No tot en cosmètica ecològica és el que sembla. En ocasions, el consumidor no disposa d’informació precisa que l’ajudi en l’elecció entre els diversos productes i marques de cosmètica ecològica. En aquest sentit, creiem que és fonamental que apostem per la transparència pel que fa a normes, segells, elaboració i ingredients.

Aspectos importantes a tener en cuenta en cosmética ecológica

Si del que parlem és de cosmètica ecològica, no podem oblidar la consciència social i mediambiental que hi ha d’haver darrere de cada producte que una marca ens ofereix. En ocasions, i si ens regim per les normatives sanitàries vigents, això pot resultar un impossible ja que l’ús del plàstic ve imposat per normes com la prohibició d’envasat en vidre dels productes per al bany o a les gammes solars. En aquest sentit, com a consumidors, podem demanar l’ús d’envasos de vidre en tots els productes possibles i en aquells on no pugui utilitzar-se, assegurar-nos que el plàstic no conté BPA ni Bisfenol.

Un altre aspecte que pot ajudar-nos a triar un producte de qualitat és diferenciar un producte ecològic sense més (ingredients de producció ecològica certificada) d’un altre ecològic orgànic (ingredients de producció ecològica certificada vius). La data de caducitat en l’envasat pot oferir-nos informació precisa: la caducitat dels productes orgànics és menor de dos anys i mig, han de portar una data de caducitat en lloc del símbol del PAO, tan usat en cosmètica.

Si del que parlem és de cosmètica ecològica, no podem oblidar la consciència social i mediambiental que hi ha d’haver darrere de cada producte

De vegades ens trobem amb diferències de preu significatives entre dos productes en aparença similars. Per dirimir aquest aspecte és important conèixer el percentatge de producte ecològic que ofereix cada un (el cost dels ingredients estarà directament relacionat amb la seva qualitat). Dins de la mateixa certificació poden existir, i existeixen de fet, diferents categories, de manera que podem trobar productes “naturals”, productes “ecològics” (el percentatge d’ingredients ecològics pot variar des del 100% dels totalment orgànics fins als que tenen una part important d’ingredients no ecològics) i productes “orgànics”. En aquest sentit, si apostem per l’ecologia i la sostenibilitat hem d’exigir productes els ingredients dels quals siguin 100% ecològics certificats.

També és important destacar que alguns ingredients d’origen vegetal poden ser nocius per a la salut. Això ens porta a la reflexió que no tot el que és vegetal és sa. Diversos tensioactius vegetals de càrrega negativa agressius amb la nostra pell s’utilitzen en xampús sòlids, condicionadors, etc. Un altre punt important és que a l’ingredient més abundant i important per a la nostra salut, l’aigua, no se li dóna la importància que realment té i un dels principals problemes de salut és la deshidratació.

També és important destacar que alguns ingredients d’origen vegetal poden ser nocius per a la salut

Un producte que genera molta confusió a nivell de salut és el protector solar. Segons la normativa sanitària, els protectors solars han de crear una pel·lícula en la pell que repel·leixi els ultraviolats i indicar el factor de protecció (que no és ni més ni menys que el temps que dura la pantalla protectora). Aquest tipus de protectors impedeixen l’activació de la síntesi de Vitamina D pels UVB.

La cosmètica ecològica ha de cuidar cada aspecte que la caracteritza i buscar en cada producte la salut i la sostenibilitat. Com a consumidors podem fer eleccions que afavoreixin la cura de la nostra pell, del nostre organisme i, per tant, de la nostra salut.

Autora: Pilar Ruiz, Terapeuta Naturista i creadora de Dermacosmética PIELSANA. www.cosmeticapielsana.com.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here