La dermatitis o èczema atòpic és una malaltia inflamatòria de la pell que produeix enrogiment, picor i de vegades vesícules. Sol aparèixer en els primers mesos de vida a persones predisposades i pot fer-se crònica i afectar a persones de totes les edats.

Alimentación para niños y adultos con dermatitis atópica

A més d’altres mesures higièniques, l’alimentació juga un paper important en la prevenció i el control d’aquesta afecció. La dermatitis és una inflamació de la pell, per tant aquells aliments que afavoreixin els processos inflamatoris agreujaran aquesta malaltia, mentre que les substàncies antiinflamatòries reduiran els símptomes.

Factors alimentaris que agreugen la dermatitis

Els greixos saturats (formatges, ous, carns, coco, palma) i els àcids grassos trans són proinflamatoris i empitjoren la dermatitis. També és perjudicial un excés d’àcids grassos omega 6 (presents en la majoria d’olis vegetals com gira-sol, soja cotó, o llavors de raïm). L’oli d’oliva sempre és la millor opció ja que els seus àcids grassos són majoritàriament mono-insaturats.

El sucre, els aliments ensucrats i els cereals refinats produeixen elevacions a la insulina. La insulina afavoreix els estats pro-inflamatoris.

L’alimentació juga un paper important en la prevenció i el control de la dermatitis atòpica

Factors que protegeixen enfront de la dermatitis

  • La lactància materna protegeix enfront del desenvolupament de dermatitis atòpica i fa que si aquesta apareix, sigui menys greu.
  • Les vitamines i antioxidants de fruites i verdures tenen efectes antiinflamatoris.
  • Els àcids grassos omega-3, que trobem en les nous i llavors de lli, chia i cànem i en menor concentració en els productes de soja, són antiinflamatoris. En algunes persones els suplements de DHA i EPA procedents d’oli de microalgues poden ajudar a controlar els brots i val la pena provar-los.
  • Els carotens (provitamina A) són essencials per reparar la pell i les mucoses danyades. Les millors fonts són moniatos, pastanagues, carbassa, mangos, espinacs, col verda, pebrots i tomàquets.
  • La vitamina D és essencial per al normal funcionament del sistema immune. Les persones amb dermatitis han de procurar exposar-se tots els dies una estona a la llum del sol, però evitant cremar-se. Si això no és possible, han de valorar prendre un suplement de vitamina D.
  • Una flora intestinal equilibrada ajuda a mantenir un sistema immunològic actiu, el que repercutirà en un millor estat de la pell. Prendre probiòtics 3-4 vegades a l’any és una bona manera de protegir als bacteris intestinals beneficiosos.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre | www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020