capaç de regenerar-se, també el nostre organisme té una capacitat d’autocuració. Per a això hem de cuidar, prevenir i apostar per una vida saludable, tenir cura del nostre planeta i recuperar aquesta connexió amb la natura, responsabilitzant-nos de la nostra salut.

Cal una regulació de les teràpies i una integració de les mateixes dins del sistema de salut

Malaltia i salut són dues cares d’una mateixa moneda

Constantment estem en processos d’adaptació dels que no som conscients i que permeten que el nostre sistema immune ens defensi de les agressions externes, que les nostres ferides es cicatritzin, que les nostres fractures es consolidin… La febre és una funció biològica natural del nostre cos (un símptoma per a nosaltres) però que no controlem, es produeix de manera involuntària i ens fa conscients que el nostre organisme està pujant la seva temperatura per acabar amb algun agent patogen. Podem dir que en realitat estem constantment emmalaltint i guarint. A què anomenem llavors malaltia? Des del punt de vista d’una medicina holística, integral, la malaltia es consideraria llavors l’adaptació en la qual percebem uns símptomes que ens fan conscients que alguna cosa no va bé. La malaltia adquireix doncs un sentit i es torna necessària per poder canviar i curar. Per aquest motiu, en la medicina d’enfocament integral no es busca pal·liar els símptomes sinó buscar les causes i acompanyar en el procés curatiu a la persona, procurant recuperar aquesta capacitat autocurativa de l’organisme i la tornada a l’equilibri.

D’altra banda, hem de tenir en compte que la curació és un procés intern, que exigeix ​​fer-nos conscients i responsables del que el nostre cos ens està dient.

Educar para la salud

Educació per a la salut des de l’escola

De la mateixa manera que a l’antiga Xina, els millors metges eren els que menys pacients tenien, així s’ha d’enfocar de nou el concepte de salut, de manera que la prevenció i els hàbits de vida saludables siguin la base d’un nou model de sistema sanitari. A més de ser sostenible (cosa que ara no passa), cal que ens reconnecti amb la Natura i vagi un pas més per davant de la malaltia, promovent hàbits de vida que afavoreixin la salut així com una medicina integrativa, que contempli la persona en el seu conjunt i que uneixi la medicina convencional amb la complementària. Cal que es permeti a la persona fer-se càrrec del seu propi procés, responsabilitzar-se i convertir-se en un subjecte actiu (no en un pacient) amb dret a triar com fer aquest camí a la salut. Per a això seria del tot necessària una regulació de les teràpies, com succeeix en altres països del món, i una integració de les mateixes dins del sistema de salut, de manera que les persones puguin tenir una garantia sobre la capacitació dels professionals que els  acompanyaran  en el seu procés i llibertat d’elecció.

Només amb un medi ambient saludable i un estil de vida sostenible i en comunió amb la natura, podrem viure en salut

És necessària una educació per a la salut des de les escoles infantils remarcant la importància de factors com:

  • l’exercici físic
  • la nutrició saludable (importància de consum d’aliments ecològics i de proximitat). En aquest aspecte promoure en els organismes públics (col·legis, hospitals, residències de gent gran…) el consum d’aliments ecològics i amb dietes enfocades a nodrir l’organisme amb les aportacions necessàries per prevenir la malaltia.
  • la respiració (font d’energia vital i primer aliment quan arribem a aquest món). Com hem tractat en els números anteriors sobre respiració, l’oxigenació és fonamental en els nostres processos fisiològics.
  • l’expressió de les emocions (la malaltia és en aquest sentit la forma que té el cos d’expressar el que s’ha contingut).
  • el contacte amb la natura (amb la terra, l’aigua, l’aire i el sol, les nostres fonts d’energia i salut). Només amb un medi ambient saludable i un estil de vida sostenible i en comunió amb la natura, podrem viure en salut.
  • la relaxació (gestionar l’estrès) .El esgotament és el principi de la majoria de les malalties. Al parar, permetem al nostre organisme treballar en la seva regeneració, al temps que escoltem al nostre cos i el que ens està demanant.

És per tant imprescindible aprendre a cuidar-nos, fer-nos responsables dels nostres processos de salut-malaltia. Per a això és necessari també, com assenyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en la seva Estratègia 2014-2023 sobre Medicina Tradicional i Complementària, que “s’elabori un enfocament coherent i integral d’atenció a la salut, que faciliti als governs, als professionals sanitaris i especialment als usuaris dels serveis de salut, l’accés a la MTC de manera segura, respectuosa, assequible i efectiva”.

Al nostre país passa per la regulació en la formació i l’exercici, (com passa en molts altres països), dels més de 80.000 professionals que tributen sota l’epígraf de parasanitaris.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatía i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Gener 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here