Tots els anys, una de cada deu persones emmalalteix per una malaltia transmesa pels aliments. Tot i que la majoria es resolen en uns dies sense deixar seqüeles, quasi mig milió de persones moren cada any a conseqüència d’una d’aquestes malalties, i un terç d’aquestes morts ocorren en nens.

Enfermedades de transmisión alimentaria

Per quins mecanismes els aliments causen malalties?

1. Poden estar contaminats amb bacteris, virus o paràsits, com ara la brucel·la, la listèria, el còlera, l’hepatitis A, el toxoplasma o la tenia. Dels deu microorganismes més freqüents d’aquest grup: Salmonel·la, Listèria, Norovirus, E. coli i E. coli0157: h7, Toxoplasma, Clostridium, Campylobacter, botulisme i Bacillus cereus, els productes d’origen animal són la font principal o única de l’agent infecciós en set d’elles i també poden actuar com a transmissors en les altres tres.

2. Poden estar contaminats per toxines, com l’aflatoxina, produïda per una floridura que creix en grans i llavors conservats en males condicions d’humitat i que s’associa al càncer de fetge.

El contacte directe amb pesticides causa la mort de més de 200.000 agricultors cada any al món

3. Poden haver-se exposat i conservar restes de pesticides. En els consumidors els pesticides no produeixen una intoxicació aguda, però poden donar lloc a efectes adversos per acumulació en l’organisme, incloent un augment en el risc de càncer. No obstant això, el contacte directe amb pesticides causa la mort de més de 200.000 agricultors cada any al món, d’acord amb Nacions Unides.

4. Alguns aliments poden ser el focus d’una infecció que pot arribar a convertir-se en una epidèmia o una pandèmia. Això passa quan un virus, que està parasitant un animal sense causar-li mal, es transmet a un humà que ha menjat o ha estat en estret contacte amb aquest animal. En la nova espècie el virus es torna agressiu i és capaç de transmetre’s d’un humà a un altre. Aquesta forma de produir malalties, (encara que aquestes no es consideren estrictament malalties de transmissió alimentària), està cobrant cada vegada més importància, a causa de les condicions en què els animals de granja estan amuntegats, estressats i sobre-medicats i al costum de moltes cultures de menjar animals salvatges, per exemple ratpenats. Aquest és l’origen dels brots de ébola que han ocorregut recentment a l’Àfrica, de les epidèmies de grip porcina i aviar dels últims anys i és l’origen també de la pandèmia per coronavirus que estem vivint en el moment actual.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre, www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020