Les abelles (Apis mel·lífera), en el nostre estimat planeta, formen part d’una cadena natural d’éssers vius que fan que les plantes segueixin el seu curs evolutiu i realitzin la producció d’aliments, per mitjà de la pol·linització correcta de plantes, arbres i arbustos.

Cómo contribuir a la recuperación de las abejas

Durant milers d’anys la seva vida diària ha transcorregut en un entorn natural sense massa agressions cap a les abelles, per part de la pròpia naturalesa i dels éssers que l’habiten, entre pol·linitzar i visitar les espècies mel·líferes i amb el conseqüent resultat de producció de la mel, el pol·len i el pròpolis, que utilitzen per a la seva vida diària com a aliment i manteniment dels seus ruscs.

Però en els últims 100 anys, des de 1919 fins als nostres dies 2019, progressivament, han augmentat any rere any, l’ús de pesticides, herbicides, acaricides i tot tipus de fitosanitaris de síntesi química, curiosament productes sobrants del seu ús en la primera guerra mundial contra les persones de tots dos exèrcits com a arma letal a les trinxeres i reconvertits en fitosanitaris per a l’agricultura intensiva, horticultura i jardineria d’alt consum del primer món, productes que van ser creats per les mateixes multinacionals actuals.

Tots aquests productes químics verinosos estan exterminant milers d’espècies de plantes i éssers vius del planeta. Entre elles les abelles, tan necessàries per a la nostra pròpia existència.

Com podem ajudar i protegir les abelles

Amb la mitjana agricultura Eco de proximitat, horticultura Eco de pobles i urbanitzacions, horticultura urbana, biojardineria, utilitzant tècniques, materials no contaminants, fitosanitaris biològics. Tot això utilitzant i recuperant plantes medicinals i aromàtiques, arbustos com tanques, arbres fruiters, per les seves potents floracions dins d’espais amb molt d’amor i respecte, practicat producció on les abelles s’alimentin amb equilibri i es sentin com al propi rusc, en una actitud de respecte per un mateix i el nostre entorn. Sentint que el nostre Hort-Jardí és un camí amb cor.

Cómo contribuir a la recuperación de las abejas

Espècies de plantes, arbustos i arbres que faciliten l’assentament o la visita d’abelles, beneficiant-les i realitzant la pol·linització correcta

  • Romero (Rosmarinus officinalis): Pertany a la gran família de les labiades. És planta típica mediterrània amb una floració molt llarga, hi ha zones en què gairebé tot l’any tenen floració, i per a les abelles aporta energia i nutrients extres molt concentrats.
  • Espígol (Lavandula vera): Espígol, perfum de déu; és planta vivaç de la família de les labiades. Molt aromàtica especialment les flors, és bona productora de mel de molt bona qualitat, molt fina amb suau perfum. Les abelles no es cansen de libar les flors delicades i amb gran concentració d’olis medicinals per a les pròpies abelles.
  • Farigola (Tymus vulgaris): Planta viva, de 15 a 30 cm, prospera en terrenys calcaris i pedregosos, amb flors rosades i violàcies, floreix al maig-juny. És una altra extraordinària labiada, gran productora d’una mel densa i daurada molt aromàtica de gran popularitat, i molt medicinal per a les abelles pel seu gran poder antibacterià.
  • Sajolida (Satureja montana): És bona planta mel·lífera, complementària i de major port que la farigola, floreix al maig- juliol, i li ve de gust la humitat de les proximitats dels rius i rierols. Hi ha espècies conreades a jardins (Satureja hortensis), les dues són molt bones mel·líferes, a les abelles els encanten doncs mentre liben la flor, fan una parada per beure a la riera o riu.
  • Ametller (Amigdalus communis): Pertany a les famílies de les rosàcies. Flor hermafrodita però necessitada de la pol·linització creuada per ser autoestèril. Però és un arbre que aporta gran floració per a les abelles.
  • Presseguer (Amygdalus pèrsica): De la gran família de les rosàcies. Hi ha dues varietats de flors, grans i petites; les primeres són més precoces. La mel que produeix és clara o lleugerament rosada, fina i aromàtica. Aporta gran floració i d’una qualitat excel·lent, atrau fàcilment a les abelles.
  • Albercoquer (Armeniaca vulgaris): Flors grans amb calze i pètals blancs o rosats, que apareixen abans que les fulles; floreix febrer-març. Les característiques de la mel són molt especials pel treball de les abelles per etapes, atès que la floració és discontínua.
  • Prunera (Cerasus Jussieu): Flors blanques, solitàries. A les abelles els agrada per el seu nèctar pol·len molt concentrat, ja que en poques flors omplen les potetes amb sucoses boles de pol·len.
  • Espècies mel·líferes: Dent de Lleó, Bruc, Nap, Sàlvia, Col, Ginesta, Xicoira, Esbarzer, Menta, Gira-sol, Mongeta, Malva, Safrà, Fonoll, Poliol.
  • Flors pol·liníferes: Avellaner, Alzina, Roure, Rosella, Cànem, Blat de moro, Roser, Carbassa, Meló, Cogombre.

Autor: Quico Barranco. Avi Home-Llavor en el camí Roig. Productor i recuperador de llavors ecològiques

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2020