Per a molts consumidors, l’elecció dels cosmètics naturals i ecològics ja forma part del seu estil de vida. Si es compara la cosmètica convencional amb la cosmètica natural i orgànica, el preu sembla ser un dels primers factors que molts consumidors avaluen, juntament amb la imatge de marca i les declaracions vinculades al producte.

¿Qué factores definen los precios de los cosméticos naturales y ecológicos?

A mesura que el sector de la cosmètica natural i orgànica creix, també ho fa el nombre de productes que hi ha al mercat, el que iguala el terreny de joc de totes les empreses que produeixen aquests cosmètics. Per tant, de la mateixa manera que les marques de cosmètica convencionals poden variar en el seu preu, les marques de cosmètica natural i orgànica també poden.

Si bé el preu d’un cosmètic convencional sovint es pot veure molt influït en gran mesura pel valor o la popularitat de la marca més que per les qualitats del producte per se, el preu de la cosmètica natural i orgànica està fortament influenciat pels ingredients i els atributs del producte. Per aquesta raó, els factors que tenen a veure amb les diferències de preus entre els cosmètics convencionals i naturals i orgànics són:

1. Els ingredients

Si bé una gran proporció de la fórmula dels cosmètics convencionals consisteix en substàncies basades en derivats d’origen petroquímic, com els olis minerals, que són barats i fàcils de produir, els cosmètics naturals i orgànics contenen altes concentracions d’extractes de plantes (per exemple, olis o extraccions a base d’aigua) de plantes i flors. Les plantes i les flors estan subjectes als cicles de la natura, la temperatura i les condicions del sòl. Això significa que les fonts naturals de matèries primeres, fora de les cultivades mitjançant l’ús de la biotecnologia, estan influïdes per factors ambientals que poden afectar el punt de preu de l’oferta de determinats ingredients. També convé destacar que l’hàbitat on creix la planta o la flor acostuma a ser també el d’altres organismes i contribueix a una biodiversitat més àmplia.

El preu de la cosmètica natural i orgànica està fortament influenciat pels ingredients i els atributs del producte

Un altre aspecte important és la quantitat d’ingredients necessària per produir olis essencials, que són un element clau per a la confecció de perfums de cosmètics naturals i orgànics. Si l’oli essencial present en un cosmètic és d’origen orgànic, el preu dels ingredients pot ser fins a dues vegades més car que els no orgànics, com a conseqüència de la poca disponibilitat d’aquests ingredients.

2. Les fórmules

A diferència dels cosmètics convencionals, la formulació de cosmètics naturals i orgànics es basa en l’alta concentració d’ingredients actius naturals i orgànics.

¿Qué factores definen los precios de los cosméticos naturales y ecológicos?

Com que no hi ha criteris harmonitzats per definir les propietats dels cosmètics “naturals” i “orgànics” a nivell internacional, és difícil per als productors i els consumidors avaluar si les afirmacions “naturals” o “orgàniques” es consideren enganyoses. Els productes convencionals i inspirats en la natura poden anunciar (per exemple, “elaborats amb oli de rosa” i utilitzar imatges i altres formes de comercialització que puguin cridar l’atenció sobre un nombre limitat d’ingredients naturals en lloc del producte en conjunt. Aquests ingredients naturals poden estar presents en el producte acabat, però només en concentracions molt baixes en comparació amb la proporció de substàncies no naturals utilitzades. El consumidor ha de romandre vigilant davant de reclams enganyosos. Comprovar la llista INCI (llista d’ingredients del producte) pot ajudar-lo a valorar el grau de precisió d’aquestes declaracions. Les bases de dades també poden ser una font d’informació útil. La base de dades de productes on line de NATRUE, que és pública, enumera tots els  productes certificats NATRUE i ofereix als consumidors detalls sobre la seva formulació, ús i marques que els produeixen

3. Sostenibilitat i desenvolupament social

Moltes marques del sector cosmètic natural i orgànic adopten des de la seva creació un enfocament ètic i sostenible en el seu negoci com a part dels seus valors bàsics. Marques de cosmètics naturals i orgànics internacionals com Weleda, PRIMAVERA o WALA, que són alguns dels membres fundadors de NATRUE, tenen col·laboracions amb agricultors locals de països de tot el món per donar suport actiu al desenvolupament social de les comunitats locals mitjançant projectes de cultiu. El desenvolupament d’aquests associats i la implementació de mesures sostenibles i ètiques a l’estratègia corporativa i la cadena de subministrament d’una empresa comporten costos importants.

Moltes marques del sector cosmètic natural i orgànic adopten un enfocament ètic i sostenible com a part dels seus valors bàsics

Per què val la pena canviar a cosmètics naturals i orgànics?

A banda de la seva gran qualitat i eficàcia, els productes cosmètics naturals i orgànics concorden amb les decisions de compra de cada vegada més consumidors que busquen productes sostenibles i ètics. De fet, un gran nombre de companyies que confien en l’etiqueta NATRUE per a la certificació dels seus cosmètics naturals i orgànics han obert el camí per oferir als consumidors productes que no només s’ajusten a les seves expectatives a nivell de formulació, sinó també amb valors vinculats a preservació ambiental, protecció de la biodiversitat, sostenibilitat i comerç ètic.

Per garantir als consumidors nivells màxims d’ingredients naturals i orgànics en els seus cosmètics, l’etiqueta NATRUE contribueix activament a establir alts punts de referència per a la cosmètica natural i ecològica. Mitjançant el nostre rigorós conjunt de criteris, contribuïm a combatre el “greenwashing” i els anuncis enganyosos al sector de la cosmètica i ajudem els consumidors a identificar cosmètics que compleixin plenament les seves expectatives de “natural” i “orgànic”.

Autora: Ana Ledesma, Natrue Communications Officer | www.natrue.org

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here